Päivän tulossatoa

Tämä porukka osaa varmasti arvostaa Niben vihreää teknologiaa

Koronan yksi seuraus on ollut ihmisten vimma kunnostaa kotejaan eristystoimien pitäessä kaikki neljän seinän sisällä. Perinteisen rautakaupan ohella myös lämmitys- ja energiaratkaisuihin panostaminen on ollut suosittua – samalla ilmastomuutokseen reagoiden.

Pörssihaukan ykköskurssiraketti Nibe hyötyi trendistä edelleen Q1. Liikevaihto +7,7%, nettovoito +45,1%, nettomarginaali koheni yli kolme yksikköä ollen 12,2%.

Orgaaninen kasvu oli vain muutamia prosentteja, mutta jatkuvien pienyritysten ostoilla Nibe kasvaa sitä reippaammin kuten ennenkin. Eikä se ole ongelmia tuottanut, edelleenkään.

Pilviäkin sinitaivaalla

Osakekohtainen tulos 1,26 kruunua on vahva, ja viittaa viiden kruunun vaivattomaan ylitykseen vuositasolla. Pelkkää iloista tanssahtelua Nibe ei kuitenkaan lupaa.

Yhtiö näkee koronan kysyntäpiikin jo hiukan laantuvan epidemian talttuessa ja olojen normalisoituessa. Kasvua se tuskin pysäyttää, mutta se palannee lähemmäs vuosien keskivertoa.

Myös alihankkijoiden toimitusajat ovat venyneet, hinnat kohonneeet ja komponenteista on pulaa. Nibe on selvinnyt haasteista, mutta odottaa tilanteen hankaloituvan tänä vuonna kenties pitkäänkin.

Nibe kuuluu koronan voittajiin, mutta kova tahti voi laantua

Nibe vastaa haasteeseen ylläpitämällä laajaa komponenttivarastoa, joustavalla tuotannolla, laajentamalla toimittajakantaansa ja nostamalla omia hintojaan.

Ongelmat voivat kääntää sentimentin

Vastaavia ongelmia lienee edessä monella yhtiöllä ja sektorilla. Autoteollisuus on jo ajautunut tuotantoseisokkeihin komponenttipulan takia.

Inflaatio, pelot koronnostosta ja komponenttipulasta voivat olla markkinoiden johtoteemoja piakkoin. Kuten olen moneen otteeseen tuskaillut, etenkin kasvuyhtiöt tulvivat ylikuumentuneita osakkeita.

Kalleus on vaivannut Nibeäkin kuukausia, jopa yhtiön kova luokka huomioiden. Kuuden kruunun epsillä P/E asettuisi 50 nurkille, vitosella sen yli.

Nibe kasvaa ilman ihmettä jatkossakin. Mutta kasvu ei lankea nyt automaattisesti ainakaan samassa tahdissa kuin viimeisillä superkvartaaleilla.

Vaikea suositeltava

Surkuhupaisaa kyllä, alusta asti Pörssihaukassa keikkunut huippuyhtiö on ollut vaikea suositeltava. Teknisesti kelvollisia ostopaikkoja ei ole auennut aikoihin osakkeen rallatessa vimmaisemmin kuin koskaan historiassaan.

Kaikki on puoltanut Nibea: ilmastopolitiikka, korona, nollakorot, elvytys. Osakekurssi on liki kolmekertaistunut reilussa kahdessa vuodessa.

Arvostuskertoimet ovat samalla räjähtäneet aiempaan verrattuna. Takavuosina sitä sai jatkuvasti P/E-luvulla 20-25, nyt moisesta tasosta voi nähdä vain unta.

Nibe kasvaa hyvin, mutta tahti saattaa joksikin aika laantuakin

Marginaalia tuskin voi Nibe enää parantaa, se on nyt perinteisellä parhaalla tasollaan. Kustannusten nousu päinvastoin voi leikata sitä, vaikkei sitä kannata varmaksi povata.

Hinta edellyttää kovaa kasvua

Jos Niben tuloskasvu hidastuu samaan aikaan kun pelko rahapolitiikan kiristymisestä yltyy, saattaa osake saada kylmää kyytiä. Se on teknisestikin yhä erittäin lämmin.

Niben nykyinen arvostustaso vaatisi mielestäni noin 20 prosentin jatkuvaa tulokasvua. Se ei ole mahdotonta, mutta ainakaan annettuna sitä ei voi ottaa.

Viime kuukausina olemme jo nähneet, että kalliit osakkeet osaavat sukeltaa markkinatunnelman kääntyessä. Kotimaisista ja Pörssihaukan seurannassa olevista osakkeista muun muassa tietotekniikkayhtiö Gofore, polttoainejalostaja Neste ja hissiyhtiö Kone ovat siitä esimerkkejä.

Tarpeeksi pudottuaan kaksi ensimmäistäkin kelpaavat Pörssihaukkaan osta-suosituksella. Kone siellä jo on Niben tapaan, mutta odota-suosituksella jo kuukausia.

Aivan kuten Nibe. Senkin kohdalla on pakko odottaa korjausliikettä. Kesän edetessä ja talven lähestyessä ne tapaavat yleistyä, joten sauma siihen ainakin on.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka