Tulossatoa: Vihreän siirtymän voittaja

Luonnontuhot siivittävät vihreää siirtymää. Kuva: Graham Crumb, Wikicommons

Sopimusvalmistaja Scanfil antoi ennen osariaan myönteisen tulosvaroituksen, joten mainio Q2-osari ei yllättänyt ja oli markkinoiden tiedossa. Yhtiö porskutti väkevästi keskellä teollisuuden laajaa anemiaa.

Liikevaihto kasvoi +14,3% 243,3 miljoonaan eli vuositasolla miljardin raja lähestyy. Liikevoitto loikkasi 72,7%, kun liikevoittomarginaali parani kohisten 7,2 prosenttiin (4,8%). Nettotulos oikein räjähti 103% nostaen epsin 0,22 euroon (0,11).

Vertailukausi oli toki laiha etenkin katteen osalta, komea loikka siitä huolimatta. Liikevaihdonkin kasvu oli todellisuudessa lukua kovempaa, koska vuosi sitten sitä turvottivat komponenttien spot-ostot korkeilla hinnoilla.

Se läpilaskutettiin asiakkaille eli ilman omaa katetta. Tuo laskusta poistaen orgaaninen kasvu oli nyt luokkaa +30%, poikkeuksellisen paljon.

Ja se tapahtui varsin laajalla pohjalla, joskin vihreän siirtymän siivittämä yksikkö Energy & Cleantech kirmasi suoran mitan muita edellä +61% kasvullaan. Siitä tuli liikevaihdoltaan jo yhtiön suurin yksikkö.

Energy & Cleantech pomppasi yksiköistä suurimmaksi

Scanfilin laariin satama vihreä siirtymä jatkuu. Sen takaavat jo kalliiksi käyvät luonnontuhot, joiden hinta näkyy jo vakuutusyhtiöiden katteessa.

Miljardin myynti lähestyy

Raportti pursuaa hunajaa kyllä joka nurkasta. Kovaa kasvua tuki marginaalin kohentuminen Scanfilin tavoitetasolle.

Se ei sikäli suuremmin yllätä, että tuottajahinnat ovat tulleet alas kuten Pörssihaukka on usein tuonut esiin. Kaikki yhtiöt eivät silti ole siitä päässeet yhtä iloisesti osalliseksi, joten Scanfilin omaa panosta ei sovi vähätellä.

Kustannustehokkuus on nyt hallussa. Scanfil ohjeistaakin 2023 liikevaihdoksi 900-950 miljoonaa ja oikaistua liikevoittoa 61-68 miljoonaa. Kate siis pysyisi edelleen tällä tasolla.

Scanfil kroolaa yleistä apatiaa vastavirtaan

Ja vahva suhdanne jatkuisi. Kapasiteettiakin on tulossa vielä lisää käyttöön. Kysyntä kohisee etenkin Pohjois-Amerikassa jopa Scanfilin omat odotukset ylittäen.

Kysymysmerkkejä tuo tietysti yleinen suhdanne, toistaiseksi korkea korkotaso ja teollisuussektorille tärkeän Kiinan vaisu taloustilanne. Nämä ovat herkästi liikkuvia tekijöitä – ja sitä molempiin suuntiin.

Jos ei nyt äkkiromahdus iske niin Scanfilin ohjeistuksen osapuilleen osuessa eps nousee tänä vuonna noin 0,85 euron tuntumaan. Ainakaan kustannukset sitä tuskin rokottavat, kysyntä on arvoituksellisempi osa yhtälöä.

Näin aina syklisten kanssa. Se tekee niistä hankalia jos myös parhaassa tapauksessa hurjatuottoisia kohteita.

Odota toistaiseksi

Scanfil kuuluu Pörssihaukan makeimpiin osumiin. Osake on saanut harvoin osta-suosituksia, edelliset viime syksynä – koska sieltä kurssi kapusi hämmentävän tasaisesti ja lujaa kevääseen asti.

Listalle se nousi maksaessaan vitosen. Melkein samaan hintaan sitä sai taas syksyllä.

Luokkaa +100% kertyi kurssivoittoa ylikuumentunut-suosituksen tullessa voimaan liki 10 eurossa. Nyt osake on saanut viikkoja ylikuumentunut-leiman.

Teknisesti ylikuumentunut osake korjaa nyt odotetusti alas

Kallishan osake ei ole, jos tuloskunto osapuilleenkin pysyy ohjeistuksessa. Aika harvoin hyvää kasvuyhtiötä saa vähän päälle P/E kymmenen.

Sykliset vaativat kuitenkin omat niksinsä. Niiden kuten myös Scanfilin trendit tapaavat äimistyttää sitkeydellään niin ylös kuin alas.

Teknisesti Scanfil ei vielä houkuta, koska korjausliike vaikuttaa jatkuvan toistaiseksi. Useampi viikko vierähtänee osta-suositukseen.

Tarjouksesta tällä suurelle sijoittajayleisölle aika tuntemattomalla yhtiöllä voi kuoria komeat kurssivoitot. Ja se visio ulottuu kauas tulevaisuuteen.

Latourissa iso sisäpiiriosto

Ruotsissa uutisoitiin sijoitusyhtiö Latourin hallituksen puheenjohtajan Joakim Rosengrenin ostaneen yhtiötään parilla miljoonalla kruunulla. En yleensä hirveästi anna painoa sisäpiirikaupoille ainakaan ajoituksen osalta, koska virheitä sielläkin tulee.

Mutta kyllä se luottamuksesta kertoo, kun johto haalii omaansa isolla kouralla. Ja onhan Latour huippuyhtiö, salkun teollisuuspainotteisuuden vuoksi toki syklinen.

Rosengrenin tankkaus istuu Pörssihaukan näkemykseen. Hieno sijoitusyhtiö rymisteli alas sinänsä aiheesta koronakuplan turvottua yli äyräiden.

Pitkään se sai odota-suosituksia. Syvä sukellus ja sopulien karkotus muutti tilanteen aivan toiseksi.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


2 thoughts on "Tulossatoa: Vihreän siirtymän voittaja"

  1. Jouni Luoma sanoo:

    Olisi hyvä jos tuossa otsikon alla ja/tai myös uutiskirjeessä mainittaisiin mitä yrityksiä artikkeli koskee.

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Ok se vähän riippuu siitä, mahtuvatko ne mielekkäästi, mutta katsotaan.

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka