Käteisen rahan käyttö on arkikokemuksen mukaan vähentymässä kuluttajien siirtyessä digitaalisiin maksujärjestelmiin. Kehitystä vauhdittaa järjen mukaan kaupan siirtyminen yhä enemmän nettiin.
Asialla on merkitystä Pörssihaukalle lähinnä yhden suositusyhtiön, käteisoperaattori Loomisin vuoksi. Tasaista suhdannevapaata kasvua tahkonnut kasvuyhtiö on ollut hyvin edullinen avainlukuihinsa nähden, koska ala on tulkittu kuolevaksi.
Se on vielä kaukana. Useimmissa maissa käteisen käyttö kasvaa edelleen, jopa ripeästi.
Korona on vain voimistanut käteisen kuoleman povauksia. Käteismaksuja onkin kartettu tartunnan pelossa, ilmeisesti aivan aiheetta ainakin WHO:n mukaan. Joka tapauksessa on ollut loogista odottaa kriisin vauhdittavan käteisen korina pikaiseksi hautaamiseksi.
Ruotsissa suunta on ollut tämä jo vuosia, ja korona on todellakin antanut sille lisää vauhtia Dagens Industrin mukaan. Ruotsi onkin edelläkävijä digitaalisten maksutapojen käytössä. Siellä ei käteinen enää edes kelpaa monessa liikkeessä.
Kiintoisaa uutisessa on kuitenkin viittaus pankkijätti UBS:n tutkimukseen vuoden takaa. Se havaitsi käteisen käytön kasvaneen kaikissa tutkitussa 21 maassa – poislukien juuri Ruotsi. Useimmissa maissa käteisen käyttö kasvoi jopa suhteessa kansantuotteeseen.
Eivät keskuspankkien tilastotkaan tue lantin vertaa käteisen kuolemaa. Sen määrä kierrossa on jatkanut kasvuaan maailman suurimmissa talouksissa Yhdysvalloissa ja euroalueella, vaikka ne kuuluvat maksuteknologisen kehityksen kärkeen.
Ruotsissakin on syntynyt korkean tason tukea saanut kansanliike käteisen säilyttämiseksi. Kolme neljästä ruotsalaisesta kannattaa vaatimusta.
Käteistä suosivat yhä monet ihmiset tunnesyistä tai kyetäkseen kontrolloimaan paremmin kulutustaan. Rinnakkainen maksutapa antaa myös suojaa digitaalisten järjestelmien häiriöitä vastaan.
Pitkällä tähtäimellä käteisen asema varmasti hiipuu suhteessa digimaksamiseen. Mutta sen katoaminen ei siis ole näillä näkymin lähelläkään, tai koskaan edes toteudu.
Loomisin kaltaiselle yhtiölle, joka on tehokkaiden ratkaisujensa ansiosta kyennyt lisäämään markkinaosuuttaan kaikilla toimialueillaan ympäri maailman, riittää elinkaarta ja kasvuvaraa vielä pitkäksi ajaksi.
Yleisemmälläkin tasolla käteisen käyttö ja Loomis ovat hyvä esimerkki erilaisten stoorien petollisuudesta. Yleisen käsityksen mukaan molemmat hoippuvat haudan partaalla – vaikka luvut eivät stooria tue.
Sijoittajan on uskottava lukuja. Niillä on sanoja paljon vaikeampi höpöttää soopaa.
Loomis pysyy suositusyhtiönä, kunnes sen omat luvut todistavat pessimismin perustelluksi. Koronan kiskaisema notkahdus ei siihen riitä.
Ja jos Loomis toipuu kriisistä vähänkään entiselle uralleen, halvempaa kasvuosaketta on vaikea löytää.