Markkinakatsaus: Syklisten rallit rahastukseen?

Aliarvostettu kasvuyhtiömme Olvi tekee nousua korjauslikkeestään

Raporttiruuhka hankaloittaa joskus ostosuosituslistan kasaamista, koska yhtiöiden arviointia on tehtävä kenties yllättävien lukujen valossa. Se vaatii sulattelua.

Etenkin osinkopolitiikan muutokset edellyttävät uudelleen arviointia. Se ei tosin ole Pörssihaukan yhtiöissä tavallista.

Monta kinkkistä tapausta ei onneksi sotke pakkaa. Jos kalkulaatiot tuntuvat epävarmoilta annan mieluummin odota siinäkin tapauksessa, että osake näyttäisi teknisesti jo houkuttelevalta.

Yksi näistä on murheenkryyniksi muuttunut Kone. Arvostan kovasti hissinestoria, mutta siitä on tullut – monen laatuyhtiön tapaan – kovin hintava.

Teknisesti se olisi ollut jo hyvän aikaa ostopaikassa, nyt jo karannutkin siitä ylös. Siihen TA viittasi jo hyvän aikaa.

Kone nousussa, mutta aina vain kallis

Koneen arvostustaso huitelee kuitenkin samassa luokassa kuin Microsoftilla ja Alphabetilla, vaikka niiden kasvukyky on toiselta planeetalta. Sielu ei anna periksi osta-suositukselle vain siksi, että Kone on kokoluokkansa kuninkaallinen Helsingin pörssissä.

Kone on tulosperusteisesti Applen hinnoissa. Mieluummin nostan sen hintavuudestaan huolimatta ostosuosituslistalle kuin suosittelen kiukusta täristen tahmeammin kehittyvää Konetta.

Kone on hieno yhtiö, muttei kasvultaan kummoinen

Vaikka toinen varman päälle -ryhmän yhtiö Amgen on suurin piirtein Koneen verrokki kasvultaan – joskin biolääkejätti hakkaa sen vasemmalla kädellä kannattavuudessa ja osingon kehityksessä. Globaali asema on vähintään yhtä hyvä ja mittaluokka vielä suurempi.

Amgen pärjää kaikissa avainluvuissa Koneelle

Silti Amgen on kirkkaasti halvempi osake kaikilla mittareilla. Osingollakin, etenkin kun otetaan huomioon osingon kasvutahti – jota Amgen pystyy pitämään vielä vuosia ongelmitta.

Vapaalla kassavirralla – joka on erittäin tärkeä kriteeri – mitattuna Amgen on aika tarkkaan puolet halvempi kuin Kone. Sijoitusmatemaattisesti tolkuton kuilu kuvaa markkinoiden tehottomuutta.

Suomalaiset maksavat omista yhtiöistään liikaa, koska eivät uskalla lähteä kotirantaa kauemmas kalaan. Pörssihaukka ei moista estoa pode. Ylihintaisilla yhtiöillä pysyy odota, vaikka osakekurssi tekisi nousua.

Ilman ihmettä osakkeen kalleus kostautuu ajan mittaan. Koneenkin osake polki vuosia 40 – 50 euron haarukassa kuumennuttuaan liikaa. Näin käynee uudestaan.

Sampolta 1,70 osinko

Orionin raportti oli siis hiukan pehmeä odotusten osalta, muttei sitä kannata hätkähtää. Tilanne voi muuttua vuoden aikana, ja osinkovirta ei ole Orionilla uhattuna pienten heikennysten takia.

Helsingin pörssin tapaan Orionkaan ei ole halpa, retkahdettuaankaan raportista. Neljän prosentin osinko on syy sen ostamiseen, jos varmaa osinkovirtaa arvostaa.

Sampon mukavaa raporttia en ole ehtinyt perata. Sen vakuutustoiminta jatkaa hyvää menoa ja osinko nousee 1,70 euroon kohtalaisen odotetusti.

Neljän prosentin osinko on silläkin tarjolla, ja aika varmasti kohtuukyytiä kasvava. Joten osake ei ole kallis vieläkään.

Sampo sai kuitenkin niin kauan osta-suosituksia ylikin kymmenen prosenttia nykyhintaa alempana, joten vaihteeksi odota. Tekninen analyysikaan ei ostoa juuri nyt puolla.

Olvi saattaa kallistua piankin

Se johtuu paljolti VIX-indeksin rauhallisuudesta. Muttei se taaskaan iänkaiken kestä. Aiheesta enemmän jenkkikatsauksessa maanantaina.

Nordea höylää nyt haarukassa 6,50 – 7,00 euroa. Jatkanee siinä vielä, joten muhkeat osingot janoavan kannattanee odottaa, kunnes osake taas koukkaa haarukan alalaitaan.

Haarukan takia ruuvasin ostorajahintaakin alemmas siihen 7,00 euroon. Käynee muutaman viikon sisällä siellä 6,50:ssä.

Olvi tekee TA:n perusteella lähtöä ostorajahinnan yli. Jos salkusta puuttuu, saattaa olla korkea aika napata kotimainen kohtuuhintainen kasvuyhtiö – vaikka huippupanimoamme ei sellaiseksi kotitantereilla mielletä tylsän toimialan takia.

Jutun pääkuva kertoo, että Olvi on edelleen viikkoindikaattoreissa ylimyyty. Se ei tapaa tällä osakkeella kestää kauan. Raporttiin on vielä pari viikkoa, joten tuskin ennen sitä kuitenkaan suuria tapahtuu.

Voittojen lunastus iso pulma

Voittojen lunastuksesta tulee usein kysymyksiä. Ne ovat kinkkisiä juttuja muiden kuin pelipaperien osalta, ainakin tässä kohtaa.

Pitkän salkun papereitahan Pörssihaukka ei suosittele myymään, mutta ylikuumentuneista voi toki voittoja kotiuttaa – kunhan hyväksyy sen, että kurssi saattaa jatkaa yhä ylemmäs.

On sijoittamisen turhauttavimpia ja myös turhimpia virheitä myydä pois hyvä osake välivoiton takia, jos nousu sitten vain jatkuu ja jatkuu. Ei se tavallista ole, muttei tavatontakaan.

Syklisten kohdalla tilanne on hiukan toinen. Niiden talouden luonteen vuoksi suhdannehuippuja voi hyödyntää voitot kotiuttamalla, vaikka sama riski siihenkin liittyy.

Suhdannehuipusta ei tietoakaan

Ja se vaivaa nyt monta yhtiötä. Teknisesti osakkeet voivat olla aika kuumia, vaikka reaalitalous ei ole kylläkään likikään minkään valtakunnan suhdannehuippua.

Siihen on omat kohtalaisen selkeät merkkinsä: aikansa kohonneet korot, virkistynyt inflaatio, hyvä työllisyystilanne, huolettomat taloustunnelmat….

Näitä lähelläkään emme ole. Päinvastoin. Reaalitaloudessa taistelu matalasuhdanteen katkaisemiseksi jatkuu liki epätoivoisesti.

Silti jotkut osakkeet, jopa sykliset, paukuttavat uutta ennätystä ja alkavat hehkua pitkissäkin indikaattoreissa. Eli vaikuttavat ylikuumentuneilta ainakin tietyssä teknisessä aikaikkunassa, vastoin reaalitalouden signaaleja.

Ponsse lämmin, muttei tulikuuma

Tilanne on silloin hyvin hankala. Varsinkin, jos osake ei historiansa ja siitä johdettujen odotusten perusteella vaikuta edelleenkään fundamentaalisesti kalliilta.

Tällaisia tapauksia on nyt useitakin, muutama kotimaisissakin syklisissä. Ponsse kuuluu joukkoon.

Syksyllä harvinaisen osuvasti montusta 24 eurossa osta-suosituksen saanut metsäkoneiden mestari on nakuttanut noin 40 prosentin nousun.

Se vastaa huimasti jo liki kuuden vuoden keskimääräistä osaketuottoa – alle puolessa vuodessa. Siltä osin varmasti riittävästi.

Osake on jo uudessa ennätyksessä ja raketoituaan viikkoindikaattoreissa varsin lämmin. Ei kuitenkaan tulikuuma, kuten vaikka Kone viime syksynä.

Ponsse paahde ei vaikuta viikkoindikaattoreissakaaan vielä päättyneen

Viikkoindikaattorien perusteella nousu voi vielä jatkua, vaikka toki siitä mehukkain pala on ilman ihmettä paketissa. Muttei kurssi ole silti kuin jo kolmen vuoden takaisen ATH:n tasolla.

Kuukausi-indikaattorit yhä alhaalla

Kuukausi-indikaattoreissa Ponsse ei ole likikään ylikuumentunutta. Lämmennyt toki jo, mutta mieluummin pitkän noususuhdanteen puolivälissä kuin sen lopussa.

Kuukausi-indikaattorit ovat vasta päässeet vauhtiin

Hankala asetelma. Eikä TA valitettavasti ole jumalansanaa. Arviota hankaloittaa, että Ponssen vahvat syklit kulkevat usein hiukan omalaatuisia latuja.

Samasta syystä fundamenttihinnoittelu on Ponssen kaltaisessa yhtiössä hiukan arpomista. Tulokset heittelevät rajusti lyhyissäkin aikaikkunoissa – vaikka pitkä pääsuunta sojottaa tukevasti ylös.

Tuloksen kohentuessa ei kallis

Muutaman päivän päästä se julkistaa jokseenkin varmasti hyvän vuosiraportin. Muuta on mahdoton odottaa kovan rallin jälkeen.

2020 jää kirjoihin laihana vuonna, mutta nyt onkin jo kyse tästä vuodesta. Jos Ponsse porskuttaa hyvässä suhdanteessa, nakkaa se helpostikin historiansa parhaan tuloksen, eps jossain kahden euron päällä.

Siinä tapauksessa Ponsse ei nykyisellä alle 35 euron kurssilla ole todellakaan kallis. Noususuhdanteen jatkuessa mahdollisesti ensi vuoden puolelle nousuvaraa riittäisi.

Parantavan Ponssen pitäisi yltää alarivillään vaivatta yli kahden euron epsin

Mutta mahdoton tietää. Tässä kohtaa en kuitenkaan suosittele muuta kuin odottamaan vuosiraporttia. Jolta sopii rallin vuoksi odottaa aika paljon.

Vahva raportti kiskaisisi luultavasti kurssia edelleen ylemmäs. Oikein hurja hype perustelisi pikavoiton lunastuksenkin.

Valmet vastaavassa saumassa

Toki voi käydä toisinkin raportin pettäessä. Aika epätodennäköistä se on. Markkinoita ohjaava iso raha harvoin niin ulapalla seilaa.

Eli odotellaan ainakin tiistaihin. Tuskin osake ihmeitä tekee sitä ennen.

Aika samat mietelmät istuvat Valmetiin. Jo hyvän raportin tarjonnut syklinen ei ole vieläkään kallis kovasta noususta huolimatta, mutta kurssi tuskin päälle 30 euron kurkottaa tässä trendissä.

Lunastusta voi harkita, muttei kiire tuskin hyödyttää. Yhtiö on kuitenkin mahtava ja turvallinen, joten katsellaan vielä.

Dedicare taas osta

Pitkästä aikaa todella lupaavan raportin takonut Dedicare saa vaihteeksi osta-suosituksen. Lukemattomat edelliset osuivat ruhtinaalliseen rakoon reilusti alle 40 kruunussa, liki 50 prosenttia halvemmalla.

Jos Dedicare ei ala uudestaan takuta vaan jatkaa vähänkään paluutaan hyvään kuosiinsa, on osake edelleen kohtuuhintainen tai halpakin. Jo 2,50 kruunun eli viiden prosentin osinko tarjoaa aika hunajaa.

Ailahteleva yhtiö on ollut viime vuodet, mutta myös todella makoisa sijoitus parhaassa vedossaan. Riskin ja tuoton suhde pysyy edelleen hyvänä, alennuksesta ostaneilla loistavana.

Latour kohta osta

Sijoitusyhtiö Latour ei ilmeisesti ole tulossa alemmas kuin näille 200 kruunun tai vajaan tienoille. Kovin korkealle paahtoi tämäkin osake, eikä korjausliike uponnut niin syvälle kuin odotin.

Hintava osake on, mutta yhtiökin mahtava. Seuraavasta pienestä niiauksesta tulossa osta-suositus.

Isomman pudotuksen riski on olemassa kovan arvostustason takia, mutta pitkässä salkussa senkin mahdollisen riesan hoitaa aika. Latour on niin hyvin hoidettu yhtiö, että ajan mittaan palkitsee kärsivällisyyden jokseenkin varmasti.

Kelpaisi laatunsa puolesta varman päälle-ryhmäänkin. Ei voi kuin ihailla yhtiön osaamista.

Niben raportti kiehtoo

Odotan ensi viikolla ilmestyvää Niben raporttia todella kiinnostuksella ja ristiriitaisin tunteinkin. Vihreän teknologian huippuyhtiö on kuulunut Pörssihaukan suosituksiin alusta asti, ja rallatellut kurssikehitykseltään jo ylivoimaiseksi ykköseksi.

Osake maksoi 2019 alussa vähän päälle sata kruunua, nyt kohta kolme sataa. Itse keksin yhtiön kurssin pyöriessä 60 kruunussa, jolloin se oli fundamentaalisesti aliarvostettu eli halpa.

Vuosien saatossa vahvaa joskin tasaista jälkeä tehneen yhtiön raketointi on yllättänyt. Osta-suosituksia on tippunut harvakseltaan teknisesti houkuttelevien paikkojen puutteessa.

Hintakin hirvittää. Ja teknisesti osake suorastaan kiehuu. Joten hurjat odotukset nykyinen kurssi sisältää.

Korjaus toiveena

Toivoisin arkista raporttia ja kovaa korjausliikettä – jotta tämä hieno yhtiö solahtaisi mielekkääseen hintaan ja suosituskelpoiseksi.

Jos Nibesta on tullut entistäkin vauhdikkaammin kasvava yhtiö, kyseessä on oma arviovirhe. Mukavampi tehdä virhe niin päin, muttei se sijoitussivustoa silti naurata.

Mutta tämän mahdollisuuden takia en anna myy-suosituksiakaan raketoiville osakkeille. Sitä harrastaessani lunastuskehoitus olisi irronnut varmastikin jo 200 kruunussa – jota nyt saisin hävetä aamusta iltaan.

Parhailla sijoituksilla on turha spekuloida ilman erittäin painavaa syytä. Jos markkinat hullaantuvat salkussa jo iloisesti köllöttävästä osakkeesta, on se vain positiivinen ongelma.

Tykkiyhtiöstä luopuminen väärään aikaan välivoiton takia on sijoittajan raskaimpia virheitä. Olen siihen pari kertaa sortunut, harmitellen typeryyttäni joka kerta salkun avatessani.

Nilörn elpyy lopulta

Designyhtiö Nilörngruppenin osake pomppasi yhtiön annettua pitkästä aikaa hyvän raportin, josta tarkemmin viikonloppuna. Tulos kapusi kirkkaasti plussalle ja osinkoa irtoaa taas kaksi kruunua.

Rajun nousun olisi tälläkin osakkeella tehnyt koronamontusta. Mutta niin väkevät olivat jo brexitistä alkaneet vaikeudet, että varovaisuuteni voitti.

Nilörniä jo omistavat voivat ottaa taas löysin rantein. Raastavien vastoinkäymisten murjoma yhtiö elpyy.

Ferrari lähestyy ostopaikkaa. Hintaa kasvuyhtiöllä riittää, mutta talous on timanttia ja tuotteiden asema poikkeuksellinen.

Ferrari hipoo viikkoindikaattoreissa jo ostotasoja

Pelipaperiksin Ferrari on tyrkyllä New Yorkin pörssissä. Vaihtoehtoja on tosin muitakin.

Raportteja siis viikonloppuna, jenkkikatsaus maanantaina. Pelipaperikatsaus tulee myös alkuviikosta, sen raameissa ei mainittavaa ole tapahtunut.

Hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka