Vetypommeja pörssissä

Vedystä toivotaan fossiilisten korvaajaa muun muassa lentoliikenteessä

Pörssihaukkaan on toivottu usealla suulla vetysektorin osakkeita, koska alaan kohdistuu suuria odotuksia. Vetyä voi parhaassa tapauksessa käyttää puhtaana energialähteenä.

Vetyosakkeet ovat tehneet satumaisia ralleja, jos kohta jo ilkeitä sukelluksiakin. Kuten hypeosakkeille tuppaa jossain kohtaa käymään, ainakin tilapäisesti ja usein pysyvästikin odotusten noustua yli äyräiden.

Vety kuten kaikki uudet teknologiat onkin hankala sijoituskohde, varsinkin jos ne jo paistattelevat markkinoiden suuressa huomiossa. Mahdollisuuksien ohella kysymysmerkkejä ja riskejä vilisee kukkurapäin.

Teknistä asiantuntemusta vaaditaan

Ensimmäiseksi ongelmaksi astuu asiantuntemuksen vaatimus. Kun kyse on vielä vaipoissa jokeltelevasta teknologiasta, alaa pitäisi ymmärtää varsin hyvin voidakseen tehdä perusteltuja arvioita yhtiöiden potentiaalista.

Teknologia ei kuulu mukavuusalueisiini. Vedyn kaltaisen vasta alkuaan taivaltavan alan kohdalla se pätee vielä enemmän.

Se ei sinänsä estä Pörssihaukkaa suosittelemasta teknoyhtiöitä – jos niillä on riittävät näytöt taloudellisesta osaamisestaan. Lukupohjainen sijoittaja voi poimia yhtiöitä, vaikkei niiden tuotteita ja taustoja syvällisesti ymmärtäisi.

Tuoreiden alojen yhtiöt ovat kuitenkin tyypillisesti taloudeltaan vielä huteria etenkin kannattavuudeltaan. Aikanaan loistavaksikin osoittautuvat startupit takovat tappioita usein vuosiakin ennen kukoistustaan.

Vielä pahemmin tietysti heikot yhtiöt, jotka eivät koskaan lunasta suuria odotuksia. Pörssien historia pullistelee valtavia floppeja. Niitä on paljon menestystarinoita enemmän.

Odotukset ehkä yläkantissa

Vaikka ala kokonaisuutena puhkeisi kukkaan tulevaisuudessa, voittajien seulominen on vaativa urakka teknologiselle erityisosaajallekin.

Ja monet ekspertitkin varoittavat ylisuurista odotuksista. Vedyssä on paljon vaikeasti ratkaistavia ongelmia, pahimpina niistä sen kalleus.

Vety on yhä kaukana hinnaltaan kilpailukykyisestä energiasta. Se taas estää toistaiseksi teknologian taloudellisen potentiaalin.

Aikanaan ongelmat kenties ratkeavat. Näin kävi yllättävänkin nopeasti aurinkoenergialle, joka vielä kymmenen vuotta sitten pysyi pystyssä pelkästään julkisen tuen turvin.

Aurinkoenergia kehittyi harppauksin kilpailukyiseksi

Nyt järjestelmien hinnat ovat pudonneet niin paljon, että aurinkoenergia porskuttaa jo omin jaloin. Ja ripeä kehitys ajaa hintoja yhä alemmas ja siten kilpailukykyisemmäksi.

Nikola hyytävä esimerkki

Se tarjoaa lupaavan vertailukohdan vedylle. Mutta aurinkoenergiassakin voittavia yhtiöitä on vain osa. Ja niiden tunnistaminen oli ja on osin edelleenkin melkoista lottoa.

Se pätee vielä enemmän vetyyn. Saati kun lupaavat yhtiöt hinnoitellaan jo taivaaseen – vaikka talous rämpisi pahanpäiväisesti.

Kaiken kukkuraksi markkinahuuma ja sen myötä helppo raha houkuttaa vilppiin. Raskasta kuljetuskalustoa vetyteknologialla puuhaavaan Nikolaan kohdistuu suuria epäilyjä, joita yhtiö ei ainakaan toistaiseksi ole kyennyt kumoamaan.

Vakuuttuneita eivät ole enää sijoittajatkaan. Osakekurssi jatkaa valumistaan, ja näyttöjen puuttuessa suunta on aina vain alemmas.

Plug Power myönsi vedätyksen

Vasta paljastui varmuudella jo toinen vilppi samassa mittaluokassa, kun amerikkalainen Plug Power tunnusti antaneensa vääriä tietoja tulosraporteissaan. Yhtiö on ollut vetyhypen keulakuvia Nikolan ohella.

Plug hyödyntää vetypolttokennotekniikkaa eri muodoissa. Jo yli 20 vuotta toimineena yhtiö ei todellakaan ole startup, mutta loikkasi markkinoiden valokeilaan vasta vuosi sitten.

Osake rallasi uskomattomasti koronapaniikin pohjan alle kolmesta taalasta korkeimmillaan yli seitsemäänkymppiin. Nyt hinta on jo puolittunut, mutta keikkuu yhä kymmenkertaisena vuodentakaiseen verrattuna.

Plug yllätti markkinat ilkeästi ilmoittaessaan viimeisimmän tulosjulkistuksensa yhteydessä liikevaihdokseen negatiivisen 316 miljoonaa dollaria! Uutisen myötä koko vuodenkin liikevaihto upposi 100 miljoonaa dollaria miinukselle.

Osakkeita jaettiin pilkkahintaan

Liikevaihto voi todellakin mennä negatiiviseksi, koska siitä tulee vähentää asiakkaille myönnetyt alennukset. Yhtiö on jakanut niitä kaksin kourin asiasta sijoittajia informoimatta.

Aiemmat tuloksetkin kolmelta vuodelta täytyy muokata uusiksi. Kirjanpidon puutteet viittaavat pörssirikokseen, ja ainakin omistajien joukkokanne on tulossa.

Plug on tarjonnut asiakkailleen todella avokätisiä osakkeidensa ostoehtoja, jos ne puolestaan ostavat sen tuotteita. Yhtiön osakemäärä on kasvanut ripeästi liudentaen vanhojen omistusten osuutta.

Järjestely ei itsessään ole laiton tai edes tavaton, mutta siitä pitäisi kertoa sijoittajille. Salailulla Plug antoi virheellisen kuvan taloudestaan.

Liikevaihdon kasvu silmänkääntöä

Järjestely lihotti rajusti liikevaihtoa. Mutta osakemäärän turpoamisen vuoksi kutakin osaketta kohti laskettuna kehitys on ollut olematonta, jopa miinusmerkkistä.

Sijoittajien ostohuuma perustui juuri kovaan kasvuun. Joka nyt vaikuttaa pelkältä silmänkääntötempulta.

Plug Powerilla on liiketoimintaa, mutta lukuja peukaloitiin

Motiivina on ilmeisesti – ja loogisesti – johdon häikäilemätön ahneus. Se on rahastanut optio-ohjelmillaan hurjia voittoja osakekurssin räjähtäessä.

Lystin kustansivat etenkin uudet omistajat, jotka lähtivät osakeantiin osakekurssin huipulla. Heidän ostostensa perusta on murentunut aika täydellisesti näillä näkymin.

Plug vakuuttaa edelleen olevansa oikea kasvuyhtiö, jonka suurisuuntainen investointiohjelma ja taloudelliset tavoitteet pysyvät ennallaan. Siinä riittää nyt luottamista.

Luvut hämäävät

Sijoittajien innostus oli lukujen perusteella joka tapauksessa karannut lapasesta jo annettujen lukujen perusteella. Morningstarin yleensä jokseenkin luotettavan datan mukaan liikevaihto oli toki kasvanut kymmeniä prosentteja viime vuosina – mutta samassa suhteessa myös osakkeiden määrä.

Osaketta kohti liikevaihto oli pysynyt jokseenkin ennallaan. Sen myötä mahdollinen ja sijoittajalle oleellinen osakekohtainen tulos – josta tosin Plugissa ei ollut tietoakaan toistaiseksi.

Plugin osakemäärä ja tappio kasvoivat yhtä jalkaa liikevaihdon kanssa

Tulos tarpoi rankasti miinuksella edelleen, joskin kannattavuus suuntasi jo valoa päin. Mutta kirjanpitovilpin takia totuus voi olla mitä vain.

Toki osakkeidensa myyminen ja siten kasvunsa rahoittaminen on joillakin toimialoilla tavallinen käytäntö. Muun muassa kiinteistöyhtiöt, esimerkiksi Pörssihaukan REIT:it tekevät sitä pitääkseen velka-asteensa kurissa.

Mutta strategian pitäisi tehdä positiivista tulosta, jotta omistajan kannattaisi se hyväksyä. Plugin kohdalla se jää vähintään kyseenalaiseksi.

Sikallis edelleen

Silti Plug on edelleen todella kallis osake – sukelluksen jälkeenkin. Tappiollisen, todella raskaiden korkomenojen rasittaman yhtiön liikevaihdon ja markkina-arvon suhdetta mittava P/S -luku 35 olisi hurja vahvan kannattavuudenkin yhtiölle.

Ja varsinkin energiateollisuudessa, jossa parhaidenkaan yhtiöiden P/S -luku ei huitele likikään moisia korkeuksia. Uusiutuvan energian pikkujättiläisellä ja Pörssihaukan ykköskurssiraketilla Nibella se on viisi.

Ja Nibe on kannattava, vakaasti ja hyvin kasvava laatuyhtiö. Silti senkin osake on turhan hintava suositeltavaksi, koska riskimarginaali kaventuu hyvin ohueksi.

Nibe on taloudeltaan toiselta planeelta kuin Plug

Plugin liki 20 miljardin dollarin markkina-arvo on liki tuplasti isompi kuin Niben – vaikka taloudeltaan ehdottoman terveen Niben liikevaihto on kymmenkertainen! Eikä senkään kasvunäkymissä ole todellakaan valittamista.

Plug on yksinkertaisesti päättömän kallis ja riskipitoinen. Tällaisilla spekseillä se ei hipaisekaan Pörssihaukan suositusten kriteereitä.

Iberdola kelpaisi taloutensa puolesta

Samantapaiset ongelmat vaivaavat vähän jokaista seulomaani vety-yhtiötä. Harvoin se osakkeiden hinnoittelussa kuitenkaan näkyy.

Löytyy toki joitakin taloudeltaan ja hinnoittelultaan houkutteleviakin vetyyn panostavia yhtiöitä. Yksi niistä on espanjalainen globaalisti toimiva Iberdrola, maailman suurin hiilivapaata sähköä tuottava energiayhtiö.

Se on perustamassa puhdasta vetyä valmistavaa tehdasta. Iberdrola on kokenut ja vakavarainen yhtiö, joten suunnitelma tuskin jää suunpieksännäksi.

Mutta kymmenien miljoonien hanke tyrehtyy sijoittajan kannalta kärpäsen surinaksi Iberdrolan liki 40 miljardin euron liiketoiminnassa. Onnistuessaankin sen taloudellisesti merkittävät vaikutukset näkyvät vasta vuosien päässä.

Taloutensa puolesta kohtuuhintainen Iberdrola saattaisi Pörssihaukan suosituksiin noustakin. Ja vihreän talouden ykkösyhtiöihin lukeutuvana melko luotettavana osinkopaperina se saattaisi monia kiinnostaa.

Ehkä tuonnempana. Mutta sen vetyohjelma ei asiaa ratkaise, joskin voi toimia lisäkannustimena.

Pääsiäisen takia ostosuosituslista ja markkinakatsaus tulevat jo huomenna. Perjantaina ja maanantaina pörssit ovat kiinni.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka