Tulossatoa: Tiedolla lievää suhdannenärästystä

Osinkotykin idea on osinko, ei osakekurssi. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Fuusioitunut Tietoevry pärjää ok, suhdanne toki hiukan kiusaa. Bankingin irrotus ilmeisesti kesällä ei sisällä dramatiikkaa. 

Tietoevryn fuusio herätti epäluuloja hankkeen järkevyydestä, Pörssihaukka ei tosin kuoroon yhtynyt. Tarkoitetusti kimppa on luistanut eli yhtiö pärjännyt hyvin hankalissa oloissa.

Ne jatkuivat Q4, joskaan kummoista dramatiikkaa ei tilanteeseen liity. Kysyntä on harmaata mutta kohtalaisen tasaista. IT-sektorin suhdanneherkkyys ei Tietoevryä pahasti vaivaa.

Liikevaihto laski kvartaalilla kaksi prosenttia ja oikaistu liikevoitto kahdeksan prosenttia. Osakekohtainen tulos 0,43 euroa putosi rutkasti, mutta vertailukauden 0,63 olikin epätavallisen korkea.

Oikaistu liikevoittomarginaali 14,4% jää hiukan vuoden takaa (15,4%), heikennys menee suhdanteen piikkiin. Vaimea kysyntä, palkkainflaatio ja korkomenot nakersivat katetta, joka pysyi silti säällisenä.

Koko vuoden eps 1,45 euroa jää jonkin verran edellisestä (1,59) johtuen matalasuhdanteesta. Sen myötä maksuun jo tullut osinkokin 1,47 euroa jäi hitusen odotuksesta.

Taantuma nakertaa hiukan myös Tietoevryn lukuja.

Tavoitteet korkealla

Tahmeaa vuotta yhtiö povaa tästäkin, liikevaihtoon korkeintaan niukkaa kasvua samankaltaisella katteella kuin 2023. Ennusteen osuvuus riippuu omasta mielestäni varsin paljon EKP:sta.

Jos ohjauskorko laskee loppuvuonna reilusti kuten järjen mukaan pitäisi, investoinnit saavat äkkiäkin tuulta siipiinsä. Suhdannekäänteet voivat olla vauhdikkaita.

Suhdanteen parantuessa Tietoevry tavoitteleekin +8–10%:n kasvuvauhtia ja 15–16%:n oikaistua liikevoittomarginaalia. Eiköhän siihen eväät ole olemassa.

Tilauskannan pysyttyä tasaisena ei kummoisia huolia ole. Osake aaltoilee tietysti kuten aina ja kaikki.

Banking pörssiin kesällä

Isoin asia yhtiössä on Banking -liiketoiminnan listaaminen Helsingin pörssiin. Kaupankäynti alkaa nykytiedolla heinäkuun alussa.

Banking kattaa noin viidesosan yhtiön liikevaihdosta ja -voitosta. Sen kannattavuus on konsernin keskitasoa.

Bankingin mukana lähtee noin viidennes emoyhtiöstä.

Mikään mullistava ei muutos ole, hiukan suurempi kuin Mandatumin irrotus Samposta. Se ainakin toteutti vastaavan tavoitteen – Sampon osake on jo samassa hinnassa kuin ennen irrotusta ja Mandatum neljässä eurossa.

Yhtiö pitää  yhä option myydä Banking, mutta markkinaolot eivät sitä nyt suosi. Joten järkevämpää listata se ja jakaa omistajille omat palansa.

Yhtiö laskee, että Banking kasvaa ja kannattaa paremmin itsenäisenä yhtiönä. Irrotus voisi myös purkaa osakkeen aliarvostusta eli kahtena ero yhtiönä ne olisivat markkina-arvoltaan korkeammat.

Toivotaan niin. Varmaa se ei ole mutta taatusti mahdollista.

Luottavaisin mielin Pörssihaukka ottaa jakautumisen. Banking saattaa nousta listallekin, se ratkeaa aikanaan.

Toinen osa osinkoa yhä tarjolla

Hiukan jakautuminen tietysti laskee emoyhtiön tulosta ja osinkoa, mutta se on merkityksetöntä, koska omistaja saa Bankingin osakeposan, joka varmasti osinkoakin maksaa.

Osake sai reippaahkoa kyytiä osingon ekan puolikkaan irrottua, se kuuluu asiaan. Piensijoittajat ovat kuulemma ounastelleet ettei toista osinkoa saisi ellei ole ostanut osaketta ennen ensimmäistä osinkoa.

Se ei ole totta. Niin Tietoevry kuin muut yhtiöt tilittävät osingon aina tuoreiden omistussuhteiden perusteella. Asian voi varmistaa osinkotiedotteesta.

Bankingin vaikutus pois lukien en usko emoyhtiön osingon putoavan, mieluummin nousevan suhdannesyistä 2024. Osinkodippi voi kuitenkin kestää sen verran, ettei osakkeeseen kannata hetkeen tarttua.

Kurssin notkahdus ei sinänsä ole murhe. Korkoa korolle toimii parhaiten halvassa osinkotykissä ja osakesäästötilillä, kun väliveroa ei mene.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka