Päivän tulossatoa

Ponsselta löytyy metsäkoneita moneen lähtöön

Metsäkoneiden mestarin Ponssen raporttiin kohdistui tavallista suurempi mielenkiinto, koska voimakkaasti syklisen yhtiön avainluvut heittelevät etenkin epävarmoina aikoina. Takana olikin vaikea alkuvuosi.

Syksystä jatkunut kiivas kurssinousu viittasi suhdanteen merkittävään parantumiseen. Osaltaan odote täyttyi, muttei aivan markkinoiden povaamassa mitassa.

2020 tietenkin jää historiaan laihana vuotena. Liikevaihto valui 636,6 miljoonaan euroon, pudotusta nelisen prosenttia – ei kuitenkaan paljon, kun mukana on kevään sydänkohtaus.

Q4 liikevaihto jo nytkähti prosetin vertailukautta paremmaksi. Hyvä saavutus, kun koronan toinen aalto painoi taas päälle.

Kannattavuuden heittelykin kuuluu asiaan

Liiketulos kuitenkin jäi selvästi marginaalin heikennyttyä yli kymmenestä prosentista vajaaseen seitsemään. Ponssen syklisyys näkyy myös kannattavuuden leveänä aaltoiluna.

Nyt kannattavuuden sakkaamisen aiheutti varastojen purkaminen. Sieltä lähti matalakatteisempaa tavaraa.

Tällainen kuuluu syklisten elämään. Pysyviä eivät muutokset ole.

Koko vuoden nettotulos osaketta kohti putosi 1,18 euroon (1,86). Sukellus on iso mutta odotettu.

Osinkoa on irtoamassa 0,60 euroa osakkeelta (0,30). Suunta on taas ylös, joskin hyvien aikojen osinkoon jää vielä kuromista.

Kohtalainen muttei vahva ohjeistus

Olosuhteisiin nähden vuosi oli aivan hyvä, kuten toimitusjohtaja Juho Nummela toteaa. Metsäkoneet ovat huoltoa myöten herkkä toimiala, joten paljon pahempaa saattoi keväällä pelätä.

Syklisten kohdalla katse on kuitenkin aina tiukasti tulevassa. Tilauskanta putosi 30 prosenttia. Se on luvuista ikävimpiä, mutta herkkä heilumaan molempiin suuntiin.

Tilauksissa ehtii tapahtua paljon ja nopeasti, jos niikseen. Loppuvuonna tilaukset kasvoivatkin jo selvästi.

Ponsse odottaa konsernin euromääräisen liiketuloksen olevan vuonna 2021 hieman suurempi kuin 2020.

Odotuksena parempaa, muttei vieläkään vahva suhdanne

Muuten kohtalaista ohjeistusta laimentaa kehno vertailukausi. Sen perusteella Ponsse ei yllä tänäkään vuonna kunnon suhdanteeseen.

Korona luo epävarmuutta edelleen. Epidemian kohtalo on edelleen auki.

Voiton lunastukseen perusteet

Koronan hellittäessä näkymät ehtivät muuttua tällä toimialalla moneen kertaan vuodessakin. Elvytyskin auttaa monella suunnalla.

Mutta ohjeistuksen toteutuessa osakkeen ralli turposi jo hiukan liioitteluksi. Raportin polkaisemaa pudotusta ei voi moittia markkinavirheeksi. Hintaan ladattiin enemmän.

Osake saattaa heilua vielä ylösalas aikansa, ja toipua tuoreesta niiauksesta. Silti syksyn kuopasta ostettujen osakkeiden voiton lunastus voi olla paikallaan.

Pörssihaukkahan antoi syksyn montussa vain muutaman osta-suosituksen täsmäiskuna. Ihannepaikka oli auki vain hetken lokakuussa 24 eurossa, mutta tarjosiksin sitä makeampaa hunajaa.

Saanee takaisin halvemmalla

Osakkeen teknistä analyysia perkasin vasta perjantaina. Ponssen osake aaltoilee voimalla, ja ylimyytyyn tekniseen pisteeseen riittää tästä matkaa.

Koska Ponsse on teknisesti melko säännönmukainen osake, korjausliike iskee ennen pitkää.  Luultavasti sitä saa takaisin tuonnempana tämänhetkistä hintaa 33 euroa halvemalla.

Pitkässä salkussa Ponsse voi makailla rauhassa, mutta luonteensa takia heiluntaa on varmasti edessä.

Illalla pelipaperikatsaus.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka