Tulossatoa: Pilkkahintainen kasvuraketti

Asuntojen pitäisi kohta kelvata Pohjoismaissa. Kuva: JM

Scanfilillä suvantovaihe muun teollisuuden tapaan, kasvua odotetaan kohta. Pohjoismaisen kuluttajan ilme kirkastuu.

Scanfililla oli jo edellisellä kvartaalilla päällä heikompi suhdanne, jollaisena se ei kuitenkaan jatkunut enää Q4. Hiukan latteaksi sekin tosin jäi.

Liikevaihto pysyi jokseenkin samana kuin vertailukaudella. Liikevoitto parani rahtusen vajaan prosentin. Marginaalin aavistuksen kohentuessa osakekohtainen tulos nousi +4% 0,17 euroon.

Koko vuoden luvut ovat teollisuuden alamäkeen nähden hulppeat: liikevaihto +7%, liikevoittomarginaali +6,8%, nettotulos +38%. Eps 0,74 euroa on ylivertainen ennätys ja liki nelinkertaistuu kymmenen vuoden takaa.

Kysynnän tasaantumisesta huolimatta suurin asiakassegmenttimme, Energy & Cleantech, kasvoi 26,8 prosenttia vuonna 2023 ja jatkoi vahvaa kasvuaan viimeisen vuosineljänneksen 21,9 prosentilla. Energiamurros ja vastuullisuus nostavat kysyntää, kertoo Scanfilin toimitusjohtaja Christophe Sut.

Vahva tase, tulevaisuus hyvä

Varastojen purkaminen ja vaisu kysyntä johtivat henkilöstökulujen sopeuttamiseen ja irtisanomiskuluihin. Lisäksi katetta nakersivat spot-markkinaostot sekä asiakkaalle tehty kertaluonteinen hintakorjaus.

Ne kavensivat liikevoittomarginaalia 0,6 prosenttia. Kannattavuuden parannussuunnitelma tuottaa 1,7 miljoonan euron vuotuiset säästöt, Sut lupaa.

Scanfilin rahoitusasema on vahva. Yhtiön nettovelkaantumisaste oli 19,4 prosenttia ja omavaraisuusaste oli 53,7 prosenttia.

Liiketoiminnan nettorahavirta oli kaikkien aikojen korkein. Sut toteaa vahvan taseen mahdollistavan kehittämisinvestoinnit eli se pääsee varautumaan kasvuun.

Cleantechin iso kuva yhä vankka

Scanfilin kasvun ajureista ehkä tärkein, Cleantech-sektori, saattaa taantuman vuoksi vetää hetken happea. Mutta sen veturit eli ympäristöongelmat eivät minnekään katoa.

Vaikkapa tuhoisan mikromuovin keskeinen lähde ovat ympäristöön jätetyt ja etenkin vesistöön ajautuvat pullot. Siihen tehokkain lääke on kierrätys.

Pohjoismaissa se toimii jo tehokkaasti, monessa paikassa ei. Kehittyvissä talouksissa tilanne on pahin ja paine valtava väkimäärän vuoksi.

Scanfil valmistaa muun muassa pullonkierrätysautomaatteja. Niiden tarve pysyy huutavana.

Pullojen kierrätys on vielä uutta monessa maailman kolkassa, kuten Vietnamissa. Kuva: Gia Han

Varovainen ohjeistus

Osinko 0,23 euroa (0,21) jää hiukan odotuksestani kuvaten suhdanteesta kumpuavaa varovaisuutta. Scanfil ei hurjastele voitonjaossa epävarmuutta tulvivana aikana.

Mikäpä siinä, rahaa ehtii jakaa tuonnempanakin. Tärkeintä on pitää yhtiö iskussa seuraavaa nousukautta varten.

Haalea kvartaali, mainio vuosi

Toisaalta osinko on noussut 12 vuotta putkeen. Hesan pörssissä sillä pääsee jo eturiviin.

Scanfil ohjeistaa kuluvaa vuotta varovasti. Luvut asettuvat sen mukaan aika lailla 2023 tasolle.

Vaatimatonta toki kasvuyhtiölle, mutta syklisillä on nousunsa ja laskunsa.

Kasvu palaa, osake halpa

Vuoden lopulla tilanne voi näyttää jo selvästi kirkkaammalta. Kenties sameammaltakin, mutten usko. Inflaatio on tapettu, kuten jutun toinen osa avaa.

Teollisuus on kyntänyt jo niin kauan turvetta, ettei käänne voi iän kaiken pysyä vasta parin mutkan takana.  Kiihkeä tekoälybuumi muistuttaa, miten vauhdilla olosuhteet voivat muuttua.

Investointivimman iskiessä kyse on helposti ykköskuukausista.

Missä tahansa pörssissä liikevaihtonsa kymmenessä vuodessa nelinkertaistanut yhtiö kuuluu kasvueliittiin. Niiden hinnoittelu on tyypillisesti ihan muuta kuin Scanfilin.

Tuimaa kasvua (sininen) katteen (käyrä) heitellessä syklisesti

Scanfil on kroonisesti edullinen muulloin kuin pahimpien ostokiimojen huipulla, eikä kallis silloinkaan. P/E luokkaa kymmenen ja 3% osinko ovat kasvuyhtiölle rapalukuja, olkoonkin syklinen.

Pohjoismainen kuluttaja piristyy

Inderesillä oli tänään ekonomisti Marianne Palmun kiintoisa kurkkaus Pohjoismaiden kuluttajien tilanteeseen. Amerikassahan kuluttaja voi vallan hyvin, Euroopassa vähemmän.

Huomioni kiinnittyi Ruotsin ja Suomen vahvoihin lukuihin. Viime vuodesta palkat ovat nousseet liki viisi prosenttia.

Eikä se silti ole oleellisesti kiihdyttänyt edes ydininflaatiota. Suomessa se jarrutti voimakkaasti muun maailman tapaan jo huhtikuussa, jonka jälkeen kyseinen indeksi ei ole noussut edes yhtä prosenttia!

On suuri yllätys, ellei luku jää keväällä alle kahden eli keskuspankin tavoitteen. Kun työttömyys on jo nousussa leikaten kustannuspaineita entisestään.

Euroalue kohta deflaatiossa

Koko euroalueella tilanne on vielä parempi – ydininflaatio ei ole noussut oikeastaan lainkaan huhtikuusta! Tuolloin se jysähti kuin seinään.

Silti EKP vatkuttaa inflaatiovaarasta. Vaikka näillä näkymin kesällä niskassamme riehuu jo deflaatio, inflaatiota vaikeammin kukistettava pirulainen.

Euroalueen ydininflaatio taittuu tätä menoa kesällä deflaatioksi

Ruotsissa asetelma on vastaava. Ydininflaatio alkoi tosin jäähtyä kunnolla vasta kesän alussa, mutta sieltä se ei olekaan noussut kuin reilusti alle prosentin. Ja huhtikuustakin alle kaksi.

Ruotsissa kuluttajien luottamus keikkuu jo suhteellisen korkealla. Ja näillä trendeillä vahvistuu äkkiä, kun korot tulevat kohta alas.

JM lopulta dippaamassa

Pörssihaukan ruotsalaiset kotimarkkinayhtiöt JM ja Axfood kiittävät. Jälkimmäinen sihtaa jo kurssiennätystään syksyltä 2022.

Superluotettavan ruokakauppiaan kasvuhan jatkuu, kate vain sai hiukan naarmuja inflaatiosta. Se vaiva helpottaa jo.

Liikevaihto (sininen) jatkaa ylös, kate (käyrä) hiukan vipattaa vaikeissa olosuhteissa

Pohjoismaiden paras rakentaja JM on odottanut iäisyyden osta-suositusta. Syksyn sauma livahti liikaa varovaisuuttani, nyt huuhtelee jo makea vesi suuta.

Viikkokuvaajassa Rate Of Change putosi jo nollan alle. Se kiskoo tavan mukaan Stochasticin kohta pohjaan keltaiselle ostovyöhykkeelle.

Sieltä napsahtaa. JM sai harvinaisen paljon kuraa tässä taantumassa, mutta vaikeuksissa se ei ole, toisin kuin vähän kaikki suomalaiset rakentajat.

Pörssihaukka vaanii nyt kieli pitkällä JM:n notkahdusta

JM tuplaa helposti kurssinsa huippusuhdanteessa. Patoutunutta kysyntää seuraavassa varmasti riittää.

Eiköhän Keskonkin ilme piristy vuoden loppua kohti. Ja varmasti monen muun. Nuo kuitenkin etunenässä puhtaasti kuluttajavetoisina yhtiöinä.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka