Jäsenten palautetta

Skandinaviska Enskilda Bankenin ostopaikka aukesi odottamatta shokkiuutisen myötä

Laitan taas yhdestä palautteesta ja sen vastauksesta oman jutun, koska asia koskee Sharevillessä näkyvien salkkujen muutoksia. Ne eivät ole suuria, mutta herättivät Erkin kiinnostuksen, joten katson aiheelliseksi palata aiheeseen vielä erikseen.

Pyrin yleensäkin käsittelemään Sharevillessa tapahtuvia muutoksia, vaikka ne eivät olisi kovin merkittäviä. Ja varsinkin, jos sinne tulee muita kuin suositusyhtiöitä – jollaiseksi ne siinä tapauksessa ovat tulossa heti, kun ehdin tehdä esittelyn. Niistä voi ja kannaattaakin varmaan aina erikseen kysyä, jos en ehdi reagoida ensin.

Erkki kysyy:

Terve Heikki, tutkiskelin noita Sharevillessä näkyvillä olevia mallisalkkujasi mielenkiinnolla. Pakko kysyä ”Heikin Trendisalkun” viimeisimmistä kaupoistasi, jossa vähensit Sampoa ja lisäsit Aktiaa. Mikä oli syynä moiseen? Etkö luota Sampoon yhtiönä tai toimivaan johtoon riittävästi?

Aktia joka tapauksessa maksanee parempaa osinkoa ensi keväänä, mutta näetkö Aktian tulevaisuuden muutenkin luotettavampana kuin Sampon (jos näitä nyt voi edes suoraan keskenään verratakaan)?

”Trendscopen” salkkuun olit hankkinut/lisännyt SEB:n osakkeita. Mikä/mitkä seikat tekivät SEB:n houkuttelevaksi? Millaisena näet ylipäätään pankkien tulevaisuuden tuloksentekokyvyn kannalta matalista koroista huolimatta?

Heikki vastaa:

Terve Erkki ja kiitos kommentista!

Tosiaan tein nuo kaupat. Sampon kohdalla kyse oli vain siitä, että sitä on ollut minulla aika isolla painolla, ja halusin vähän tasapainottaa. Yhtiöön luottamus ei ole sinänsä sen kummemmin mennyt. Vaikka se osinkoa leikkasikin kymmenen vuoden putken jälkeen, mikä oli toki pettymys, joskaan ei iso yllätys enää Nordean jouduttua sen tekemään.

Aktiaa ostin tosiaan saadakseni samantyyppisen vankan osinkopaperin – ja koska se oli taas houkutteleva hinnaltaan. Ei sillä että Sampoakaan mitenkään kalliina pitäisin, ollenkaan.

Aktian kurssi on myös ollut aika ennakoitava liikkeiltään. Tavallisesti se kiskaisee jossain vaiheessa paremman loikan ylös, jolloin sillä voi halutessaan tehdä kurssivoiton. Se ei toki ole tällaisen osinkokoneen kohdalla todellakaan varsinainen pointti, mutta sopivassa paikassa onhan sekin mahdollista. Olen tehnyt Aktialla sitä ennenkin.

Paniikki avasi SEB:ille ostopaikan

Skandinaviska Enskilda Bankeniin pätevät aika samat sanat. Olen oppinut pitämään sitä pankkisektorin parhaan pään yhtiönä, ja se on ollut aikomus tuoda Pörssihaukan suosituksiin osinkotykkinä. Paikka tuli vain vähän puskan takaa, kun osake nakkasi alas käsittääkseni rahanpesuepäilyjen takia.

Näitähän on nyt ollut kaikkien pohjoismaisten pankkien riesana. En vähättele ao. rikoksia jos ne sellaisiksi kulloinkin osoittautuvat, mutta markkinoilla on taipumus liioitella tällaisten episodien merkitystä.

Yleensä nämä paniikit ovat parhaat ostopaikat. Voi se tietysti toisinkin olla, mutta aika paljon pitää tapahtua, että nämä ikivanhat laatuyhtiöt murenevat.

Matalat korot ovat tieysti riesa pankeille, mutta on näitä aikoja ennenkin ollut, ja ovat ne niistä selvinneet. Toisekseen korot liikkuvat, eikä korkosyklin pohja varmasti enää kaukana ole.

Pankit ovat tyypillisesti niitä syklisiä yhtiöitä, jotka menevät alennusmyyntiin laihoina aikoina. Silloin ne ovat hyviä ostokohteita, enkä usko, että tämä vuosikymmeniä vanha aaltoliike olisi muuksi muuttunut.

Näin kyllä tavataan visioida jokaisen suhdanteen pohjilla. Aina se pessimismi on vääräksi osoittautunut.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2022 © Pörssihaukka