Päivän tulossatoa

Nolato on syklinen, mutta ennen kaikkea kasvava laatuyhtiö

Sykliset kasvuyhtiöt ovat markkinalukutaitoiselle sijoittajalle taivas, lukutaidottomalle helvetti. Kun suhdanne paahtaa parhaassa terässä, osake tekee samoin. Markkinat näkevät vain kasvuyhtiön, eikä syklisyys synkennä intoa.

Suhdanteen heiketessä käy päinvastoin. Tuloskunnon pehmetessä hinnoittelu murenee, ja suhdanteen huipulta ostetun osakkeen kurssi sulaa kuin kuin voipaketti nuotiossa. Taloutensa perusteilta vahvaa, pohjimmiltaan kasvavaa yhtiötä saa taantuvan hinnalla.

Näin on käynyt Pörssihaukan ensimmäisiin suosituksiin kuuluneelle ruotsalaiselle komponenttivalmistajalle Nolatolle. Hankalassa suhdanteessa pohjaan hakattu osake on kiskonut 50 prosentin nousun viime keväästä.

Ralliin onkin kaikki syyt. 2019 liikevaihto ei vielä kummoisesti kasvanut, mutta alkupäästään viime vuosi kuuluikin globaaliin laskusuhdanteeseen. Nolato kyllä reagoi niihin herkästi, kaikkien syklisten tapaan, monia enemmänkin.

Vuositasolla avainluvut jäävät vielä aika tarkkaan edellisen tasolle. Sekin on todella hyvin osakkeen keväiseen hintaan nähden.

27,20 kruunun osakekohtainen tulos on suorastaan jäätävä osakkeen maksettua Pörssihaukan auetessa 400 kruunua. Kun osinkoa irtoaa 14,50 kruunua, pelkästään osinkotuotoksi kertyy noin 3,5 prosenttia tuolloisella hinnalla.

Rankka osinko pitkällä aikavälillä kovan kasvurekordin yhtiölle. Joka on maksanut kasvavaa osinkoakin.

Osinko nousee matalasuhdanteessakin

Markkinat liioittelevat suhdannetaitteissa. Osaketta huonossa suhdanteessa dumppaavat unohtavat, että hyvät sykliset eivät tapaa kurassa kauan taapertaa.

Suhdanteen kohentuessa Nolato kiskoo yläviistoon kuin harva. Q4 on siitä taas tuima osoitus.

Liikevaihto loikkasi liki 2300 miljoonaan kruunuun, kun se vuosi sitten suhdanteen pohjassa rämpi alle 1800. Vaikka marginaali on pysynyt ennallaan, eps pomppasi 8,36 kruunuun.

Osinko siis nousee hiukan viime vuodesta. Se jo sinänsä osoittaa yhtiön luokan. Meikäläiset sykliset nakertavat hyvin usein osinkoaan laskusuhdanteessa.

Sähkötupakkalaitekin kiskoo taas siimaa

Kaikilla Nolaton yksiköillä meni viime kvartaali putkeen. Niin myös Integrated Solutionsilla, joka tekee sähkötupakan polttolaitetta eli vaporaattoria. Yksikön liikevaihto tuplaantui vuodentakaisesta vaikeasta kvartaalista, jota rasittivat myös korkeat varastot.

Vuosi sitten juuri tähän tuotteeseen kohdistui analyytikkojen arvioissa suuria varauksia ja epäluuloja. Olihan sähkötupakointi joutunut toki viranomaisten hampaisiinkin jopa siinä mitassa, että joissakin maissa muun muassa maustetut tupakat kiellettiin liian houkuttelevina.

Tietysti erilaiset kielteiset visiotkin voivat toteutua, ja tupakointi kaikkiaan kuuluu epävarmoihin elämänalueisiin. Mutta sijoittajan on katsottava hetken yli. Vaporaattorin kauppa on taas virkistynyt. Tietysti osaltaan yhtiön omien toimien eli tuotekehittelyn ansiosta.

Toisaalta, Nolaton liiketoiminta sisältää paljon muutakin. Suhdanteen kohentuessa kaikki vetää taas.

Yksittäisten kvartaalien tai vuosienkaan perusteella ei kannata tehdä kauaskantoisia laskelmia, mutta kasvavana syklisenä Nolaton pitäisi puhkaista vaivatta edellisen huippusuhdanteensa luvut. Ei siinä tavallisesti ole kauan nokka tuhissut, ainakaan kärsivällisen sijoittajan silmin.

30 kruunun eps vaivatta haarukassa

En yhtään yllättyisi, jos liikevaihto puhkaisee 2020 kymmenen miljardin kruunun rajan, ja osakekohtainen tulos heilahtaa reilusti päälle kolmenkymmenen kruunun.

Historia ei puolla kuin Nolaton jatkuvaa kasvua

Q4:n perusteella se ei tee tiukkaakaan. Joka tapauksessa Nolatoa jo ostaneet voivat olla hyvin luottavaisin mielin. Vaikka Nolaton tuloskunto heittelee jossain määrin jatkossakin, pitkän linjan odotus pysyy täsmälleen yhtä hyvänä kuin tähän asti.

Nolato on taas yksi esimerkki markkinoiden ylireaktioista ja hinnoitteluvirheistä. Keväinen 400 kruunun kurssi oli pilkkahinta, joka pysyy pohjana tästä maailman tappiin – jos yhtiö vähänkään entistä rataa jatkaa.

Markkinat tykkäsivät raportista, jota olikin edeltänyt kovan nousun jälkeinen korjausliike. Teknisesti sopivat ostopaikat ovat taas takana, mutta aina uusiakin tulee vastaan.

Nolatosta on tullut jo suurin yksittäinen positioni löydettyäni yhtiön kuusi vuotta sitten hintaan 150 kruunua. Nyt sillä saa jo liki kymmenen prosentin osingon ostohintaan nähden, ilman sinänsä oleellista korkoa korolle -tekijääkin.

Kiinteistöyhtiöt vetäneet turhankin hyvin

Sharevillen mallisalkuista löytyvä ruotsalainen kiinteistöyhtiö Wihlborgs Fastigheter olisi automaattisesti Pörssihaukan suositusyhtiö ilman osakkeen jatkuvaa teknistä lämpöisyyttä. On se tosin osoittautunut aiheelliseksi, niin vahvan vuoden yhtiö taas teki.

Konservatiiviselle alalle jo osingon nostaminen 20 prosentilla edellisvuodesta, nyt 4,50 kruunuun, on hulppeaa. Vuokratuotot ovat kasvaneet kymmenen prosenttia, joten varaa on.

Osake oli kuitenkin jo viime keväänä teknisesti ylikuumentunut. Jälkiviisaasti varovaisuuden voi todeta virheeksi, mutta se on osoittautunut yleensä ottaen parhaaksi tieksi.

Kyllä Wihlborg vielä halventuukin, kuten on käynyt toisen mallisalkun hyvin samanlaiselle kiinteistöyhtiölle Atrium Ljungbergille. Hype iski ja nyt se purkautuu.

Molemmat yhtiöt ovat sijoittajan kannalta hyvin turvallisia ja oikeaan aikaan ostettuna tuottoisia alansa valioita. Hintansa puolesta Atrium Ljungberg putoaa jo kohti suosituskelpoisuutta.

Kiinteistöyhtiöt ovat olleet ostobuumin kohteena heikossa suhdanteessa käsittääkseni vakautensa vuoksi. Sitä ne ovat, mutta mitä tahansa ei hyvästäkään kannata maksaa, jos keskituottojen ylitystä janoaa.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka