Olvi hakkaa Nokian 1000 – 0

Kurssi kertoo kaiken – Olvi päällä, Nokia alla

Pörssihaukka on pistänyt Nokian pysyvään boikottiin sijoituskohteena. Yhtiön tuore raportti tarjosikin taas tuttua ankeaa Nokiaa eli pettymyksen – johon markkinat reagoivat asianmukaisesti.

Nokia on mallitapaus yhtiöstä, jollaisia Pörssihaukka karttaa. Se on niin epätasainen ja ennustamaton, että mitä tahansa voi odottaa – yleensä mätää turskaa.

Näin on ollut jo vuodesta 2007. Sen jälkeen Nokia on tarjonnut lähinnä ikäviä yllätyksiä. Eivätkä suunnitelmat paljoa lupaa.

Liikevoittomarginaalin tavoite 7-10 prosenttia ei ole hääppöinen vahvasti syklisessä ja pääomia vaativassa teollisuudessa. Huonoissa suhdanteissa kannattavuus sakkaa varmasti.

Olvi toiselta planeetalta

Nokia ei ole millään mittarilla laadukas yhtiö. Siihen sijoittaminen on aivan älyvapaata, kun maailma tulvii luotettavia kannattavia kasvavia kohteita.

Vaikkapa Olvi, jonka hyvä raportti, toisin kuin Nokian surkea, ei kerännyt tänään ensimmäistäkään otsikkoa, enkä hätäisellä pengonnalla bongannut edes yhtä pikku-uutista.

Vaikka se on ollut Suomen parhaita sijoituskohteita jo kohtalaisen mittaisen pörssihistoriansa. Nokian se hakkaa tuona aikana 1000 – 0, ja käytännössä millä tahansa aikajanalla 20 vuoden aikana.

Luulisi sen kiehtovan sijoittajia ja herkkujuttuja jahtaavaa mediaa. Ei kiehdo.

Epäseksikkäämpää vaikea keksiä

Olvi on klassinen esimerkki yhtiöstä, joka toimii arkisella kuluttajasektorilla huomiota herättämättä ja spekulaatiota nostamatta, mutta takoo vahvaa liiketoimintaa vuodesta toiseen.

Se tekee laadukkaita kuluttajien arvostamia tuotteita, laajenee ulkomailla, investoi tehokkaasti ja kannattavasti, pärjää kansainvälisessä vertailussa kaikilla osa-alueilla.

Hieno yhtiö – ja totaalisen epäseksikäs. Uuden olutmerkin lanseeraus tai kaljatehtaan avaaminen ovat niin tylsiä ja älyllisesti haastamattomia aiheita, ettei niistä saa aikaan klikkiotsikoita tai raivoisaa somedebattia.

Nokiasta ja 5G.stä vaahdotaan hyllykilometreittäin, vaan paljon porua ilman villoja. Tasan eivät käy onnen lahjat, monessakaan mielessä.

Olvin  kuten monen muunkaan hyvän pörssiyhtiön kohdalla se ei ole lopulta haitta vaan siunaus.

Aliarvostus palkitsee

Sijoittajakulttuurin ylenkatse tarkoittaa kohtuuhintaista ja siten tuotto-odotukseltaan vahvaa kohdetta. Olvi tilittää tänään jo osinkoa puolet summasta, minkä osake maksoi parikymmentä vuotta sitten.

Korkoa korolle -tekijän kanssa siitä kertyy niin huima tuotto, että Olviin tunnollisesti sijoittamalla olisi rikastunut melko pienelläkin lähtöpääomalla.

Olvi ei ole konservatiiviselle alalle ominaisesti siihen tarvinnut ihmetemppuja ja mullistavia innovaatiota. Se ei kuitenkaan tarkoita helppoa alaa.

Elintarvikkeet ovat vaativa bisnes, enemmän taidetta kuin tiedettä. Siksi se harvoin saa ansaitsemaansa arvostusta.

Mutta sama se omistajalle, jos hän itse sen ymmärtää.

Ymmärrys palkitsee omistajan

Arvo-osuustililtä löytyy palkinto. Kärsivällisyyttä se vaatii, mutta riskitkin ovat olemattomat Olvin kaltaisessa laatuyhtiössä.

Osake ei ole enää yhtä halpa kuin perinteisesti, koska lopulta sekin on saanut jo ansaitsemaansa huomiota. Mutta hinnalla pilattu se ei ole vieläkään.

Yhtiöt, jotka sijoittajien enemmistöä ja mediaa houkuttavat eivät useinkaan ole se, mistä kannattaisi kiinnostua. Se on Pörssihaukan huoneentauluja.

Olvi on Pörssihaukan yhtiö, jonka tulosraportti oli tänään käsittelyssä. Yhtiöiden viikottain päivittyvät suositukset löytyvät ostosuosituslistasta.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka