Ruotsin keskuspankki piti tänään repokorkonsa ennallaan. Se on edelleen -0,25 prosenttia. Korkojen nousuun keskuspankki uskoo vasta ensi vuonna eli erittäin kevyt rahapolitiikkaa jatkuu. Muuallahan sitä ollaan keventämässä edelleen, Yhdysvalloissakin koronlaskuja pidetään melko varmana viimeistään syksyllä. EKP lupaa elvytystoimia.
Ruotsin keskuspankki arvioi pitkään laskumarkkinassa olleen kruunun vahvistuvan jatkossa, joskaan se ei povaa aikataulua ja vahvistumisen määrää. Pörssihaukka yhtyy Riksbankenin näkemykseen jo puhtaasti teknisin perustein. Kruunu on ylijäätynyt pahanpäiväisesti poikkeuksellisen kauan kestäneessä laskutrendissä. Tekniset indikaattorit oireilevat yhä vahvemmin sen päättymistä.
Euroa vastaan kruunun kurssi lähti laskuun jo 2012. Eurolla sai tuolloin vähän päälle kahdeksan kruunua, toukokuussa kurssin pohjassa jo 10,80 kruunua. 30 prosentin muutos on valuutoille paljon, vaikka jakautuukin pitkälle aikavälille. Kurssi on kuitenkin valunut jatkuvasti yhteen suuntaan, vain joitakin kuukausia kestäneet keskipitkät trendit ovat tuoneet siihen aaltoliikettä.
Dollaria vastaan tilanne on ollut sama, joskin heikentyminen alkoi hiukan myöhemmin. Dollarin kohdalla trendi on ollut ymmärrettävä Yhdysvaltojen hyvän talouskasvun ja kiristyvän rahapolitiikan vuoksi.
Euron suhteen kehitystä on vaikeampi käsittää. Molemmissa talouskasvu on ollut kuluvan vuosikymmenen vaimeaa ja rahapolitiikka erittäin kevyttä.
Silti kruunu on molempia päävaluuttoja vastaan liki samalla tasolla kuin finanssikriisin pohjassa. Tuolloin kaikki reunavaluutat ottivat takkiinsa hurjana rysäyksenä sijoittajien hakiessa turvaa suurista valuutoista. Se kuuluu markkinoiden tavalliseen dynamiikkaan, oli toimintalogiikassa järkeä tai ei.
Nyt kruunun rapautumista euroa vastaan on vaikea käsittää kuin psykologisin perustein. Ruotsiin on lyöty huono maine, jota asuntokuplan puhkeaminen on voimistanut.
Karttaminen on näkynyt myös osakemarkkinoilla. Tukholman pörssi on pullistellut pilkkahintaista laatutavaraa.
Mutta yhdenkään terveen talouden valuutta ei tietenkään voi loputtomasti menettää arvoaan samanlaisten talouksien valuuttoja vastaan. Nyt se taite alkaa olla TA:nkin mukaan käsissä – jos kohta odotin sitä jo viime vuoden puolella. Toisaalta euron kurssi onkin jäänyt sahamaan kymmenen kruunun päälle, pääsemättä isommin ylikään, joten ei arvio pahasti hatelikkoonkaan mennyt.
Nopeita liikkeitä ei teknisin perustein ole odotettavissa, mutta pitkät valuuttatrendit voivat venyä. Kruunun nousumarkkina euroa vastaan finanssikriisin huipulta kesti neljä vuotta, ja laskumarkkina nyt siis jo ällistyttävät seitsemän.
Ruotsalaiset vientiyhtiöt ovat tietysti saaneet kroonisesta devalvaatiosta vetoapua, ja vieraissa valuutoissa saadat tuotot ovat nostaneet kruunuiksi muutettuina tuloksia. Vientiyhtiöiden ulkomaisetkin omistajat ovat devalvoitumisesta hyötyneet, mutta kotimarkkinayhtiöissä tilanne on ollut toinen.
Joka tapauksessa ulkomaalaisen omistajan kannalta kaikkien kruunuosakkeiden nimellishinnat ja osinkojen euroarvot ovat kärsineet. Pitkäaikaisen omistajan ei yleensä kannata murehtia valuuttojen liikkeitä, koska ne seilaavat edestakaisin. Kruunun liikkeen yhdensuuntaisuus on käynyt jo ongelmaksi, etenkin jos on halunnut kuluttaa osinkoja tai sijoittaa niitä tai osakkeiden myyntituloja muualle kuin Ruotsiin.
Valuutan muutosten vaikutukset eivät koskaan ole yksipiippuisia, mutta yleensä ottaen sijoittaja hyötyy sijoituskohteen valuutan vahvistumisesta, vaikka siitä on haittansakin. Pörssihaukan suositusyhtiöissä on runsaasti ruotsalaisia yhtiöitä, ja lisää on tulossa niiden hintojen asettuessa houkuttelevalla tasolle.
Kruunun kurssin näköpiirissä olevalla kääntymisellä on suuri merkitys, varsinkin jos pitkä trendi venyy vähänkään aiempiin mittoihin.
Muista asioista sen verran, että olen luvannut tarkastella lisää jäsenten vinkkaamia yhtiöitä. Listalla odottavat rakennusyhtiö Lehto Group ja kanadalainen sijoitusyhtiö Brookfield Asset Management. Järin syvällisesti en ehdi yhtiöihin tutustua, ja Lehdon kaltaisiin kovin nuoria yhtiöitä varon yleensä ottaen niiden yllätysherkkyyden takia.
Mutta käsittelen nuo lähiaikoina. Aihe on viipynyt priorisointisyistä.