Elisa, ylikuumentumisen mallitapaus

Elisan osake roihuaa taas vaihteeksi kuin juhannuskokko

Teleoperaattori Elisan kolmannen kvartaalin luvut olivat joka suhteessa linjassa odotuksiin ja yhtiön historiaan. Liikevoitto kapusi nirkosen vuodentakaisesta 110 miljoonasta 113 miljoonaan. Se istuu niin analyytikkojen konsensukseen kuin yhtiön hitaaseen kasvuun ylipäänsä ja etenkin hankalissa suhdanteissa – jos kohta teleala vähän syklinen onkin.

Osakekohtainen tulos 0,53 euroa oli täsmälleen sama kuin vuosi sitten. Kolmen kvartaalin vertailukelpoinen tulos hiukan putosi 1,48 eurosta 1,44 euroon.

Kuluvasta vuodesta yhtiö odottaa edelleen viime vuoden kaltaista pääpiirteissään, käyttökatteen tosin hiukan kohentuen. Talousympäristö ja kova kilpailu pitävät Elisan puolustusasemissa.

5G tekee tuloaan jo Elisallakin, jolla on palvelulle tuhansia asiakkaita. Taloudelliset vaikutukset jäävät isommassa mitassa silti tulevaisuuteen.

Ei dramatiikkaa, vaan vakaalle yhtiölle ominainen tulos hankalissa olosuhteissa. Elisaa jo omistaville raportti oli tyydyttävä ja yllätyksetön.

Kurssi paahtaa kuin kasvuyhtiöllä

Markkinat näkevät toisin. Osake repäisi aamulla seitsemän prosentin nousun, joka ei ole vieläkään pahemmin laantunut. Näin siitä huolimatta, että kurssi oli kavunnut heinäkuun notkahduksesta parikymmentä prosenttia, eikä tulos ollut millään tavalla odottamaton saati häikäisevä.

Reaktio kuvaa ennen kaikkea suhdannetta. Kun lukuisten syklisten yhtiöiden odotukset ovat nyt matalat, vakaita defensiivisiä haalitaan salkkuun hintaa juuri kysymättä. Se selittää Elisan kaltaisen – hyvällä tavalla – umpitylsän ja ennustettavan yhtiön osakkeen hurjat liikkeet.

Viime syksystä alkaen Elisa on ollut kiihtyvässä pitkässä nousutrendissä, kun useimmilla yhtiöillä kurssin suunta on ollut päinvastainen. Elisalla itsellään on liikkeen kanssa aika vähän tekemistä.

Kohtalaisen suhdannevapaana yhtiönä se toki tekee vakaata tulosta ja maksaa siitä reippaasti osinkoa. Mutta kurssin kuluneen vuoden kehityksen perusteella olettaisi sen kasvuyhtiöksi parhaassa vauhdissaan.

Sitä se ei ole. Ja tuskin koskaan tuleekaan. Silti Elisa on hyvä sijoituskohde – sopivaan hintaan. Siitä se on jo kaukana.

Osinkotuotto historiallisilla pohjilla

Pörssihaukassa huhtikuussa suositusyhtiöksi nostetulla Elisalla oli osta-suositus neljänkymmenen euron alla. Nyt se on saanut ylikuumentunut-suosituksen jo kuukausia, eikä ohjeistus muutu.

P/E-luvulla tai kassavirralla mitattunahan Elisa näyttää oikeastaan aina hintavalta, mutta nyt jo suorastaan hirtehiseltä, kun P/E paukkuu odotetulla tuloksella liki 30:ta.

Elisan hinnoittelussa parempi mittari on kuitenkin ollut osinkotuotto. Se on ollut osinkokoneena hyvä kohde selvästi yli neljän prosentin osingolla.

Vielä keväällä alle 40 euron hinnalla osinkotuotto lähenteli viittä prosenttia olettaen, että osinkolinja jatkuu entisellään eli 2019 osingoksi määrittyy noin 1,85 euroa. Ja se on ainakin Pörssihaukan odotus.

Mutta romahtanut on osinkotuottokin alle neljän prosentin osakkeen maksaessa liki 50 euroa. Se ei tarjoa enää kummoista osinkotuottoa korkoa korolle -tekijän vivuttamanakaan – ainakaan verrattuna siihen, mitä Elisalla parhaimillaan eli halvimmillaan saa.

Defensiiviset myyntilaariin suhdanteen kohentuessa

Markkinoiden hinnoittelu heittelee ällistyttävästi siihen nähden, kuinka rationaalisesta toiminnasta pitäisi olla kyse. Näin kallis Elisa on ollut viimeksi talvella 2015 – jonka jälkeen osake matelikin kolme vuotta.

Elisan kurssi raketoi kuin 2015 – vastaavalla seurauksella

Nykyinen hinta indikoikin, että tavalliseen tapaansa kurssi tulee notkahtamaan vielä selvästi, ja matalapaine saattaa kestää kauan.

Toki Elisakin parantaa lukujaan ennen pitkää, mutta vauhdikas yhtiö se ei ole koskaan ollut. Markkinoita se ei nyt huoleta, kun osakkeiden tuotto-odotukset ovat laajassa mitassa harmaat tai ainakin sellaiseksi oletetut.

Mutta suhdanteet vaihtuvat, ja Elisan kaltaisen ylikuumentuneen osakkeen kohdalla se johtaa päinvastaiseen reaktioon kuin mutaan hakattujen syklisten. Niiden alkaessa nousukiitonsa Elisan kaltaiset kalliit defensiiviset pannaan myyntilaariin – ja niitä väärään aikaan ostaneet kiroilevat.

Sijoittaminen vaatii pitkäjänteisyyttä ja kaukonäköisyyttä. Hinnoittelun ymmärrys on oleellinen osa menestymistä. Hyvä yhtiö ei ole hyvä sijoitus väärällä hinnalla.

Ylihintaisen osakkeen tuotto jää vaatimattomaksi, vaikka yhtiö pärjäisi. Niihin sortuminen suhdannepelkojen vuoksi on yksi tapa taklata itsensä.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka