Päivän tulossatoa

Korona autioitti kivijalkaliikkeet

Rumaa jälkeä on tiedossa kakkoskvartaalilla lukemattomilla yhtiöillä. Kysymys kuuluu kuinka ilkeää, ja millaisin näkymin epidemian hellittäessä.

Ensimmäisenä ehti vaatejätti Hennes & Mauritz, joka koko alan tapaan on eniten koronasta kärsineiden joukossa. Liikkeiden täydellinen sulkeminen ja kuluttajien yleinen paniikki sulattivatkin puolet liikevaihdosta Q2. Pudotus on ylivertaisesti suurin yhtiön historiassa.

Tulos veti tietenkin raskaasti miinukselle, koska kulut eivät joustaneet samassa mitassa. Kolmen kruunun tappio osaketta kohti on synkkä luku, kun vielä vuoden alussa Henkka näytti kiiruhtavan päälle kymmenen kruunun vuositulokseen takaisin kasvu-uralle päästyään.

Yhtiö odottaa myynnin elpyvän jo kuluvalla kvartaalilla, joskin ennen koronaa saavutetun tason ja kasvun paluu on vielä arvailun varassa.

Nettikaupassa huima kasvu

Myönteistä raportissa oli nettikaupan liki 40 prosentin kasvu. Henkkahan lähti etämyyntiin jälkijunassa, mikä aiheutti sille muutaman vaikean vuoden kilpailijoiden ajaessa saralla ohi.

Yhtiö otti opikseen todistaen, että kokeneet, asiakkaiden arvostamat ja vakavaraiset toimijat kykenevät luomaan nahkaansa tarpeen tullen. Yhtiö panostaa jatkossakin voimakkaasti nettikauppaan, jonka se uskoo saaneen koronasta entisestään puhtia.

Ainakin vaatekaupassa ja luultavasti laajemminkin kivijalkaliikkeiden asema rapistuu edelleen. Mutta nettikauppaan ehtii sinänsä mukaan kuka tahansa, ei se ole ensimmäisenä siihen loikanneille varattu sektori.

Pitkä näkymä pysyy hyvänä

Laiha vuosi on joka tapauksessa Henkalle tiedossa, vaikka toinen puolisko varmasti paremmaksi muovautuu. Minkä verran, saa nähdä – yhtiö ei itsekään sitä yritä arpoa.

Osinko saattaa jäädä maksamatta, vaikka se Henkalle tärkeä osa omistajapolitiikkaa on ollut. Jonkinlainen lohtuosinko saattaisi silti irrota, koska kassatilannettaan Henkka luonnehtii hyväksi. Iso tarjolla oleva luottopaketti on avaamatta.

Pitkän aikavälin näkymä pysyy Pörssihaukassa ennallaan. H & M on kaikin tavoin hyvä yhtiö, joka toipuu tästä kriisistä viimeistään tulevana vuonna hyvin todennäköisesti ilman suuria vaurioita.

Yhtiön perusstrategia tuskin muuttuu, eikä ole syytäkään. Halvat, ruotsalaisella tyylitajulla värkätyt vaatteet kelpaavat omalle kuluttajasegmentille jatkossakin.

Ostorieha haihtui

Suurella kiinnostuksella odotin sijoittajien reaktiota. Henkan osake oli rallatellut ylös elvytyksen innostaman yleisen ostovireen mukana, valuen kesäkuun alun piikistä alas indeksien tapaan.

Kurssi tuli raportin ilmestyttyä alas, mutta sen merkitystä on vaikea punnita, koska osakkeet laskivat kauttaaltaan. Henkka kulki virran mukana, joskin keskimääräistä vauhdikkaammin.

Parin viikon takaisesta piikistä kurssista on nyt sulanut jo parikymmentä prosenttia. Hinta on vielä reippaasti maaliskuun pohjan päällä, mutta tekniset viikko-indikaattoritkin yhä varsin korkealla.

Teknisen analyysin perusteella Henkan osake tulee vielä alemmas lähikuukausina

Joten lähikuukausina pitäisi kurssin aaltoilla vielä alemmas. Pörssihaukan koronapaniikista lähtien antamat odota-suositukset alkavat näyttää tässä kohtaa osuneilta.

Korjausliikkeitä tiedossa laajemminkin

Henkasta tulee vielä osta-suositus, mutta tuskin vähään aikaan. Se on ollut tekniselle analyysille palkitseva osake, eikä se vielä suosi ostamista.

Laskumarkkinat eivät tapaa kadota muutamassa viikossa hurjimmallakaan elvytyksellä. Yhtiökohtaiset erot ovat toki olleet valtavia tässä kriisissä, jopa sektorien sisällä. Osa Pörssihaukan yhtiöistä on pärjännyt ällistyttävän hyvin.

Mutta Henkan perusteella kovia korjausliikkeitä on tiedossa laajemminkin. Vaikka korona haihtuu, on elvytysralli silti monessa tapauksessa yliampunut ainakin lyhyellä tähtäimellä.

Joten makoisat ostopaikat eivät yleisesti ottaen jääneet maaliskuulle. Vahvalla käteiskassalla varustetut näkevät vielä mieluisia hetkiä.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka