Hypeyhtiö Nikola hurjien syytösten kohteena

Sijoittajan unelmasta painajaiseksi?

Sähkö- ja vetyautotehdas Nikola on kuulunut alan buumin kuumimpiin osakkeisiin viime kuukausina – joskaan ei enää. Osakekurssi on tullut alas kuin kivi etenkin viime päivinä, kun shortaamiseen erikoistunut amerikkalainen sijoitusyhtiö Hindenburg heitti Nikolan päälle synkkiä syytöksiä.

Hindenburgin raportin mukaan raskaisiin ajoneuvoihin panostava Nikola huijaa sijoittajia loputtomilla valheilla ja väärillä dokumenteilla. Väitteet ovat todella rankkoja.

Nikolalla ei olisi toimivia autoja, vaan niiden markkinointi perustuu huijaukseen. Se ei olisi luonut mullistavaa akkuteknologiaa tai väittämiään tuotantoyksikköjä, ja niin edelleen.

Hindenburg kertoo omaavansa huijauksesta todisteita, kuten kaapattuja puheluita, sähköposteja ja tiedustelukuvia. Kyse on varsin suuresta skandaalista todisteiden edes jossain määrin pitäessä.

Todellinen hypeosake

Nikola paahtoi lyhyen aikaa sähköautobuumin kärjessä Teslan kanssa. Siitä tuli hetkessä klassinen megatrendisijoittajien pakko saada -yhtiö, joita säännönmukaiseti putkahtaa milloin mistäkin.

Kun osakurssi kiskaisi 80 dollariin, oli yhtiön markkina-arvo jo noin 30 miljardissa dollarissa, samassa kokoluokassa kuin ikoninen BMW. Vaikka Nikolalla ei ole vielä mitään liiketoimintaa.

Se kertoo oleellisen sähköautojen ja yleensä jokaisen osakkeiden ostoeuforian huolettomuudesta. Ja sen myötä riskeistä.

Nikolan kohdalla miinaan ajaminen on jo hyvin ilmeistä. Noin rankat syytökset tuskin ovat aivan tuulesta temmattuja.

Suurshortaajat usein oikeassa

Hindenburgilla on tietenkin suuren luokan shortaajana oma lehmä syvällä ojassa, sillä kyseisellä ansaintalogiikalla sijoittaja kerää voiton osakekurssin pudotessa. Mutta se ei tee väitteistä epäuskottavia.

Suuret shortausyhtiöt etsivät yliarvostettuja osakkeita. Niiden toiminta perustuu yhtiöiden kriittiseen ja syvälliseen perkaamiseen tavoitteena löytää kauniisti pakatut mädät omenat.

Raporttien julkistamisella shortaaja haluaa ajaa osakekurssin alas. Nikolan kohdalla se on toistaiseksi onnistunut.

Suurshortaajat eivät kuitenkaan uskalla heitellä syytöksiä lonkalta. Väärän informaation levittäminen voi johtaa koviin tuomioihin ja yhtiön uskottavuuden menettämiseen.

Shortaaminen on todella vaarallinen sijoittamisen muoto. Sitä työkseen harjoittavilta vaaditaan suurta huolellisuutta myös ulostuloissaan.

Wirecard jo varma skandaali

Vastaava skandaali paljastui aivan äsken, kun saksalaisen maksujärjestelmäyhtiön Wirecardin havaittiin huijanneen sijoittajia massiivisesti kirjanpidollaan. Yhtiön tileiltä puuttui useampi miljardi euroa taseeseen merkittyä käteistä, eikä se ollut ainoa rikos.

Wirecard oli ollut sijoittajien hitti, harvoja voimakkaasti kasvavia suuria eurooppalaisia teknoyhtiöitä. Se oli noussut sensaatiomaisen lyhyessä ajassa Saksan arvovaltaiseen DAX-indeksiin.

Wirecard suunnitteli jo pankkijätti Deutsche Bankin ostoa. Yhtiön johtajat olivat talouselämän rocktähtiä.

Huhut kaapissa kolisevista luurangoista olivat levinneet markkinoille jo aiemmin pudottaen osakekurssia pidemmän aikaa. Skandaalin paljastuminen romautti sen lopullisesti yhdessä yössä.

Tällaista ei pitänyt tapahtua varsinkaan kovasta kontrollistaan tunnetussa Saksassa. Silti omistajille ei jäänyt käteen kuin kauhu.

Hajauttaminen ainoa vakuutus

Tämän mittakaavan rikokset eivät onneksi ole yleisiä, mutta ajoittain niitä paljastuu. Vähäisemmät skandaalit ovat suorastaan arkea johtuen jo pörssiyhtiöiden valtavasta määrästä.

Ankeat episodit alleviivaavat Pörssihaukan ydinstrategiaa: hajauta riittävästi. Yksittäisille yhtiöille voi tapahtua mitä tahansa. Rikosskandaaleista alkaen.

Tuonkaltaisiin riskeihin ei auta huolellisinkaan perkaaminen. Ei myöskään osakkeiden myyminen onnettomuuden paljastuessa, koska pahimmat niistä romauttavat kurssin saman tien.

Yllätykset kuuluvat sijoittamiseen – niin hyvät kuin huonot. Jälkimmäiset unohtava seikkailee heikoilla jäillä.

Pörssihaukkaan voi nyt tutustua kaksi viikkoa ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka