Nokian Renkaiden suosituksen perusta 2

Rahamarkkinoilla yhden paniikki on toisen tilaisuus

Ja lopulta teknisen analyysin perusteet, etenkin pitkien indikaattorien osalta – koska tällaisessa tapauksessa niiden painoarvo on erityisen suuri. Kuten yleensäkin syklisillä.

Kurssigrafiikasta indikaattoreineen näkyy ilman teknistä kokemustakin aika helposti, että Renkaiden nousu- ja laskumarkkinat ovat muutaman vuoden mittaisia. Se on syklisille tavallista.

Edellinen laskumarkkina alkoi syksyllä 2013 ja päättyi aivan vuodenvaihteessa 2015. Mittaa kertyi puolitoista vuotta.

Markkinan pohjassa näkymät makasivat kellarissa, kuten aina. Myös Renkailla itsellään, kuten toimitusjohtajan kommenteista näkyy 2015 vuosiraportista. Lomautuksia jaettiin, investoinnit painoivat, talouden yleistila näytti ankealta.

Niin vain taittui samoina päivinä yleistä suhdannekehitystä mukaillut nousumarkkina, joka päättyi vasta vähän ennen vuodenvaihdetta 2018. Kestoa sille kertyi käytännössä kolme vuotta.

Makeaa oli meno oikeaan aikaan ostaneelle ja myyneelle. Vielä 2018 alussa osakkesta sai 40 euroa, kun se maksoi 2015 alun pohjassa 20 euroa eli osapuilleen nykyisen hinnan.

Kaksi vuotta laskua jo pulkassa

Voimakkaat nousut ja laskut ovat ominaisia syklisille, ja markkinasyklien taitteet ajoittuvat aina tilanteeseen, jossa se ei näytä todellakaan ilmeiseltä muun kuin markkinakokemuksen ja teknisen analyysin perusteella.

Tämä laskumarkkina siis alkoi jo kaksi vuotta sitten, hiukan ylikin. Se on sykliselle pitkä aika. Renkaiden laskut eivät ole tavanneet koskaan kestää kauemmin. Tämä kuuluu kirkkaasti jo haarukan ylälaitaan.

Tekniset indikaattoritkin lojuvat nyt niin pohjassa kuin tavallisesti laskumarkkinoiden lopussa. Vastaavassa teknisessä tilanteessa Renkaat on ollut loistava ostokohde.

Tuossa näkyvät indikaattorit MACD, Relative Strength Index, Ultimate Oscillator ja Rate Of Change eivät mitään sano ilman teknistä kokemusta. Ne ovat kuitenkin TA:n perusvälineitä.

Historian perusteella taite on lähellä

Jo toistakymmentä vuotta teknistä analyysia päivittäin harjoittaneelle ja siihen kauppansa perustaneelle ne kertovat loistavasta tilaisuudesta historian näkökulmasta.

Teknisesti Renkaat on tyypillisessä laskumarkkinan pohjassaan

Nyt osakkeen hintaan on ajettu jo kaikki kielteinen. Nousun taite ei ole enää kaukana, jos historian todistukseen uskaltaa hitustakaan luottaa. Renkaiden kohdalla on aiemmin aika helposti voinut. Kuten sanottu, kyseessä on vuosikymmeniä kaikissa oloissa ainakin kohtalaisesti pärjännyt yhtiö.

Myös lyhyet indikaattorit ovat nyt hyvin syvällä, ja volatiliteetti eli VIX liki kahdessakympissä – jonne sitä olen jo jonkin aikaa odottanut. Tätä tarkoittaa maltin merkitys sijoittamisessa. Paniikkeja tulee, varmasti ennen pitkää.

Tämä on klassisesti ostopaikka, vaikka Renkaiden kurssi saattaa alemmaskin tulla. Se ei kuitenkaan ole varmaa – eikä varsinkaan murhe pidemmässä perspektiivissä, jos historiapohjainen arvio muuten pitää kutinsa.

Päiväindikaattoritkin ovat sukeltaneet tyypillisille ostotasoille

Ole ahne, kun muut ovat pelokkaita, kuten Warren Buffett osuvasti kiteyttää. Renkaiden riskin ja tuotto-odotuksen suhde on nyt kohdallaan. Totta kai riski on olemassa, mutta paljon odottamatonta ikävää pitää tapahtua, että sitä voisi pitää nyt korkeana.

Lyhyen aikavälin kurssiheilunta ei ole riski. Se herkästi unohtuu kokemattomalta sijoittajalta. Osakekurssin valahtaminen punaiselle ei merkitse mitään, ellei tee itse virhettä eli myy väärään aikaan.

Kuin Trelleborg kesällä

Vertailun vuoksi vilkaiskaamme kovasti Renkaiden kaltaista yhtiötä, ruotsalaista kumieksperttiä Trelleborgia, joka renkaiden ohella tosin tuottaa paljon muutakin kumista. Se näytti teknisten indikaattorien vinkkelistä aivan samalta vasta muutama kuukausi sitten.

Myös Trelleborg oli sujutellut vahvassa laskumarkkinassa liki kaksi vuotta, kun nostin sen suositusyhtiöksi heinäkuun lopussa. Osake oli näennäisesti yhä kovassa paineessa ja yhtiö valitteli näkymiään.

Annoin markkinapaniikeissa useita osta-suosituksia arvioiden osakekurssin pohjaksi jäävän 120 kruunua. Aika varmasti tuo pohja pitää.

Näin nimenomaan syklisillä voi tehdä hurjia tuottoja kohtalaisen lyhyessä ajassa. Mutta ajoituksen on osuttava ainakin suurin piirtein.

Pitkät indikaattorit näyttivät samalta

Tuolloin Trelleborgin pitkät indikaattorit näyttivät jokseenkin samalta kuin Renkaiden. Se ei takaa näytelmän toistuvan, mutta aivan mahdollista se on kevään mittaan tai vähän myöhemmin.

Trelleborg näytti teknisesti aivan samalta vielä kesällä

Ja ennen pitkään niin tapahtuu. Tai sitten Renkaat on taantunut toiseksi yhtiöksi kuin tähän asti. En usko pätkän vertaa.

Kaikkien näiden perusteiden takia en voi pitää Renkaita kuin houkuttelevana ja matalariskisenä nykyisellä hinnallaan muutaman vuoden perspektiivissä. Muunlaista sijoittamista Pörssihaukka ei suosittelekaan kuin poikkeustapauksissa.

Jutun ensimmäinen osa


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka