USA:n oikeusministeriö Googlen kimpussa

Virkavalta hiostaa jatkuvasti teknojättejä, nyt Googlea. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Virkavalta ajaa Alphabetin avainyksikköjen erottamista, mutta se ei liene sopan lopputulos. Yhtiön laskumarkkinan taustalla muut syyt. Treasury jatkoi nousua.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö DOJ vaatii Aphabetiin kuuluvan hakukoneyhtiön Googlen ja Chrome-selaimen irrottamista eri yhtiöiksi. Syynä on tietysti monopoliaseman väärinkäyttö.

Chromeen on asennettu oletuksena Google eli Chromen asiakkaat valitsevat automaattisesti Googlen hakukoneekseen sitä tajuamatta. Asiaa kun ei suoranaisesti missään selvitetä.

DOJ:n mukaan se vähentää todennäköisyyttä, että käyttäjät vaihtaisivat muihin hakukoneisiin, vaikka saattaisivat niin tehdä asiaa pohdittuaan. Koska niin Chrome kuin Google ovat hallitsevia palveluita voivat ne tukahduttaa kilpailua.

Se DOJ:n mukaan heikentää alan innovointia ja nostaa hakukoneiden rahoittajien eli mainostajien kustannuksia. Ratkaisuksi se esittää yhtiöiden eriyttämistä.

Chromeen on esiasennettu Google hakukoneeksi

Google tietenkin vastustaa syytettä. Riita ei ole ensimmäinen lajiaan Googlelle tai teknojäteille.

EU nosti aikoinaan Alphabetin Androidia vastaan vastaavan syytteen ja saikin tahtonsa läpi eli oletusasennuksen automaattisuus purettiin. DOJ voi siten menestyäkin haasteessaan.

Tuskin revitään erilleen

Toisaalta pidän epätodennäköisenä, että se johtaisi yhtiöiden irrottamiseen. Luultavammin Google toimii kuten EU:n kanssa eli purkaa oletusasennuksen ja jättää kentän siltä osin avoimeksi.

Se ratkaisisi ongelman tarvitsematta ryhtyä laillisesti raskaaseen yhtiöiden eriyttämiseen, josta päättämiseen tuskin on tuomioistuimellekaan kynnys matala. Sovitellen näitä on ennenkin hoidettu jahka tarpeeksi nujakoitu.

EU:n kanssa saatu sopimus ei juurikaan vaikuttanut Googlen asemaan tai Alphabetin talouteen. Tuskin näin käy tälläkään kertaa, vaikkei sitä poiskaan voi sulkea.

Alphabetin tulos heiluu hiukan syklisesti, tuskin juuri muuten

Tämä soppa ei Pörssihaukan arvioon oleellisesti vaikuta. Alphabet on syklinen yhtiö ja mainostulojen kehitys osoitti jo Q3 laantumista.

Pilvipalvelu eli Cloud vetää hyvin, muttei yksin kanna tulosta. Eikä sekään ole suhdannevapaa segmentti, kuten vaikka Microsoft ja Amazon hyvin tietävät.

Laskumarkkinassa jo kesästä asti

DOJ voi vaikuttaa osakkeen kehitykseen, mutta mitään varmuutta siitä ei ole – vaikka valtamedia herkästi liikkeitä ja uutisia toisiinsa naittaa. Osake on sujutellut laskutrendissä jo kesästä asti kuten moni jättitekno.

Tilanteen melko oikein lukien Alphabet saikin suhteellisen sopivaan paikkaan lunasta-leiman jo kesällä – jos kuka myydä halusi. Teknisistä syistä odota pysyy edelleen, ei DOJ:n takia.

Osta-suositus tulee heti kun indikaattorit puoltavat. Yleensä osakkeen laskumarkkinat kestävät kuukausia mutta alle vuoden.

Viikkokuvaajassa tilanne on nyt täsmälleen vastaava kuin keväällä 2022, kun noin kuukauden kestänyt nousu taittui alas. MACD ja Rate Of Change upposivat nollan alle indikoiden laskumarkkinaa – ja sellaisena liike jatkui vuoden loppuun asti.

Alphabet on toistamassa edellisen laskumarkkinan kuviotaan

Ajallisestikin kuviot muistuttavat toisiaan, sillä kulloisestakin kurssiennätyksestä oli aikaa nelisen kuukautta. Historian vähänkään toistuessa Alphabet pohjaa talvella, viimeistään keväällä.

Tästä ei tietenkään ole takeita. Mutta Pörssihaukkaa kauemmin tilanneet tietävät historian toistuvan aika usein ainakin suurin piirtein.

Trump uhitteli taas tullikirveellä

Markkinat ehtivät vasta eilen riemuita pätevän ja maltillisen Scott Bessentin valintaa Trumpin valtiovarainministeriksi, kun pomo itse ehätti taas uhkailemaan muuta maailmaa tullimuurillaan. Hän haluaa yhä 10 prosentin ylimääräiset tullit kiinalaisille tuotteille ja 25 prosentin tullit kaikelle Kanadasta ja Meksikosta.

Eurooppaa hän ei maininnut, mutta tuskin hän ruusupuskia ja lentosukkoja tännekään lähettää aiempien toimiensa ja puheidensa perusteella. Eikä siinä logiikkaa olisikaan.

Markkinat Aasiassa tykkäsivät kyttyrää – tai se on ainakin virallinen mediaselitys. Uutisten ja markkinareaktioiden suhde on kuitenkin paljon mutkikkaampi ja ohuempi kuin valtavirran media ja sijoittajat uskovat.

Kuten Pörssihaukassa on pitkin syksyä perattu, Tokion pörssi Nikkei on ollut laskumarkkinassa keväästä asti ja Pörssihaukan odotuksena sen jatkuminen toistaiseksi. Sama pätien Eurooppaan ja muuallekin.

Suojaamaton Treasury raapaisi jo liki 3,30

Trumpin ulostuloja vahtaamalla on sijoituksiaan turha vekslata. Siihen vaaditaan pätevämmät ammattilaissysteemit.

Kuten viime viikkoina usein peratun Treasuryn kanssa. Sen odotettiin laajasti pysyvän kehnona kohteena etenkin Trumpin valinnan selvittyä.

Kovinkin järjellinen ajatus Trumpin avainteemojen valossa, niiden selkeä riski on inflaation kiihtyminen ja valtion edelleen velkaantuminen. Vaan niinpä ei markkina reagoinutkaan – vaan Pörssihaukan teknisen analyysin povaamalla tavalla.

Jaa etten muka lätkis tulleja! Kuva: Greg Skidmore, Wikicommons

USA:n valtionvelan pitkät korot lähtivät laskuun ja dollari vahvistui. Niinpä jo kuukausi sitten listalle noussut valuuttasuojaamaton Treasury kipaisi viikon sisään jo liki 3,30 euroa, kun ostorajahinta oli alle 3,20.

Halvimmillaan sitä sai 3,13 eurolla. Ei hassumpi spurtti, etenkin kun piti tiemmä tapahtua ihan muuta.

Saimme taas kerran vahvistuksen, miksi Pörssihaukka luottaa vain omiin menetelmiiinsä. Pieni ihme pitää tapahtua, ellemme saa Treasurystakin taas makean pikaisen voiton jonkin ajan päästä sen lunastaessamme.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka