Tavoitehinta on oopiumia piensijoittajalle

Oopiumin tapaan tavoitehintakin on kaunis katsella

Uskonto on oopiumia kansalle, lohkaisi kriittinen taloustieteilijä Karl Marx aikoinaan. Hänen oppeihinsa nojaavat yhteiskunnat kokivat konkurssin, mutta ainakin muutamat sanonnat elävät. Tässä tapauksessa tosin korvaan uskonnon tavoitehinnalla ja kansan piensijoittajilla.

Tavoitehinta on valtavirran analyytikkojen ennuste osakekurssin kehityksestä tietyssä ajassa. Niitä seurataan kuumeisesti sijoitusten keskeisenä osviittana.

Alihintainen osake on aina ostokelpoinen jo odotetun osinkovirran ansiosta. Jos arvio pitää kutinsa, tuottoa kertyy varmasti vuosien mittaan, muttei välttämättä tiukasti määrätyn aikaikkunan.

Tavoitehinta näyttää arvonmääritykseltä, muttei sitä ole. Se on valistunut arvaus osakekurssin kehityksestä aikavälillä X.

Tavoitehinta on hatara lupaus

Toki tavoitehinta perustuu yhtiön tilaan ja odotuksiin niistä – osaltaan. Mutta se perustuu vähintään yhtä paljon oletukseen markkinoiden käytöksestä.

Osake saattaa olla kuinkakin poskettoman hintainen ja saada silti aina korkeampia tavoitehintoja, koska analyytikko luottaa markkinoiden hulluuden aina vain yltyvän. Joskus yhtälö tietysti toimiikin.

Mutta usein ei. Jo siksi, että markkinoiden liikkeisiin vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin itse yhtiöt. Ja varsinkin huippukalliiden lupausyhtiöiden kohdalla.

Siitä tavoitehinnat vaikenevat, ettei tule huoli puseroon. Varovaisuus tekee huonoa bisnekselle.

Nio mallitapaus

Tavoitehinnat asetetaan usein houkuttelevan korkealle, koska suurten pikavoittojen lupaus addiktoi kuin huume. Vaikkapa laajasti seuratun kiinalaisen sähköautostartupin Nion tavoitehinnat asettuvat MarketWatch-lehden tilaston mukaan parasta aikaa haarukkaan 100 – 400 dollaria.

Jo haarukan posketon leveys todistaa ennusteiden sekavuutta. Toki kasvuyhtiöiden arviointi onkin erityisen vaikeaa, mutta joka tapauksessa osa näistä tavoitehinnoista paahtaa pahan kerran lepikkoon.

Varsinkin, kun Nion kurssi vasta sukelsi alle 50 dollarin. Siitä riittää kapuamista optimistisimpaan tavoitehintaan.

Nion tavoitehintojen ja kurssin väliin mahtuu hitusen ilmaa

Vaan sitä ripeämminhän sijoittaja rikastuu! Näin sen tavoitehintoihin luottava kokee.

Korkein tavoitehinta muuten tarkoittaisi Nion markkina-arvon loikkaavaan noin 700 miljardiin dollariin. Se vastaisi nyt kymmenen liikevaihdoltaan suurimman autotehtaan markkina-arvoa.

Teslan nykyhinnalla yksin näiden kahden tehtaan markkina-arvo löisi koko autoteollisuus ennätyksen koskaan. Turhasta vaatimattomuudesta ei tavoitetta voi soimata.

Tavoitehinta on syötti

Tavoitehintojen ylioptimismista ja niiden luonteesta suosittelijoiden oman tuotteen markkinointina antaa osuvan kuvan vaikkapa Pörssihaukan riskipaperi Forum Merger III, joka on tuomassa pörssiin sähköautoyhtiö Electric Last Mile Solutionsin. Toki yhtiössä potentiaalia löytyy, sen takia tuntematon tulokas Pörssihaukkaankin nousi – mutta riskiä korostaen.

Yhtiö on kuitenkin suuri arvoitus. Edes tuotteen eli sähköpakun olemassaolosta ei voi olla täyttä varmuutta ennenkuin se rullaa markkinoille, ja ennen sitä yrityskauppakin vaatii vahvistamisen.

Silti Wallet Investor – sijoituspalvelu antaa holtittomia tavoitehintoja osakkeelle. Vuoden päästä liki 26 dollaria eli kurssin tuplaantuminen. Viiden vuoden päästä vaatimattomasti 73 dollaria, sijoituksen arvon kuusinkertaistuminen.

Varmemmaksi vakuudeksi grafiikkaa tulevasta kurssikehityksestä. Se kiipeää kuuta kohti häiriöttömässä kulmakäyrässä kuin Mount Everestin kylki. Melkoinen syötti.

Äkkirikastuminen – helppoa kuin heinänteko

Suurilla lupauksilla pohjaton kysyntä

Eipä ennuste voi houkuttelevampi olla. Ja vastuuttomampi.

ELMS:in kohtaloa on mahdoton tietää lyhyelläkään, saati viiden vuoden aikajänteellä. 73 dollarin tavoitehinnan paukutus on halpahintaisinta torikauppiasmölinää.

Toki Pörssihaukankin odotukset ovat myönteiset, mutta monin varauksin. Mutta juuri arvoituksellisia oletettuja kasvuyhtiöitä on helppo tavoitehinnoitella heroiinin tapaan.

Euforisintakin visiota voi perustella, kun päinvastaisiakaan todisteita ei oikein vielä ole. Ja niiden pettäessä syyttää yhtiötä eikä omaa varomattomuutta.

Toivotaan-toivotaan-kasvuyhtiöiden huikeilla tavoitehinnoilla on pohjaton kysyntä. Toisin kuin riskien ja odotusten ylimitoitusten esiin tuomisella – jolla kuitenkin pärjää sijoittajana varmasti.

Etenkin kun kyse on kokemattomista sijoittajista.

Kasvuyhtiöissä riski erityinen

Jo hinnoitteluperusteiden muutokset voivat tyrmätä haaveilevat tavoitehinnat – vaikka yhtiöllä aivan hyvin menisi. Näin tapahtuukin aina rauhattomuuden ja suhteidentajunkin levitessä jokseenkin säännöllisesti markkinoille.

Tavoitehintoja levitellessä ei kyllä mainosteta, että kyseessä on vain ennuste, johon vaikuttavat monet tekijät.

Moni sijoittaja ei tajua tavoitehintojen riskiä

Erityisen vaarallisia tavoitehinnat ovat juuri kalliissa kasvuosakkeissa, jotka lupaavat oikotietä rikkauteen.

Kasvuyhtiöiden hinnoittelu on sijoittamisen lajeista vaikeimpia ja siksi virhealttiimpia. Tavoitehinnat eivät sitä kerro. Kokematon sijoittaja ei sitä tiedä.

Pörssihaukassa ei tavoitehintoja

Tavoitehintojen mielekkyyttä varsinkin piensijoittajan kannalta heikentää sekin tosiasia, että laajasti seurattujen analyysitalojen arvioiden muutokset vaikuttavat hetkessä osakkeen kurssiin.

Jos tavoitehinta nousee tai laskee oleellisesti, osakekurssi ottaa kyytiä samaan suuntaan. Osuneeksikin paljastuva arvio menettää siten useimpien kannalta käyttökelpoisuutensa, koska suuri raha ehtii reagoida aina ensin.

Tätä piensijoittajat tuskailevat säännöllisesti. Aivan syystä.

Analyysitaloa ei toki voi syyllistää, jos sitä kuunnellaan herkällä korvalla. Mutta piensijoittaja joutuu ravaamaan myöhässä molempiin suuntiin, vaikka hän seuraisi sinänsä pätevää vihjaajaa.

Ei tavoitehintoja

Näistä syistä Pörssihaukan arviot eivät koskaan sisällä tavoitehintoja, vaikka markkina-analyysit ovat sivuston keskeinen palvelu.

Markkinoiden liikkeitä voi tiettyyn mittaan lukea. Osakkeen ostokelpoisuuden määrittely hinnan perusteella on oleellista. Mutta pitkät ennusteet, joita tavoitehinnat edustavat, ovat arvailua.

Edes Pörssihaukan pelipaperisysteemi ei aseta tavoitehintoja, vaikka se perustuu markkinoiden liikkeiden hyödyntämiseen kohtalaisen lyhyellä, tyypillisesti joidenkin viikkojen tai kuukausien aikavälillä.

Mutta pelipapereissakin osta-suositus nojaa osakkeen fundamentaaliseen aliarvostukseen ja teknisesti ylimyytyyn tilaan. Niiden seurauksena luotettavien yhtiöiden osakekurssi kyllä aikanaan toipuu ylemmäs ilman isoja yllätyksiä.

Toinen asia koska ja missä mitassa. Markkinoiden lukeminen on yksi asia, osakekurssien pitkän aikavälin povaaminen toinen.

Tavoitehinnat ovat valitettavan usein illuusioiden myymistä.

Huomenna tai viimeistään keskiviikkona esittelyssä kasvuyhtiö Innovative Industrials Properties.

Juttu on päivitetty versio 8.3.2019 julkaistusta.

Hyvää vuotta 2021!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2021 © Pörssihaukka