Päivän tulossatoa

Nokian Renkaat kaipaa kunnon talvea

Nokian Renkaiden vuosiraportti oli etenkin ohjeistuksen osalta heikko, tulosvaroituksen mukaisesti. Eipä siinä siltä osin erityistä enää ollut. Paljonko siihen kannattaa luottaa, on toinen asia.

Toiset markkinat ovat ennenkin tasapainottaneet Venäjää, ja sitä Renkaat tavoittelee nytkin. Venäjänkin heiluva markkina on tehnyt sekin aiemmin myönteisiäkin yllätyksiä. Tuskinpa yhtä leutoa talveakaan ihan jatkuvalla syötöllä sattuu kaikille markkinoille, vaikka ilmastomuutoksen mukana ne tietysti yleistyvät.

Osinko pysyy 1,58 eurossa. Se on konsensusennusteita parempi, muttei itselleni yhtään yllätys. Renkaiden kaltainen osinkokone, joilla on Suomen mittakaavassa todella vaikuttava historia puolustettavanaan, ei imagoaan vähällä romuta.

Ja Renkaat on tottunut suhdannevaihteluihin, ehkä enemmän kuin se julkisesti myöntääkään. Se ei halua olla ainakaan ylioptimistinen, ja hyvä niin.

Mutta, kuten totesin Renkaiden laajassa analyysissa, vasta osingon leikkaaminen – ja varsinkin reippaassa mitassa – olisi todella kielteinen signaali. Sellaista en odottanut, eikä sitä tullut.

Kielteiset asiat olivat jo tiedossa. Osinkotuotto on muhkea, enkä usko sen putoavan ensi vuonnakaan huolimatta apeasta ohjeistuksesta. Renkaat on sujutellut heikkojen suhdanteiden ohi ennenkin osinkoaan leikkaamatta.

Markkinat eivät raportista heilahtaneet. Pitkien indikaattorien perusteella Renkaiden laskumarkkina on päättymässä, mutta joka tapauksessa jo osinkotuotto takaa, ettei sitä tarvitse murehtia.

ITW: kurssinosteen pitäisi jatkua

Amerikkalainen konepaja Illinois Toolworks on sykliseksi yhtiöksi omalaatuinen erittäin hyvällä tavalla. Vaikka 2019 liikevaihto supistui, pystyi se silti nostamaan tulostaan parantamalla kannattavuuttaan hiljakseen, kuten se on tehnyt jo vuosien trendissä.

Osakekohtaisen tuloksen yhdeksän prosentin kasvu on hulppea suoritus heikossa suhdanteessa ja muutaman prosentin taantuneella myynnillä. Samaa tahtia eteni neljäs kvartaali koko vuoden tapaan.

ITW on loistava yhtiö. Se kannattaa todella hyvin, mikä takaa tasaisesti kasvavan osinkovirran, varsinkin jahka liikevaihtokin kapuaa ylöspäin. Eiköhän se ennen pitkää luonnistu. Yhtiön oma ennuste on avoimen positiivinen, eikä sitä ole syytä kyseenalaistaa.

Totesin muutama viikko sitten ITW:n teknisesti houkuttelevimmaksi suositusyhtiöksi, eikä arvio muutu. Osakekurssi on nyt kurkottanut entisen huipun 180 dollarin päälle, ja odotan reissun jatkuvan.

VIX:n piikki jäänee taakse

Volatiliteetista eli VIX-indikaattorista sen verran, että 20 pisteen lopulta korkannut piikki alkaa haihtua, ja näillä näkymin markkina rauhoittuu nopeasti.

Kuten korostan, volatiliteetti räjähtää ja sulaa nopeasti ennen kaikkea nousumarkkinassa. Nyt koettu sinänsä tavallinen ja aikataulultaan normaali volapiikki ei mitenkään muuta arviotani nousumarkkinan jatkumisesta.

Hermoilu haihtuu, eikä koronavirus enää kohta tunnukaan taloudellisesti niin pelottavalta. Enempää kuin Iranin ja Yhdysvaltojen kahina. Joka on jo autuaasti unohtunut, vaikkei konflikti miksikään sinänsä ole laantunut.


2 thoughts on "Päivän tulossatoa"

 1. teppo sanoo:

  Tietääkseni VIX ei vieläkään käynyt yli 20:ssa
  http://www.cboe.com/vix

  Jos olisi, niin olisin ostanut jotain.

  P.S. Nokian Renkaiden suoritus niin taloudellisesti kuin pörssissä on viimeisen 30v aikana pikku hiljaa vain heikentynyt. En näe syytä, miksi tämä trendi paranisi. Parin vuoden holdiin osake sopii erittäin hyvin, kun markkinan hiukan parantuessa 30-40e tasolla on hyvä myydä pois. 10-20v päästä en yllättyisi ollenkaan vaikka osakekurssi olisi edelleen 2x tasoilla.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kyllä se hetkellisesti kävi 31.1. klo 20.40 ainakin Trading View´n mukaan. Piikki alkoi saman tien laskea, mutta se on VIX:ille kyllä ominaista. Samalla kellonlyömällä myös jenkki-indeksit pohjasivat ennen viime päivien kiskaisuaan ylös, joten data pitänee kutinsa.

   Trading View on kyllä laadukas teknisen datan välittäjä, siksi sitä itse käytän. Sitä voi käyttää hetkittäin maksuttomanakin.

   https://www.tradingview.com/chart/?symbol=TVC%3AVIX

   https://www.tradingview.com/chart/?symbol=SP%3ASPX

   Renkaat on tosiaan muuttunut varsin hitaasti kasvavaksi yhtiöksi, mutta on suunta kuitenkin silti ylös ollut pidemmässä trendissä. Vaatimattomasti kyllä.

   Ei noilla kasvuvauhdeilla tietysti omakaan odotus ole kummoinen osakekurssin kehityksen suhteen, mutta Renkaat sopii pitkään salkkuun osinkopaperiksi kyllä, jos sellaista haluaa. Korkoa korolle on tehokas arvonkasvattaja.

   Mutta syklisenä yhtiönä Renkaat sopii myös sentyyppiseen sijoittamiseen. Tuo muutama vuosi on sille ominainen vahva sykli, jolloin aion kyllä suositella sen myymistä – jahka kurssikehitys teknisen signaalin antaa.

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka