Teslan kurssi suli ennusteen mukaisesti, silti yhä kallis
Vauhtiin pääsevän raporttikauden viikon odotetuin pala oli epäilemättä Tesla, jota Pörssihaukka analysoi kolmisen viikkoa sitten odotuksena osakekurssin pudotus. MOT, se suli jo noin -20%.
Arvio nojasi etupäässä tekniseen analyysiin, mutta myös osakkeen kalleuteen ja yhtiön kipakkaan törmäykseen autoteollisuuden realiteettien kanssa. Tuore raportti ei asetelmaa muuttanut, päinvastoin syvensi.
Vertailukaudesta liikevaihto nousi vain kolme prosenttia, romahdus Teslan aiemman kyydin raameissa. Automyynti parani vain prosentin, joten kasvu syntyi energian varastoinnista ja palveluista.
Ne vetivät kyllä ihan komeasti +10% ja +27%, mutta konsernin liikevaihdosta ne kattavat vain reilut 15%. Osuus turpoaa tätä menoa ansiokkaasti, silti Tesla pysyy pääosin autotehtaana vielä vuosia.
Edellisestä kvartaalista kokonaismyynti parani vajaan +10%, mutta siitä ei voi vielä trendiä rakentaa. Viimeisen vuoden se on polkenut jokseenkin paikallaan.
Kannattavuus, jonka Tesla sai hilattua ostobuumin huipulla mallikkaaksi autoteollisuuden raameissa, parani Q3:sta hitusen laskien kuitenkin vertailukaudesta oleellisesti. Kustannusten nousu +27% vuoden takaa on tyly tälli.
Etenkin, kun kannattavuuden piti parin vuoden takaisten projektioiden mukaan vain liidellä kohti avaruutta. Liikevoittomarginaali 8,2% ei paljon parantunut edellisestä vaisusta kvartaalista, jossa se oli 7,6 %.
Tuolloin katetta rasitti tuotannon keskeytys tehtaiden päivittämiseksi. Nyt ei vastaava riesa sitä painanut.
Kannattavuutta on heikentänyt kustannusten kasvun ohella alennusmyynti, jolla Tesla puolusti markkinaosuuttaan. Osittain temppu varmasti tehosi, mutta liikevaihtokehitys takkuaa silti.
Tänä vuonna alennuksiin tuskin on enää varaa. Tai sitten kannattavuus murenee epäterveellisen alas.
Vastoin tapojaan yhtiö ohjeisti kuluvan vuoden varsin nihkeäksi. Myynnin kasvu jää sen mukaan merkittävästi parhaista vuosista.
Ei ole kauan siitä, kun Elon Musk puhkui kasvun pohisevan +50% vuodessa pitkälle tulevaisuuteen. Pidin väitettä epärealistisena.
Sitä se oli. Sen myötä Muskin kommentteihin on tullut hänelle uutta nöyryyttä. Jalat pysyvät paremmin maan kamaralla.
Luvattua edullista massamarkkinamallia Tesla ei ole saanut ulos. Kiinalaiset, varsinkin BYD, ovat siihen rakoon iskeneet jo tehokkaasti.
Musk arvosteli raportin yhteydessä ajatusta Teslasta autoyhtiönä, se pitäisi nähdä tekoäly- ja robotiikkayhtiönä. Näin ajan myötä voi käydä, ja epäilemättä Musk siihen pyrkii.
Mutta tällaiset muodonmuutokset eivät ole nopeita. Ja niiden tuloksellisuus pysyy arvoituksena kunnes toisin todistetaan.
Kulunut vuosi osoitti itseäni pätkääkään yllättämättä Teslan olevan tavallinen yhtiö, joka kohtaa vaikeita haasteita.
Itse ajavan auton laajamittainen käyttöön otto ei vaikuta etenevän. Monet vakavat onnettomuudet viittaavat sen pysyvän kaukana.
Tesla osallistuu tekoälykisaan, mutta siellä riittää tunkua. Tuottoisaa bisnestä ei polkaista sormia napsauttaen.
Alphabet lähti pilvipalvelukisaan aika myöhään Amazonin ja Microsoftin perässä. Yksikön liikevaihto on kehittynyt hyvin, mutta voiton tekeminen jatkaa yhä veitsen terällä – huolimatta yhtiön valtavasta IT-kokemuksesta.
Energian varastoinnissa Tesla on vahva ja näkymät varmasti myönteiset. Segmentti tuo kuitenkin vasta 6% liikevaihdosta, ja se tuskin koskaan yltää korkean katteen bisnekseksi.
Nämä ovat sinänsä tavanomaisia haasteita. Asetelma ei tee Teslasta huonoa yhtiötä, varsinkin kun suhdanteen elpyminen sataa sen laariin varmasti huomattavasti.
Ongelma, omin silmin yhä massiivinen, on Teslan osakkeen arvostus. 2023 vertailukelpoisella tuloksella 3,12 dollaria P/E killuu kurssin sukelluksesta huolimatta yhä noin 60:ssa.
Tesla hinnoitellaan aina vain kuin kovakasvuinen softayhtiö. Mitä se ei ainakaan vähään aikaan vielä ole.
Vaikkapa Alphabet hinnoitellaan tulospohjaisesti puolet edullisemmaksi. Ja se nauttii nyt noususuhdanteesta, on Teslaa oleellisesti kannattavampi – ja häärää sekin monissa lupaavissa joskin taatusti epävarmoissa tulevaisuuden projekteissa.
Summa summarum: sijoittajien kovin ruusuiset visiot pitävät Teslan edelleen aivan liian hintavana Pörssihaukan mittareilla. Vuoden takaisessa pohjassa vähän päälle satasessa alkaisi jo houkuttaa.
Ruoppaako sinne asti, saa nähdä, mutta luultavasti yhä halventuu reippaastikin. Syystä.
Tekninen analyysi joka tapauksessa todisti taas kerran parhaat voimansa. Kurssi sujutteli prikulleen ennustamallani tavalla, kun yliostetut viikkoindikaattorit romahtivat ja tietysti myös kurssi. (Pääkuva)
Jossain kohtaa osake luultavasti kypsyy ainakin teknisesti houkuttelevaksi. Näkee sitten, maistuuko hinnoittelu.
Täysin toista maata edustaa lääketeollisuuden veteraani Johnson & Johnson, jonka hinnoittelu madaltui viime vuosina etupäässä olosuhteiden seurauksena. Se on sille harvinaista.
JNJ irrotti vasta kulutushyödykeyksikkönsä omaksi pörssiyhtiökseen Kenvueksi. Yritysten isot rakennemuutokset kuten fuusiot ja jakautumiset vaikeuttavat yleensä niiden hahmottamista jonkin aikaa.
JNJ:n jakautuessa myös emoyhtiön osakemäärä laski suhteessa saman verran, joten osakekohtaiset luvut pysyivät vertailukelpoisina ilman kummempia ynnäilyjä. Konsernitasolla ne tietysti laskivat, mutta sillä ei ole omistajalle merkitystä.
JNJ on kertaluonteiset erät pois lukien hyvin vakaa kulkija. Nyt heiluntaa jonkin verran aiheuttaa koronarokote – ensin ylös vivuttaen, kysynnän laantuessa toiseen suuntaan.
Koska rokotteen menekki paahtoi vuosi sitten, raportoitujen lukujen kehitys näyttää hiukan vaisulta. Ilman sitä kehitys oli vahvaa.
Operatiivisesti Q4 liikevaihto kasvoi lähes +11%, kova luku konkarille kypsähköllä toimialalla. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos koheni vielä hiukan paremmin liki +12 prosenttia 2,29 dollariin.
Koko vuoden luvut eivät aivan yhtä mehukkaat olleet, kuitenkin liikevaihdon kasvua liki +7% ja vertailukelpoinen eps +11% 9,92 dollariin. Raportoidut luvut jäivät selvästi alemmas johtuen alkuvuoden kertaluonteisesta menosta.
Parhaiten veti Yhdysvallat, mutta jonkin verran kasvua tuli muualtakin maailmasta. Yksiköistä MedTech toi plussaa toistakymmentä prosenttia, joskin puolet siitä yrityskaupassa hankitun Abiomedin myötä.
Tuttuun tapaan yhtiö povaa tälle vuodelle noin +6% liikevaihdon kasvua ja vertailukelpoista epsiä noin +10%, jolla se yltäisi noin 10,60 dollariin. Vastaavaa tahtia JNJ on kehittynyt vuosia vuosia.
Osinko kipittää ylös hissukseen mutta harvinaisen varmasti, kuten jo 60 vuotta. Pörssihaukan auetessa kvartaalisosinko oli 0,90 taalaa, nyt jo 1,19 ja kohta noin 1,25 eli viisi taalaa vuodessa.
Kurssikehitys on ollut viime vuodet vaisua, kuten tietysti paksulla nipulla osakkeita. Yleisten olosuhteiden ohessa JNJ:tä painaa sen talkkikorvausten kohtalo, josta ei ole varmuutta.
Yhtiö on jo kirjannut tappiovarauksiin miljardeja, mutta amerikkalaisessa oikeuskäytännössä lopputulosta joutuvat kaikki arvailemaan. Epävarmuuden kestoa on vaikea povata.
Vaan niinpä lojuu osakekin halvempana kuin liki koskaan. JNJ:lle P/E noin 15 ja päällekin 3% osinko ovat kriisilukuja. Korvausriski hinnoitellaan jo jokseenkin täysimääräisesti kurssiin.
Money Watch -lehden uutisen mukaan JNJ olisi päässyt sopuun 40 osavaltion kanssa korvauksista, joskaan tieto ei sisällä summia. Joka tapauksessa sen pitäessä kutinsa episodi siirtyisi historiaan kenties jo tänä vuonna.
Se aika varmasti pamauttaisi osakkeen kovaan nousuun. Vaikkapa Amgen osoittaa, miten raivoisastikin sijoittajat viskovat osakkeiden hinnoittelua varsin epämääräisistä syistä.
Siinä missä Amgen on jo reippaasti yliostettu niin JNJ ylimyyty. Siltä osin saumaa voi vain kehua, joskin korvaussotkua unohtamatta.