Valuuttojen liikkeet vaikuttavat sijoituksiin monellakin tavalla. Vieraassa valuutassa ostettujen osakkeiden nimellinen arvo nousee tai laskee niiden mukana.
Valuutat muokkaavat ulkomaankauppaa tekevien yritysten kassavirtoja, käytännössä liki kaikkien. Seuraukset voivat olla isojakin.
Vaikka Pörssihaukan suositusyhtiöistä suurin osa on ulkomaalaisia, valuuttojen liikkeet ovat jääneet aika vähälle huomiolle. Näin siksi, että ne ovat monisyiset – ja parhaassakin tapauksessa reagoiminen hankalaa ja riskialtista.
Vaikkapa ruotsalaisen vientiyhtiön kohdalla kruunun heikentyminen laskee osakkeen nimellisarvoa, mutta parantaa yhtiön kilpailukykyä. Nettovaikutusta euroalueen sijoittajalle on vaikea arvioida ainakaan etukäteen.
Osakesalkun vekslaaminen valuuttojen liikkeiden varassa sisältääkin riskinsä. Hyvien osakkeiden myyminen oletetun kielteisen valuuttavaikutuksen takia voi osoittautua kalliiksi virheeksi.
Kaupankäyntikustannukset ja veroseuraukset rasittavat salkkua varmasti. Se ei ole piensijoittajalle vähäpätöinen asia.
Ja valuuttojen liikkeisiin pätevät samat haasteet kuin kaikkiin sijoitusinstrumentteihin. Kurssit elävät koko ajan, ja niiden ennustaminen on vaikeaa millä tahansa menetelmällä.
Valuuttojen fundamenttianalyysi on loputon suo. Siinä pitäisi ottaa huomioon lukemattomat tekijät: kauppatase, rahapolitiikka, kansantalouden kasvunäkymä, poliittiset riskit, sijoittajien psykologia…
Nyt vaikkapa dollarin rapautuminen kuuluu monien sijoittajien suosikkioletuksiin, koska Yhdysvaltojen keskuspankki rahaelvyttää talouttaan historiallisella arsenaalilla. Etenkin kryptointoilijat julistavat dollarin totaalista romahdusta.
Pörssihaukka kuittaa moisen vision puhtaana puppuna. Dollarin tuhoa on povattu tauotta sitten Richard Nixonin irrotettua dollarin kultakannasta 1971 – aina yhtä turhaan.
Valuuttojen suhteet toki elävät jatkuvasti. Pääpiirteissään ne noudattavat samankaltaisia lainalaisuuksia kuin muutkin finanssimarkkinoiden instrumentit.
Euron ja dollarin keskinäisessä suhteessa laskut ja nousut muistuttavat osakemarkkinoita. Niiden pitkät trendit kestävät tyypillisesti noin vuoden suuntaansa.
Se ei ole sijoittamisessa pitkä aika. Jo se tekee valuuttapohjaisesta osakepoiminnasta vaikeaa.
Kun trendi on jokseenkin varmasti vahvistunut, taite toiseen suuntaan odottaa nurkan takana. Näin toimivat osakemarkkinatkin.
Aaltoliikettä voi hyödyntää, mutta se edellyttää taitteiden tunnistamista hyvissä ajoin. Myöhästynyt valuuttavekslaus vain heikentää tuottoa.
Pörssihaukka luottaa valuutoissakin tekniseen analyysiin, joskin kyseisistä syistä suhtaudun asiaan varauksella. Dollarista on kuitenkin tullut kysymyksiä, joten perataan aihetta nyt.
Dollari on heikentynyt euroa vastaan koronakriisin alusta asti, mutta vuodenvaihteesta alkaen kurssi on pysynyt aika lailla paikallaan – sahaten toki joidenkin prosenttien markkinahaarukassa.
Haarukka asettuu karkeasti väliin 0,80 – 0,85 euroa. Jo paljaalla silmällä lasku on taittunut.
Dollarin pitkät eli kuukausi-indikaattorit näyttävät aika täsmälleen samalta kuin aiempien laskumarkkinoiden lopussa. Ja yleensä pitkien trendien taitteissa sijoituskohteesta riippumatta.
Keskeiset oskillaattorit kuten Relative Strength Index (RSI) ja Rate Of Change (ROC) ovat pudonneet tyypilliselle markkinapohjan tasolle. Siellä ne käyvät joitakin kertoja vuosikymmenessä laskumarkkinan lopussa.
Nyt ne kampeavat jo ylös, kuten aina ennen pitkää. Siihen ei ole vaikea luottaa markkinoita parikymmentä vuotta aktiivisesti seurattuaan.
Myös trendi-indikaattoreista keskeinen MACD on kuukausitasolla jokseenkin maksimaalisen alhaalla. Ja sekin jo kääntymässä ylös.
Aivan kuten kaikkien laskumarkkinoiden lopussa. Ne erottaa vaivatta punaisella merkityistä kynttilöistä – jotka vaihtuvat vihreiksi trendin kääntyessä nousevaksi.
Tämä japanilaisten kehittämä teknisen analyysin väline Heikin Ashi on mainio apu etenkin pitkien trendien tunnistamisessa. Siitä enemmän sopivassa raossa.
Kuukausitasolla kaikki indikaattorit viittaavat laskun pohjaan. Ainakaan kaukana se ei enää tyypillisesti tällaisessa asetelmassa ole.
Tai sitten maailmankirjat ovat sekaisin. En usko pätkän vertaa.
Vielä vahvemmin taitteeseen viittaavat viikko- eli keskipitkän aikaikkunan indikaattorit. Niin oskillaattorit kuin MACD eivät enää merkkaa pohjia, vaikka itse dollarin kurssi on niin tehnyt.
Kaikki kolme indikaattoria ovat nousussa. Se on tuima trendin taittumisen merkki. Tekninen tilanne oli aivan identtinen 2018 alussa dollarin laskumarkkinan päättyessä.
Vastaavia tilanteita osakemarkkinat tulvivat. Ja varsin usein tekniset signaalit osuvat oikeaan.
Fundamenttiperusteinkaan dollarin vahvistuminen ei yllättäisi. Fed puhuu jo koronnostosta, joskin aikaisintaan 2023. Mutta EKP ei sellaista edes mieti.
Yhdysvaltojen joustava talous tapaa toipua kriiseistä nopeasti, ainakin verrattuna Eurooppaan. Massiivinen elvytys tehosi Atlantin takana finanssikriisissäkin nopeasti, joten miksei nytkin.
Tilanne oli jokseenkin sama Ruotsin kruunun kohdalla pari vuotta sitten, kun uskomattoman seitsemän vuoden laskumarkkinan kohdalla arvioin sen korisevan viimeisillään. Vaikka sille ei näyttänyt loppua tulevan.
Ajoitus ei aivan osunut osaltaan koronapaniikin takia, mutta kyllä taite noihin aikoihin tuli. Kruunu heiluu nyt korkeammalla kuin kaksi vuotta sitten.
Jälkeenpäin on helppo nähdä kuukausi-indikaattorien oireilleen juuri trendin taitteen tapaan. Ne lähtivät nousuun jo 2019, ja kohta varsinainen kurssi seurasi perässä.
Jokseenkin samalta näyttää nyt dollarin TA. Yllätyn aika lailla, ellei dollari ole vuoden lopussa euroa vastaan kalliimpi kuin nyt – eikä varsinkaan halvempi.
Kauanko ilmeinen nousu kestää on toinen asia, mutta vuoden verran tyypillisesti. Joka tapauksessa valuuttakurssin takia ei jenkkiosakkeita kannata karttaa, päinvastoin.
Pelipaperien kannalta tilanne on erityisen hyvä, koska niiden voittoja dollarin lasku söi. Nyt pitäisi kertyä valuuttabonusta.
Juhannuksen takia ostosuosituslista ja markkinakatsaus siirtyvät maanantaille. Huominen kuluu minulta hallintohommissa, joten rattoisaa juhannusta!
Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Leppoisaa Juhannusta Heikille!
T. Mervi
Kiitos, samoin vielä kaikille!