Olavi esitti hyvän kysymyksen Nokian Renkaista. Miksi se sai osta-suosituksen, vaikka yhtiö antoi juuri perjantaina markkinakatsauksessa lyhyesti käsitellyn tulosvaroituksen? Normaalin reaktion kai pitäisi olla myy, tai ainakin vältä.
Renkaiden tulosvaroitus ei ole tietenkään ihan mieto. Se arvioi kuluvan vuoden liikavaihdon ja etenkin liikevoiton jäävän merkittävästi viime vuodesta. Aika raju odotus kyllä.
Silti näen osakkeen sukeltamisen ostotilaisuuteena. Syitä on useita: sijoittamisen perusteisiin liittyviä, Renkaiden fundamenteista ja historiasta kumpuavia, sekä teknisiä. Käyn kaikki tiiviisti läpi kaksiosaisessa jutussa valottaakseni Pörssihaukan suositusten taustoja yleisemminkin.
Ensimmäiseksi on puntaroitava ohjeistuksen pitävyyttä. Yhtiöt antavat ennusteensa kunkin hetken tietojen pohjalta. Tällä hetkellä Renkaat näkee tulevan vuoden ankeana. Se saattaa pitää paikkansa – tai sitten ei. Miksi?
Yhtiöt muuttavat ohjeistustaan jatkuvasti – koska tilanteet taloudessa niin yleisellä kuin yhtiöiden omalla tasolla voivat heitellä melkoisesti jo kvartaalista toiseen, saati kokonaisen vuoden sisällä.
Muistamme Nokian oman optimismin heinäkuun lopussa osarin yhteydessä. Hyvältä näytti – kunnes jo lokakuun lopussa yhtiö varoitti heikentyvästä taloudestaan ja osingonmaksun katkaisusta.
Yhtiölle itselleen tämä kaikki näytti tulevan aivan puskista, joskin markkinat olivat tietoisempia Nokian tilanteesta. Optimistinen raportti ei jaksanut osaketta nostaa paria tuntia enempää.
Episodi kuvaa, kuinka vähän yhtiöiden omiin arvioihin voi luottaa, etenkin kun kyse on suhdanneherkistä yhtiöistä – joita niin Nokia kuin Nokian Renkaat ovat. Vaikka ne itse tietävät tietenkin tarkkaan liiketoimintansa luonteen, käänteiden povaaminen sujuu niiltä yleensä tai ainakin usein todella kehnosti.
Yhtiöt eivät näe kauas tulevaisuuteen, vaikka ohjeistuksesta sen käsityksen saa. Renkaatkin odotti vielä viime vuoden puolella Venäjän markkinasta hyvää nostetta, nyt toisinpäin.
Jos yhtiö erehtyi edellisessä arviossaan, miksi pitää tätä sen luotettavampana? Kruuna klaava.
Käyn aina läpi yhtiöiden omat ennusteet, mutta otan ne aina aika reippaankin suolan kanssa. Yhtiöiden kristallipallo on kovin likinäköinen etenkin suhdanteiden yleisen kehityksen osalta, saati vaikka sääolojen.
Venäjän autokauppa imee nyt huonosti, ja Renkaat arvioi tulevaisuutta sen perusteella. Yhtiö haluaa sinänsä oikein antaa rehellisen arvion, mutta ei se voi tietää, miten venäläisten kuluttajien mielialat heilahtavat vuoden edetessä. Virheen se teki edellisessäkin ohjeistuksessaan.
Oma kokemus nimenomaan suhdanteista on se, että ne aaltoilevat varsin säännönmukaisesti yleisellä ja spesiaalimmallakin tasolla. Käänteissä korkotasolla on aina suuri merkitys, koska se vaikuttaa yritysten ja kuluttajien rahoitusmenoihin ja samalla mielialoihin.
Putoavat korot nostavat perustellusti optimismia. Ja Venäjän keskupankki on reippaassa ohjauskoron laskuputkessa eli se elvyttää taloutta. 2018 lopussa ohjauskorko oli 7,75 %, nyt se on pudotettu jo 6,25 %.
Korkeimmillaan ohjauskorko huiteli 2015 reilusti päälle viidentoista. Surkealta näytti niin Venäjän kuin Renkaiden kannalta.
Hurjahan korkotaso on yhä meikäläisittäin, muttei kehittyvälle taloudelle. Venäjällä viime vuosikymmenen aikana viiden prosentin ohjauskorko on ollut matala, ja sinne keskuspankki nyt suuntaa.
Joten kuluttajien virkistyminen voi tapahtua aivan hyvin jo tänä vuonna, koska suhdanteet eivät tapaa kauan kestää. Sen todistaa Renkaiden oma historia.
Jos jotakin olen sijoittamisesta oppinut niin sen, että suhdanteen pohjalla ei pidä vajota pessimismiin, vaan varautua tulevaan nousukauteen. Näin odotan suurin piirtein käyvän Venäjälläkin.
Kiristynyt kilpailu on tietysti oma lukunsa. Mutta Renkaat on takunnut Venäjällä ennenkin, pompaten aina takaisin jaloilleen. Venäjä ei myöskään ole yhtiön ainoa markkina, vaikkakin tärkeä.
Edellisessä vastaavassa kriisissä tilanne oli täsmälleen sama tai vielä paljon pahempikin. Toimitusjohtajan tuolloinen arvio vuoden 2014 päätösraportissa kuulostaa keskeisin osin kovin tutulta:
Ja mitä kertoo toimitusjohtaja vuoden kuluttua? Venäjällä eivät ongelmat hellitä:
Tilanne oli minusta tuolloin pahempi jo hurjan korkotason ja Krimin miehitystä seuranneiden tuoreiden talouspakotteiden takia. Olin itsekin varma Renkaiden syöksykierteestä, vastoin aiempaa kokemusta.
Apropoo, Renkaiden muut markkinat kompensoivatkin Venäjän pehmeyden. Se on sille tavallista.
Yhtiön taloudessa ei tapahtunut odotettua pahaa notkahdusta. Osakekohtainen tulos pysyi hyvällä tasolla 1,8 euron nurkilla: grafiikassa vasemmanpuoleinen pylväs.
Tuo 2015 kriisistä selviäminen oli minulle merkittävä opetus niin Renkaiden kuin yleensäkin laatuyhtiöiden luonteesta. Väistämättömältä näyttävät vaikeudet eivät sitä välttämättä ole.
Tuloksen niiausta ei pidä ottaa nytkään selvyytenä, vaikka yhtiö itse niin odottaa. Historia ei välttämättä toistu, muttei se ainakaan minua yllättäisi yhtään.
Seuraava kysymys on, minkä verran huonoja odotuksia Renkaiden osakekurssiin on jo ladattu. Vastaus: paljon.
Renkaat on pärjännyt varsin hyvin vaikeissakin suhdanteissa. Edes finanssikriisin hirmumyrskyssä Renkaat ei pudonnut tappiolle, joskin eps toki puolittui 2009 edellisestä vahvasta vuodesta puolen euron nurkille.
Toisaalta se kiskaisi massiivisen kriisinhoidon avittamana jo 2010 edellisen huippusuhdanteen ylikin reilun euron epsillä. Ja kahtena seuraavana vuonna eps humahti jo päälle kahden euron.
Sitten oli taas laskusuhdanteen vuoro, osaltaan eurokriisin seurauksena. Mutta rajuja pudotuksia Renkaat ei ole kokenut kuin todellisissa hurrikaaneissa.
Ja globaali suhdanne kokonaisuutena on vahvassa nosteessa. Ei, sitä eivät tiedä vielä raportit ja ennusteet. Mutta sen kertovat vauhdilla kavunneet pörssit, joiden nousulle en näe kuin keskipitkien trendien katkoksia vähään aikaan.
Perinteisesti Renkaat on vahvoista suhdanteista aina hyötynyt kaikkien syklisten tapaan. Miksei näin jatkossakin.
Ja vaikka Renkailla olisi sittenkin edessä ankea vuosi, on se suhteutettava osakkeen hintaan. Se maksaa nyt jo alle 23 euroa, josta saattaa vielä halventua, jos vola vielä yltyy kuten vaikuttaa.
Parasta aikaahan kaikki sukeltavat urakalla, kun se kauan jahkannut volapiikki lopulta iski. Kuten ne aina ennen pitkää tekevät, kuten Pörssihaukka jaksaa vakuuttaa.
Renkaat teki viime vuonna yli kahden euron epsin. Jos Renkaiden tulos kuluvana vuonna notkahtaisi vaikkapa 30 prosenttia, mikä on jo sen historiallisessa mitassa paljon, olisi osakekohtainen tulos edelleen luokkaa puolitoista euroa.
P/E-luvuksi tulisi nykyhinnalla vähän toistakymmentä. Se on matala arvostustaso yhtiölle, joka ei ole pitkään heikoissa suhdanteissa kärvistellyt.
Renkaat jakaa aina vahvasti osinkoa, tavoitteena vähintään 50 prosenttia tuloksesta. Edellinen osinko oli 1,58 euroa ja yleinen odotus seuraavaksi 1,60.
Saa nähdä. Mutta Renkaat on perinteisesti erittäin kannattava ja vakavarainen yhtiö, joten osinko saattaisi pysyä ennallaan tänäkin vuonna. Renkaat on vaalinut huolella osinkokoneen mainettaan.
Ja vaikka osinkoa hiukan leikattaisiin, niin tuskin paljoa. Renkaat maksoi vähintään 1,45 euron osinkoa eurokriisin vaikeina vuosinakin. Uskallan pitää sitä aika pitävänä pohjana kuluvankin vuoden osinkopolitiikalle, jos sitä olisikin hiukan höylättävä.
Osakkeen maksaessa rapian päälle 20 euroa 1,45 euron osinko tarkoittaisi reilun kuuden prosentin osinkotuottoa. Se on niin kovaa luokkaa perinteisesti vakaalle laatuyhtiölle, että parempaa saa etsiä vähän kaueampaakin.
Eli jo odotettava pohjaosinko perustelee osta-suosituksen. Moisella osingolla saa jo osakkeiden keskituoton käteisenä.
Osingon juostessa ei tarvitse kuin odottaa suhdanteen parantumista, joka ennen pitkää varmasti toteutuu. Jos ei siihen luota, osakesijoittaminen on väärä laji.
Hyvää viikonalkua!
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Moi Heikki,
Millä perusteilla Nordea Pohjoismaisista isoista pankeista? SEB ja Swedbank sinulla on tulossa esittelyyn. Ja SEB olet ottanut esille jo. Miten Handelsbanken? Näetkö Nordean näistä parhaana valintana, kun se sinulla on jo suosituksissa?
Sivustosi on loistava!