Hieno sijoitusvuosi

Juhlan paikka sijoittajalla

Vuoden vaihtuessa kurkistellaan taakse jäävän keskeisiä tapahtumia, sijoittajasivusto osakkeiden pärjäämistä. Pörssihaukassa sitä hiukan hankaloittaa ostosuositusten tiheä vaihtelu markkinatilanteen mukaan.

Sama pätee kurssien tilanteeseen juuri nyt. Moni osake saattaa olla korjausliikkeensä pohjassa ja lähdössä nousuun – tai päinvastoin eli jäähtymässä ylikuumennuttuaan ensin.

Joten päivän tarkkuudella määritelty vuositarkastelu voi yksittäisten osakkeiden kohdalla olla hutera tulokulma. Mutta kohtalaisen selvä kokonaiskuva kyllä hahmottuu.

Yleisesti ottaenhan 2021 jää historiaan keskimääräistä selvästi parempana vuotena osakesijoittajalle jo indekseissä. Hesan pörssi kapusi noin 20% ylemmäs koronan hellittäessä ja elvytyksen tehotessa.

Tukholman pörssi ja SP500 nousivat vielä enemmän, luokkaa 30%. Samansuuntaista oli kehitys vähän joka suunnalla.

Vertaamisessa hankaluutensa

Osakkeiden vertaaminen ei ole kuitenkaan aivan mutkatonta. Kurssikehityksen ohella täytyy huomioida osingot ja korkoa korolle -tekijä eli osinkojen uudelleen sijoittaminen.

Se puoltaa kovaosinkoisia osakkeita, joiden kurssit tyypillisesti liikkuvat laiskasti. Halvan hintansa ansiosta niiden riskitkin ovat yleensä hyvin matalat – kun yhtiöt seuloo huolella.

Tällaiset osakkeet eivät yleensä aaltoilekaan samassa mitassa alaspäin kuten hintavat kasvuyhtiöt tapaavat tehdä. Ja niin varsinkin korkojen noustessa, kuten alkaa aika olla.

Joka tapauksessa Pörssihaukan yhtiöiden vuosisaldo tyydyttää kovasti ainakin itseäni. Ilkeitä tapauksia ei ole monta, indeksien kehitystä paremmin pärjänneitä taas vino pino.

Kovia nousijoita riittää

Kovimmat kurssiraketit löytyvät isossa valikoimassa lähes aina kasvuyhtiöistä, pääpiirteissään tänäkin vuonna. Mutta kovaa jälkeä tekivät monet syklisetkin, kuten suhdanteen toipuessa tietysti kuuluukin.

Kurssinsa vuoden aikana tuplanneita tai ainakin melkein siihen yltäneitä on useita: Dedicare, Iron MountainLatour, Nibe, Nilörngruppen, Pfizer.

Pörssihaukan kuuraketti Nibe viisinkertaisti kurssinsa alle kolmessa vuodessa

Luokkaa 40-50% tai enemmän nousseita jo suorastaan tulvii. Kotimaan listalta niitä ovat Fortum, Nordea, Ponsse, Valmet ja Wärtsilä.

Hesan ulkopuolelta lista on jo todella hulppea. Aakkosjärjestyksessä: Abb Vie, Alphabet, Apple, Atlas Copco, Cisco, Genuine Parts Company, Hexagon, Innovative Industrial Properties, Investor, JM, Lowe´s, Main Street Capital, Microsoft, Nolato, Pepsi ja United Health Group.

Vuoden aikana listalle nostetut pärjäsivät enimmäkseen hyvin: Apple, Gofore, IIPR, Lam Research, Realty. Lokakuun alussa tulleen Lamin ajoitus osui nappiin kiitos teknisen analyysin.

Ei monta pettymystä

Osalla hurja nousu selittyy koronaromahduksen syvyydellä. Mutta suurempi osa paukutti koviakin uusia ennätyksiä.

Hinnoittelussakin tapahtui jonkin verran löyhentymistä, mutta kyllä rallit perustuivat pääosin kohentuviin tuloksiin. Sen suhteen kuplautumista voi osoittaa melko vähän Pörssihaukan osakkeissa.

Vaikkapa mahtavan rautakauppiaan Lowe´sin raketointi kumpuaa puhtaasti tuloskunnosta. Osakkeen arvostustaso ei käy kuumempana kuin ennen, vaikka syytäkin olisi – mutta onneksi yhtiö on totaalisen mediaseksitön.

Lowe´sin raketoinnissa ei ole hitustakaan hypeä, vaan silkkaa tuloskuntoa

Lowe´s saa taas todella vahvan osta-suosituksen sopivassa teknisessä raossa. Tällaisten osakkeiden kyydissä ei voi olla pärjäämättä ilman koronaakin pahempia katastrofeja.

Vain joitakin ikäviä floppeja

Pahoja pettymyksiä ei sekaan monta mahtunut. Pahin niistä on poliittisen hurrikaanin silmään joutunut Alibaba, joka ei itse tilanteelleen mitään voi.

Jakautuva AT&T kärsii johtonsa virheistä, mutta on tilittänyt yhä kovaa osinkoa. Se aika varmasti poistuu listalta heti kun TA myymistä suosii.

Koronasta kärsineitä ovat Lassila & Tikanoja, Loomis, Hennes & Mauritz ja Cedar Fair. Viimeksi mainitun huvipuistokonsernin osakekurssi on kestänyt ihmeen hyvin karmeat ajat, mutta osinkoa se ei kykene nyt maksamaan.

Koska Cedar Fair kuuluu osinkotykkeihin on senkin poistaminen aika ilmeistä. Sääli kyllä, koska yhtiö on sympaattinen ja puhtaasti olosuhteiden uhri.

Kamux, josta esittelyn yritän saada ensi viikolla, tuli listalle hiukan liian aikaisin. Senkin laskumarkkinan pitäisi jo hiipua.

Ei enempää riskipapereita

Riskipaperit 23andMe ja ELMS ovat tulleet lujaa alas viime kuukaudet, ja voivat tehdä mitä vain jatkossa. Odotus on edelleen myönteinen, mutta kovan riskin sijoituksia ne nimensä mukaisesti ovat.

Niistä kertyneet kokemukset vahvistavat Pörssihaukan alkuperäistä strategiaa riskien karttamisesta. Listautuvien keltanokkien kelkassa on turhan helppo tuhota salkkunsa.

Alibaban myötä on käynyt myös selväksi, että enempää Kiinan kuin muidenkaan autoritaarisesti hallittujen valtioiden yhtiöitä ei Pörssihaukkaan enää tule. Pidän riskinhallintaa niin tärkeänä etenkin toisille suosituksia jaettaessa.

Autoritaaristen maiden yhtiöt saavat Pörssihaukalle nyt riittää

Poliittiset riskit voivat toki lymytä missä vain. Mutta demokraattisissa oikeusvaltioissa niiden ennakointi ei ole samanlaista sokkoammuntaa.

Surullista tietysti. Mutta jos Alibaban kaltainen huippuyhtiö on vaarassa ajautua turmioon yhteiskunnallisten suhdanteiden takia, voi saman kokea mikä tahansa yhtiö.

Laaja hajautus perusteltu

Kaikkiaan vuosi vahvistaa Pörssihaukan peruslinjaa. Laaja yhtiövalikoima on perusteltu, koska laatua löytyy lukemattomilta toimialoilta ja markkinoilta.

Hajautus luo turvallisuutta, eikä estä hyviä tuottoja. Leveä salkku myös ehkäisee hermoilusta syntyviä virheliikkeitä.

Jos jokunen yhtiö kompuroi, niin suurin osa ei. Kunhan ne on valittu huolellisilla kriteereillä, myös hinnoittelun osalta.

ETF:ät ovat jääneet liki vitsiksi, koska osta-suosituksia ei ole tullut kuin Minimum Volatilitylle. Tämä on johtunut koronamarkkinan historiallisesta omalaatuisuudesta.

Rotaatiokin puoltaa osakepoimintaa

Etenkin SP500 on nylkyttänyt hissukseen aina vain ylemmäs vain aivan olemattomia korjausliikkeitä tehden huolimatta ajoittain kovastakin volatiliteetista.

VIX on loikannut useaan otteeseen 25 pisteeseen tai ylikin – jolloin tavallisesti indeksit paukkuvat tosissaan. Apropoo, yhtä saumatonta nousumarkkinaa en ole indeksitasolla ennen nähnyt.

Teknisen analyysin kannalta se on ollut silkkaa helvettiä. Yksittäisten osakkeiden heilunta on onneksi tarjonnut kosolti hyviä ostorakoja milloin missä.

Rotaatio on sijoittajasivuston parhaita kavereita. Se pitää huolen suhteellisen tasaisesta ostorakojen tarjonnasta ja teknisen analyysin mielekkyydestä.

ETF:t eivät kovin hyvin sovikaan sijoittajasivuston valikoimaan, vaikka sinänsä ääriturvallisia kohteita ovatkin. Mutta niiden sisällön ja hinnoittelun analysointi on liki mahdotonta, ja liikkeetkin nyt tällaisia.

Pelipaperit vielä tappioitta

Pelipaperit rullasivat kohtalaisen hyvin, joskin lunastuspaikkoja olisi kaivannut tiheämmin. Tappioita ei ole tullut, Alibaba kummittelee nyt tosin arvoituksena.

Sinänsä pelipaperien systeemi on mielestäni todistanut kokemuspohjaisen lähtökohtani, että piensijoittajalle ainoa järkevä tapa treidata on keskittyä joidenkin viikkojen tai kuukausien mittaisiin keskipitkiin trendeihin.

Sijoittajasivustolle tiheämpi tahti olisikin mahdoton. Tämä sopii, kun sopivia osakkeita löytyy koko lailla säännöllisesti.

Ahkerasti seilaava Abb Vie on tuonut jo kaksi makeaa pikavoittoa

Treidaaminen kaikkiaan kannattaa pitää vain sijoittamisen höysteenä. Toki se pysyy Pörssihaukan osana.

Luottamus ei horju

Osta ja pidä on simppeli ja varma strategia huolella valituille osakkeille. Se on Pörssihaukan ruisleipä jatkossakin.

Kaikkiaan pidän taakse jäävää vuotta onnistuneena. Toivottavasti kokemuksenne on pääpiirteissään sama.

Haasteita tässä touhussa ei koskaan puutu, eivätkä vuodet ole koskaan kaksosia keskenään. Mutta samoilla askelmerkeillä luottamusta puhkuen pyörähtää Pörssihaukka vuoteen 2022.

Aaton vuoksi ostosuosituslista ja katsaukset taas vasta maanantaina. Hyvää uutta vuotta!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


5 thoughts on "Hieno sijoitusvuosi"

 1. Juha Suomela sanoo:

  Kiitos Heikki kuluneesta vuodesta 2021. Vuosi oli hieno ja ennen kaikkia helppo kun ei tarvinnut juuri itse tehdä muuta kuin ostaa ja myydä kun sinä hoidit ikävät asiat. Voittokin oli paras mitä ikinä olen saanut, voittoprosentti alkaa numerolla 2 ja kuitenkin 90-luvulta saakka sijoittanut enempi ja vähempi.

  Kiitos oikein paljon. Tilaus jatkuu varmasti.

 2. Heikki Karppinen sanoo:

  Kiitos Heikki

  Kuluneesta vuodesta ja tsemppiä uudelle vuodelle.Olen seurannut sivustoasi alusta asti ja hyvä se on ollut. Opettavainen ja miellyttävä lukea.

  Heikki Karppinen

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kovasti kiitoksia, Heikki!

 3. Mervi Korhonen sanoo:

  Kiitos vuodesta 2021♥️
  Maaliskuussa 2022 tulee 3 vuotta,
  kun aloitin sinun opeilla sijoittamisen.
  Matkalla on ollut pieniä pettymyksiä,
  mutta sopivan suuret onnistumiset
  antavat intoa jatkaa sijoittamista.
  Hyvää uutta vuotta Heikille

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Kovasti kiitoksia, Mervi!

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka