Rauhallisesti fuusioiden kanssa

Nelesin kehutuista teollisuusventtiileistä tulee osa Valmetia

Pörssihaukan yhtiöt ovat julkistaneet viime päivinä isoja yrityskauppoja. Valmetin ja Nelesin toista vuotta väännetty liitto pääsee maaliin, kun yhtiöt fuusioituvat osakevaihtokaupan avulla.

Ruotsalainen spatiaalisen tietotekniikan pikkujätti Hexagon ostaa ohjelmistoyhtiö Infor EAM:in 2,75 miljardilla dollarilla. Kauppa on sen raameissa suuri.

Ruotsalaisen Alfa Lavallin avaama taistelu Nelesistä siis päättyi Valmetin voittoon. Käteistä rahaa ei kaupassa juuri liiku.

Valmet laskee sulautumisen tuovan 25 miljoonaa euroa vuotuisia synergiahyötyjä, joista noin 90 prosenttia saavutettaisiin jo vuonna 2024. Fuusioyhtiön havainnollistava liikevaihto on noin 4,3 miljardia euroa.

Aika kertoo fuusioiden onnistumisen

Nelesiä tarkemmin tuntevien mukaan liitto hyödyttää molempia, eihän siinä muuten järkeä olisikaan. Molemmat yhtiöt pääomistajineen siunaavat näkemyksen.

Teollisuusventtiileihin erikoistuneelle Nelesille Valmet tarjoaa sellaisia valmiita markkinoita, joissa sillä itsellään on vielä hutera asema. Sen tuotteiden liikevaihdon pitäisi parantua vähemmillä markkinointiponnisteluilla kuin itsenäisenä yhtiönä.

Valmetille Nelesin tuotteet mahdollistavat yhtenäisten automaatiojärjestelmien myynnin. Se parantaa paketin houkuttelevuutta prosessiteollisuudessa, jotka niitä paljon käyttävät.

Kuten yleensäkään en ota kantaa fuusioiden mielekkyyteen. Pörssihaukan poikkeukseton linja on, että hyvin hoidetut yhtiöt osaavat hommansa myös yrityskaupoissa.

Virheitäkin toki tulee

Ulkopuolisten on niitä turha neuvoa. Mahdolliset virheet paljastuvat aikanaan, mutta siihen asti Pörssihaukka ei sulautumisia mestaroi tuuman vertaa.

Toki virheitäkin tulee. Vaikkapa telejätti AT&T:n Warner Median osto muutama vuosi sitten ei mennyt ihan toivotusti.

Warner on hyvä yhtiö ja pysyi sellaisena myös uudessa konsernissaan, mutta korona iski pahaan paikkaan. Varsinkin elokuvien tuotanto joutui historiallisen vaikeaan rakoon.

Samaan aikaan AT&T joutui kasvattamaan isoa velkamassaansa osallistuessaan kisaan kymmeniä miljardeja nielevistä 5G-lisensseistä. Taloudellinen paine kasvoi turhan suureksi.

Ratkaisuksi AT&T irrottaa Warnerin, joka fuusioituu tv-ohjelmiin erikoistuneen Discoveryn kanssa. Uudesta yhtiöstä voi tulla hyvinkin kilpailukykyinen, mutta alkuperäisiin suunnitelmiin liike tuskin kuului.

Riski nyt tuskin kummoinen

Valmetin ja Nelesin fuusiossa tällaiset riskit lienevät pienet. Osakevaihdolla toteutuva kauppa ei tuo velkaa.

Eikä jo aikoinaan saman emoyhtiön katon alla toimineiden organisaatioiden yhdistäminen tuottane kummoista kitkaa. Se on fuusioissa aina riski.

Markkinat löivät aluksi Valmetin laskuun ja Nelesin nousuun, koska kauppaa selvästi pidettiin Nelesin omistajille edullisempana. Kurssireaktio tosin jo kääntyi.

Vaihtosuhteessa Neleksen osakkeenomistajat, pois lukien Valmet, saavat uudesta yhtiöstä 18,8 prosenttia. Valmetin osakkeenomistajat saavat uudesta yhtiöstä 81,2 prosenttia.

Neleksen omistajille maksetaan myös ylimääräinen kahden euron osinko. Summa vastaa Nelesin parin vuoden osinkoa, muttei fuusion yhteydessä tavaton ole.

Valmet yhä kuuma

Mitään hermoiltavaa tai toimenpiteitä vaativaa fuusio ei mielestäni edellytä Valmetin omistajilta. Näkymien pitäisi entisestään parantua.

Osakekurssin reagoiminen on oma lukunsa. Määrittelin Valmetin teknisesti ylikuumentuneeksi jo aikaa sitten osakkeen rallattua liki 100% syksyn monista osta-suosituksista.

Nyt viikkoindikaattorit ovat jo laskussa, vaikka osakekurssi vielä hieroo ATH:ta. Tästä teknisestä asetelmasta kurssi putoaa hyvin todennäköisesti lähikuukausina.

Valmetin viikkoindikaattorien suunta povaa osakekurssin kohta niitä seuraavan

Fundamentaalisestikaan hinta ei nyt houkuta, vaikka toki yhtiöllä menee hyvin. Varmasti myös fuusion toteuduttua.

Kone muistuttaa kalleuden riskistä

Kuuma ja hintava osake harvoin on hyvä sijoitus. Saman arvioin tein Koneesta jo liki vuosi sitten sinänsä hienon hissiyhtiömme paahdettua yhtä hurjasti kuin Valmet vähän myöhemmin.

Kone lojuu edelleen tuolloisen piikkinsä alla. Eikä ihme, koska se on edelleen kallis, vaikkakin tekninen ylikuumentuminen purkautui jo kuukausia sitten.

Siksi Pörssihaukka odottaa Valmetinkin halventuvan ennen uutta osta-suositusta. Linjaa helpottaa, että isosta ja edelleen laajenevasta listasta löytyy aina ostettavaa.

Sota ei yhtä tai muutamaakaan sotilasta kaipaa. Meri tulvii kalaa, jos uistintaan uskaltaa viskoa muultakin kuin kotilaiturin nokasta.

Hexagonille iso kauppa

Hexagon siis ostaa kohtalaisen suuren ohjelmistoyhtiö Infor EAM:n liki kolmella miljardilla dollarilla. Summa vastaa Hexagonin liki vuoden liikevaihtoa.

Näin suureen ostokseen liittyy jo väistämättä riskejä, mutta tässäkään tapauksessa en niitä kummemmin arvioi. Inforia en juuri tunne, eikä tietotekniikka ylipäänsä ole mukavuusalueeni.

Se ei estä pitämästä alan yhtiöitä suosituslistalla – kunhan yhtiöiden avainluvut ovat kunnossa riittävän pitkältä ajalta. Kuten Hexagonilla, viimeisen päälle.

Hexagon vivuttaa nyt kasvuaan yritysostolla

Hexagon hallitsee kannattavan orgaanisen kasvun, joten odotan fuusionkin sujuvan onnellisissa merkeissä. Jos aika muuta todistaa, täytyy asia punnita uudestaan.

Markkinat ottivat ison askelen vastaan rauhallisesti, oikeastaan ikävä kyllä. Pörssihaukan aikana osakekurssinsa liki tuplannut Hexagonkin käy yhä niin kuumana, ettei sitä uskalla suositella ostettavaksi.

Eiköhän sekin aika tule. Tämä kuten kaikki osakkeet osaa seilata alaskin markkinoiden mielialan hapantuessa.

Pörssihaukkaa seuraavan kerran torstaina elleivät pelipaperit vaadi päivitystä. Se voisi johtua Microsoftin myy-suosituksesta ja muhkeasta pikavoitosta, mutta luultavasti kiire ei ole.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


2 thoughts on "Rauhallisesti fuusioiden kanssa"

  1. Kai Nyman sanoo:

    Neles on ymmärtääkseni hyvä komponenttitoimittaja jonka venttiilit sopivat moniin järjestelmiin. Valmet on ollut hyvä järjestelmätoimittaja, jonka liikevaihto on voitollisesti kasvanut vuosi vuodelta.

    Minua huolestuttaa se että Neleksen venttiilit ei enää mahdollisesti kelpaa muille järjestelmätoimittajille yhtä hyvin kuin ennen. Järjestelmätoimittajat eivät halua olla riippuvaisia toisista järjestelmätoimittajista ja sen takia ne usein hylkivät toinen toistensa valmistamia komponentteja.

    Riippumattomien komponenttitoimittajien toimilaitteet sen sijaan kelpaavat kaikille. Pystyyköhän Neles tällaisessa tilanteessa enää säilyttämään kaikki nykyiset asiakkaat ?

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Moi Kaitsu, kiitos kiintoisasta pointista. Tuollaisiakin ongelmia voi vastaan tulla, mutta oletan molempien yhtiöiden näitä tarkkaan miettineen ennen päätöstä. Joten olen optimisti kunnes on syytä muuhun.

      Vaikkapa Abb Vien ja Allerganin fuusiota arvosteltiin kovasti pari vuotta sitten, ja osakekurssi putosi aina 60 taalaan asti. Pukkasin osta-suositusta isoon ääneen, koska luotin niiden arvostelukykyyn, ja hyvinhän uudella puljulla menee. Osinko kasvaa aina vai, ja kurssikin jo tuplannut.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka