Tulossatoa: Viimeisen päälle varma

Aina vain vankkaa menoa huippudefensiivisellä yhtiöllä

Jos koronasta ja sen jälkeisestä inflaatiokurimuksesta hakee sijoittajalle myönteisiä puolia, niin ainakin ne ovat alleviivanneet todellisten luottodefensiivisten autuutta salkun turvasaarekkeina. Parhaat niistä eivät ole oloista oikein moksiskaan.

Pörssihaukan listalla alusta asti ollut ruokakauppakonserni Axfood kuuluu valioihin. Alalleen vahvakasvuisen yhtiön luotettavuus on tuskin horjahdellut huolimatta ruuan hintarallista, yleisestä kustannustasosta ja kuluttajien ostovoiman kurjistumisesta.

Surkeuden listaa voi jatkaa: Ukrainan sota, monien tuotantoalueiden kuivuus ja Ruotsissa vielä kruunun alamäki. Eikä Axfood ota silti osumaa, myöskään Q2.

Yhtiö totesi jo viime kvartaalilla inflaation helpottavan. Näin kävikin, osan tuotteista jopa halventuessa. Päälinja oli yhä loivasti nouseva, mutta käyrä hiipunut jo oleellisesti.

Axfood ei ole vienyt jo aiemmin kohonneita tuottajahintoja suoraan tuotteisiinsa, mutta kykeni silti parantamaan kannattavuuttaan. Se osoittaa taas kerran loistavaa liiketoimintaosaamista.

Markkinaosuus turpoaa

Panostus edullisiin tuotteisiin palkitaan kuluttajien niitä nyt janotessa kiperissä olosuhteissa. Jälleen yksiköistä tärkein Willy´s kasvatti markkinaosuuttaan, jos kohta hyvin luisti suksi muillakin.

Edulliset tuotteet menevät nyt kuumille kiville. Willy´s niitä tarjoaa, ja ketju kasvaakin edelleen muuta markkinaa selvästi kiivaammin – nyt liikevaihto riehui liki +20% nousun ylittäen jo yksitoista miljardia kruunua.

Willy´sin 4,6 prosentin liikevoittomarginaali on ruokakaupassa todella kova. Ja tämä siis halpaketjulle.

Axfoodin osuus Ruotsin ruokamarkkinasta levenee muutenkin jatkuvasti. Tilaa riittää, koska se ei kata siitä kuitenkaan vielä kuin luokkaa neljänneksen.

Markkinaosuuden kasvu alleviivaa liiketoiminnan laatua

Vahvasti jyrää myös ravintola- ja kahvilatukku Snabbgross liki +15% kasvulla. Liikevoittomarginaali 6,2% mahdollisti Snabbgrossin tuovan jo 10% liikevoitosta, vaikka liikevaihdosta sen osuus on vielä vain noin 7%.

Yksikkö on vielä pieni pala Axfoodia, mutta tätä menoa merkitys vahvistuu vauhdilla. Ruotsalaistenkin taas aikanaan vaurastuessa ravintolapalvelujen kysyntä jatkaa kasvua.

Kuljetuskustannukset laskevat

Liikevaihdon +12,6 prosentin kasvu kiskoo hatun päästä, vaikka mukana onkin Bergendahl´sin osto. Tämän vuoden eka puolisko yltää jo 21,5 miljardiin.

Konsernin 2022 luku oli 37 miljardia, joten ennätys puhkeaa heittämällä. Hurjaa kyytiä konservatiivisella alalla.

Konsernin liikevoittomarginaali +4,5% on sama kuin vertailukaudella ja alalleen loistava. Sen pitäisi yhä vahvistua, kun Axfood saa uuden automatisoidun logistiikkakeskuksen käyttöönsä.

Kuljetuskustannukset, ruokakaupassa iso menoerä, laskevat ainakin suhteellisesti. Ja etu kestää vuosia vuosia.

Ennätystä pukkaa aina vain

Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi +13,8% eli hiukan liikevaihtoa paremmin. Nettotulos osaketta parani +9% ollen 3,16 kruunua.

Ei voi kuin ihastella

Haasteita ruokakaupassa riittää edelleen, mutta Axfood on niihin vastannut paremmin kuin hyvin. Se marssii kohti uutta ennätysvuotta.

Viime vuoden yhdentoista kruunun epsin pitäisi kavuta 12 kruunuun tai hiukan ylikin.

Eivät taklaa tulosta koronat, inflaatiot tai korot

Aika juhlavaa näissä oloissa, varsinkin jos vertaa vaikka Keskon sinänsä asiallisesti kuosinsa pitäneeseen ruokakauppaan. Toki Keskon osakekin hinnoitellaan paljon Axfoodia alemmas.

Mutta korkoahdistuksen seurauksena on edullinen Axfoodkin historiallisessa raamissa P/E:llä noin 20 ja reilusti päälle kolmen prosentin osingolla. Edullista on yhtiön varmuuteen ja kasvukykyyn nähden.

Raportista ehti vierähtää pari kuukautta ja seuraava tulee jo kuun lopussa, mutta teknisesti osake ei ole houkutellut. Siksi viivästys.

Nyt se niiaa korjausliikettä ja saattaa jopa testata edellisen pohjansa 230 kruunussa. Osta-suositus todelliselle varman päälle -osakkeelle heti TA:n suosiessa.

Axfood on ylittänyt heittämällä osakkeiden keskituotot ja tekee melko varmasti niin jatkossakin.

Kambille maukas sopimus Ruotsista

Rahapelien kerroinoperaattorin Kambin raportti on seisonut jonossa pitkään yksinkertaisesti ruuhkan takia. Kimurantiksi on ala mennyt niin lainsäätäjien kuin kilpailun paineessa.

Kambi kyllä kasvaa taas, mutta kate pysyy yhä turhan matalana. Sen heitoista on tullut aika arvoituksellisia.

Oikein hyvä uutinen on, että Ruotsin valtiollinen peliyhtiö Svenska Spel valitsi Kambin alihankkijakseen. Veikkauksen verrokki on sitä noin puolet pienempi, mutta kuitenkin aika iso toimija alalla, vaikkapa Hollannin valtiollisen peliyhtiön luokkaa.

Sopimuksen taloudellisesta merkitystä Kambi ei kerro, mutta ei se ihan pieneksi jää. Indeksien mukana sukeltanut osake ottikin eilen kovan spurtin ylös, liike tosin taantui jo tänään.

Hyvä uutinen joka tapauksessa. Tulevien tuottojen ohella se kertoo Kambin kilpailukyvyn olevan kunnossa voimakkaasti kuplivalla alalla.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka