Päivän tulossatoa

Warnerin oston myötä AT&T on nyt myös merkittävä sisällöntuottaja

Mediakonserni AT&T:n Q3:ssa kuten koko vuoden raporteissa on kiintoisinta ollut se, kuinka yhtiö sopeutuu jättimäiseen yritysostokseensa Warner Mediaan. Kyseessähän oli teleoperaattorina pääosin toimineelle konsernille jo puhtaassa rahassa mitattuna hurja aluevaltaus, jolla se laajensi palvelutarjontaansa kuten alan yhtiöillä tänään tapana on pysyäkseen mukana kovassa kilpailussa.

Markkinathan ottivat tiedon kaupasta vastaan tyypilliseen tapaansa nenäänsä syvälle nyrpistellen eli osake sukelsi. Sijoittajien tai ainakin Wall Streetin enemmistö pitää yrityskauppoja yleensä huonoina liikkeinä muiden kuin ostettavien yhtiöiden kannalta. Ja joskus näin tietysti onkin, joskin se paljastuu aina vasta myöhemmin.

Nyt ovat tunnelmat jo AT&T:n kohdalla toiset. Warner yksikköineen, keskeisenä niistä laadustaan tunnettu kaapeliteleviosioverkko HBO, on sulautunut ilmeisen kivuttomasti konsernin osaksi. Ja markkinat rakastavat taas AT&T:ta – osakekurssi on noussut 30 prosenttia pelkästään sinä aikana, kun yhtiö on ollut Pörssihaukan suositusyhtiö. Kaukana joulun kurssipohjastahan se ei tuolloin ollutkaan.

Ihan mukavasti AT&T:lla meneekin – ei ihmeellisesti, mutta tutulla aika vakaalla tyylillä. Liikevaihto putosi hiukan vertailukaudesta, liikevoitto taas parani kustannussäästöjen ansiosta. Oikaistu eli kertaeristä siivottu osakekohtainen tulos parani viisi prosenttia nousten 0,94 dollariin kvartaalilla. 6,2 miljardin vapaa kassavirta istuu mutkitta yhtiön pitkään linjaan.

Vahvat tavoitteet ovat uskottavia

AT&T päivitti pitkän aikavälin tavoitteitaan. Ne ovat lupaavat, joskin yhtiöiden omat arviot on aina otettava suolan kanssa, joskus reippaankin annoksen, kuten muuan Nokia taas kerran muistutti. Mutta varsin vakaasti porskuttaneen AT&T:n ohjeistuksia ei tarvinne suoralla kädellä tonkia naama valmiiksi epäluuloisessa irveessä.

Ensi vuodelle yhtiö odottaa prosentin parin liikevaihdon kasvua, osakekohtaista tulosta 3,65 dollarin nurkkaan ja 28 miljardin vapaata kassavirtaa. Vuodelle 2022 eli kolmen vuoden päähän ennuste on: hidas mutta vakaa prosentin parin liikevaihdon kasvu, osakekohtainen tulos haarukassa 4,50 – 4,80 dollaria, vapaa kassavirta 30 – 32 miljardia.

Jälkimmäisen luvun kasvu on merkittävä, mutta siitä lyhennetään velkaakin. Warner-kaupan lainojen pitäisi olla 2023 mennessä hoidettu.

Suunnitelma on minun silmääni uskottava, vapaata kassavirtaahan AT&T on kehrännyt mukavasti heikompinakin vuosinaan, ja Warnerilla menee hyvin. HBO on sen jalokivi. Etenkin sen laatusarjat keräävät asiakkaita.

Osinko kasvaa hitaasti osakkeen hintaan nähden

Velan korkeasta määrästä johtuen yhtiön osinkopolitiikka kuitenkin pysyy maltillisena, vaikka osakekohtainen tulos ohjeistuksen mukaan kasvaa hyvin lähivuosina. Kun AT&T on nostanut osakekohtaista osinkoaan tyypillisesti aina sentin vuodessa, sama tahti jatkunee ainakin joitakin vuosia.

Vaikka osake ei missään nimessä ole vieläkään kallis, ei se ole enää osinkosijoittajan kannalta yhtä houkutteleva kuin kurssin vielä pyöriessä 30 dollarin liepeillä. Hiukan päälle viiden prosentin osinko on yhä hyvä, muttei mahtava, ja sen kasvuvauhti pysyy varmasti hitaana näkyvään tulevaisuuteen.

Teknisesti osake onkin jo jonkin aikaa kihissyt aika kuumana, joten odotan sen korjaavan alemmas jossain välissä kenties reippaastikin. Markkinat ovat jälleen kerran innostuneet nousevasta osakekurssista, ja masentunevat taas laskevasta. Sitten AT&T on taas makoisa kohde, mutta toistaiseksi se saa odota-suosituksen.

Markkinat ennustivat oikein Storan suhdanteen

Stora Enso kuten muutkaan paperiyhtiöt eivät kuulu Pörssihaukan suositusyhtiöihin, mutta syklisiin kohteisiin ainakin jotkut niistä saattavat nousta. En isommin arvosta metsäsektoria Ponssen kaltaiset helmet pois lukien yksinkertaisesti siksi, että ala on pitkällä aikavälillä heikosti kasvava.

Suomalaisten metsäyhtiöiden etuja ovat luotettava osingonmaksu ja vakaa asema alallaan. Ja voimakkaasti syklisinä ne tarjoavat hyviä nousunäkymiä oikeaan aikaan ostettuja ja myytynä. Pitkään salkkuun niitä en suosittele, siihen löytyy parempia vaihtoehtoja.

Arvioin keväällä, että metsäsektorilta ei kannata odottaa nopeaa nousua, koska sen voimakas kurssipudotus ei varmasti ollut aiheeton, jos kohta markkinan pohjien arviointi aina vaikeaa onkin varsinkin syöksyn porhaltaessa parhaimmillaan. Mutta Stora Enson tuore osari todisti, että syklisten osakkeiden ja yhtiöiden tuloskunnon suhde on juuri tämä.

Storan liikevaihto on jonkin verran laskussa, vaikka eivät myyntitulot huonossakaan suhdanteessa tapaa ylettömästi pudota. Kannattavuus sen sijaan sakkaa syklisten tapaan kunnolla.

Operatiivinen liiketulos puolittui, samoin sijoitetun pääoman tuotto. Nettotuloksesta hupeni kaksi kolmannesta. Ja yhtiö povaa kysynnän heikentyvän yhä, ja paperin hinnan laskun jatkuvan Euroopassa. Ohjeistus on aika hyytävä.

Syklinen sijoittaja ei voi odottaa raportteja

Kaikki näytti aivan toiselta vuosi sitten. Q3 kuului vielä suhdanteen huipentumaan, ja metsäsektorin mahtavaa tilaa ihasteltiin. Näin tapahtuu aina jyrkänteen reunalla, kun kyse on syklisistä.

Kohta alkoi osakekurssien sukellus, jota suuresti ihmeteltiin, vaikka sitä sykliset tekevät säännönmukaisesti. Ja sitten seuraa heikentyvien raporttien aika. Ja aina samassa järjestyksessä. Ensin liikkuvat markkinat, sitten raportit.

Vuosi sitten markkinat alkoivat hinnoitella rapautuvaa suhdannetta hyvissä ajoin

Toin Storan esiin muistuttaakseni, että tämä on aina marssijärjestys markkinoiden ja yleisessä jaossa olevan tiedon suhteen, ja se pätee etenkin syklisiin yhtiöihin. Sen vuoksi Pörssihaukka ei nojaa niiden suosituksissa mihinkään muuhun kuin tekniseen analyysiin, ja tietysti yhtiöiden valinnassa todistettuun laatuun.

Metsäsektoristakin tulee taas houkutteleva kohde, eikä siihen luultavasti kauan mene. Piensijoittajakin voi pärjätä pelissä teknisellä analyysilla, kuten on käynyt jo aika monen yhtiön kohdalla, paraatitapauksena rakennusyhtiö JM.

Osuneen TA:n ohella se vaatii malttia. On odotettava, kun pitkät indikaattorit ovat otollisesti nousevat samaan aikaan, kun pessimismi taas valtaa markkinat.

Storasta voisi tällä perusteella tulla syklinen suositus joidenkin kuukausien sisällä. Tämä ei ole lupaus, mutta ilmeistä.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka