Päivän tulossatoa

Ponsse

Ponsse kävi täällä

Metsäkonevalmistaja Ponssen tulos ja liikevaihto kasvoivat toisella vuosineljänneksellä viime vuoden vastaavasta jaksosta. Yhtiön mukaan kysyntä ja tilausvirta olivat erittäin hyvät huolimatta maailmantalouden ja -politiikan vaikeasta suhdanteesta.

Euromääräinen tilauskanta oli katsauskauden lopussa erittäin vahva 361,1 miljoonaa euroa. Valmistusmäärät Vieremän tehtaalla kasvavat komponenttisaatavuuden parantuessa, yhtiö kiittelee. Uusien tuotteiden sarjavalmistuksen vaikeudet on ratkaistu.

Vuoden alkupuoliskolla uusia tilauksia kertyi 392 miljoonan euron edestä vuodentakaisen 356 miljoonan euron jälkeen. Q2:lla Ponssen tulos ennen veroja ylsi 16,8 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin se oli 10,1 miljoonaa euroa.

Yhtiön liikevaihto kasvoi 173 miljoonaan euroon vertailukauden 149 miljoonasta eurosta. Osakohtainen tulos oli 0,47 euroa, vuotta aiemmin oli 0,27 euroa.

Ponsse odottaa euromääräisen liikevoiton nousevan tänä vuonna hieman viime vuotta suuremmaksi. Markkinatilannetta yhtiö pitää suotuisana. Viime vuonna Ponssen liikevoitto oli 61,7 miljoonaa euroa ja eps 1,56 euroa. Tulos on sahannut samalla tasolla neljä vuotta, nyt on tulossa viides.

Kasvu jatkuu heikossakin suhdanteessa

Liikevaihto on kehittynyt hyvin, ja samaa on luvassa. Viimeisistä vaikeista suhdanteista Ponsse on selvinnyt niin kuivin käpälin, että se on jo enemmän kasvu- kuin syklinen yhtiö – toki kasvanut se on ennenkin suhdanteiden seassa, joskin ailahdellen.

Ponssen liikevaihto on enemmän kasvava kuin syklinen, alasta huolimatta.

Pörssihaukan liki puoli vuotta pantattu osta-suositus näki valon viime viikolla osuen makoisaan saumaan. Kurssi lähti osarin tultua viiden prosentin lentoon. Saattaa osake vielä alaskin tulla, mutta mitenkään mahdotonta ei ole, että pohjaksi muodostui tuo 26 euroa.

Halpahan se olikin siinä kohtaa, P/E 16 – vaikka Ponsse on liikevaihdon kasvattajana Helsingin pörssin aatelistoa. Hinnoittelu osaa olla todella mystistä.

Nesteellä hunajainen stoori, Ponssella ei

Siihen vaikuttavat monet mielikuvat, jotka ovat Ponssen kohdalla olleet kielteispainotteiset. Onkin valaisevaa verrata Ponssea ja Nestettä sijoittajien sielunavaruuden vinkkelistä.

Molemmat ovat laadukkaita syklisiä, mutta Ponssen pitkän aikavälin kasvuluvut paljon paremmat. Muutaman vuoden aikajänteellä ne ovat samaa tasoa – mutta Neste on tuplasti korkeammalle hinnoiteltu osake.

Miksi? En näe muuta syytä kuin hunajaisen stoorin Nesteestä biopolttoaineiden maailmanvalloittajana. Toki Neste on sektorissa vahva, ja ala itsessään ilman ihmettä kasvava. Mutta sijoittajat huumautuvat aina tällaisista ruusuisista tarinoista ja liioittelevat niiden lupauksia.

Nesteestä puhutaan jo uutena Nokiana, vaikka raskas teollisuus on toisenluonteista ja energiateollisuus vahvasti syklistä. Siitä saimme jo muistutuksen, kun biopolttoaineiden marginaalit heikkenivät. Kannattavuuden raju heittely on aina ollut Nesteelle ominaista, liikevaihdonkin.

Vauhtisokeus tuppaa lyömään sormille

Mutta yhä Neste vain hinnoitellaan 30 P/E:llä aivan kuin kyse olisi syklivapaasta kasvuyhtiöstä. Tällaisen luottamuksen vaaroista saimme terveen muistutuksen metsäsektorilta, jota vielä vuosi sitten ylistettiin joka tuutista, eikä huolen häivä vilahtanut aurinkoisella taivaalla.

Nyt vanhat jätit kyntävät suhdanteen pohjamudassa, ja väärään aikaan osaketta ostaneiden ärräpäät raikuvat naapuriin asti. Kurssin toipumista saa odottaa kenties vuosiakin.

Se on sijoittajan viheliäisimpiä tilanteita, jonka riski on Nesteessä nyt korkea, Ponssessa matala.

Nesteessä ei toki yhtiönä ole vikaa, päinvastoin, mutta hinnoittelun vuoksi Pörssihaukka ei mieti kahta sekuntia, onko sen suositusyhtiö Ponsse vai Neste. Sijoittajien enemmistö näkee asian toisin, mutta olen aika varma, että he sitä vielä ennen pitkää katuvat.

Hyvä yhtiö on huono sijoitus väärällä hinnalla – ja varsinkin sykliset syklin huipulla ovat puhdasta myrkkyä.

 


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka