Verkkoyhtiö Ericsson ei kuulu Pörssihaukan yhtiöihin suoraan, kylläkin sijoitusyhtiö Investorin salkun osana. Yhtiön raportti oli odotuksia parempi. Ericssonin mukaan siihen on syynä etenkin 5G, joka alkaa vasta nyt imeä kunnolla.
Se on lupaavaa Pörssihaukan pelipaperin Nokian kannalta, koska Ericssonin kehitys istuu sen kanssa yleensä samaan linjaan kilpailuasetelmasta huolimatta. Molemmilla menee hyvin ja huonosti tavallisesti samaan aikaan alan yleisestä suhdannekehityksestä johtuen.
Myös kiinalaisen Huawein osari oli odotuksia parempi, vaikka yhtiö on joutunut boikottien kohteeksi etenkin Donald Trumpin ansiosta. Sekin viittaa Nokiassa muhivan ensi viikolla myönteisen yllätyksen.
Nokia itse odotti edellisessä raportissa vaikeaa Q3:sta ja taas todella hyvää Q4:sta. Ericssonin ja Huawein perusteella jo viikon päästä julkistettava Q3 saattaa olla ihan säällinen, ja näkymät kauttaaltaan kohentuvat.
Näin ainakin markkinat jo tulkisevat, sillä Nokian osake on reippaassa nousussa. Oli jo aikakin. Edellisen osarin euforia ei kestänyt julkistuspäivää kauemmin, mikä ei ole todellakaan tavallista.
Toivottavasti tilanne nyt korjautuu. Aika hyvältä näyttää, myös teknisen analyysin mukaan.
Tietotekniikkajätin liikevaihto jatkoi hidasta vajoamistaan Q3:lla viidettä kvartaalia peräkkäin, vaikka merkkejä tasaantumisesta oli jo. Vuositasolla laskua kertyi vajaat neljä prosenttia.
Asetelma on pysynyt entisellään. IBM:n perinteiset palvelut hiipuvat, uudet parantavat – eivät kuitenkaan riittävästi kattaakseen murroksesta syntyvän myynnin heikentymisen. Perinteisten palvelujen marginaalitkin ovat lievässä laskussa, joskin yhä korkealla tasolla.
Kovaan hintaan hankittu Red Hat, joka kuuluu pilvipalveluiden yksikköön, kasvaa vauhdikkaasti myös uuden emoyhtiön suojissa. Jossain vaiheessa uusien palveluiden nousun pitäisi kompensoida vanhojen taantuminen, mutta valitettavan hidas prosessi tuntuu olevan.
Osakekohtaisen tuloksen ohjeistus laski edellisen osarin noin kahdestatoista dollarista vajaaseen yhteentoista. Vapaan kassavirran ennuste kuitenkin pysyi ennallaan.
Ei tämä tietysti riemua nosta, jos kohta ei paniikkiakaan. Ja on muistettava sekin, että heikko suhdanne painaa it-sektoriakin, vaikka ei samassa mitassa kuin teollisuutta. Osansa siitä kuitenkin kaikki kansainväliset yhtiöt saavat.
Joten turha vielä hermoilla. Eikä osake ainakaan kallis ole, jos odottaa IBM:n kelkan ennen pitkää kääntyvän uusien palveluiden ja suhdanteen kohentumisen myötä.