Sometanssia miinakentillä 2

Viikon varma vinkki: osta Nokiaa!

Some on luonut uuden käsitteen: meemiosakkeet. Mutta eivät ne perinteisistä huhuosakkeista muuten eroa kuin kurssit räjäyttävän informaation nopeudessa – ja epäluotettavuudessa.

Tämä näkyi surkuhupaisimmin muutaman päivän kestäneessä Nokia-hypessä. Redditissä hehkutettu poskettoman ylioptimistinen arvio suomalaisille läpitutusta kansanosakkeesta levisi muutamassa tunnissa miljoonille seuraajille.

Jo vuosia vaihtelevissa vaikeuksissa tarponeen arkisen yhtiön kurssi tuplautui tammikuun 27. päivä yhdessä tunnissa New Yorkin pörssissä. Uskomaton loikka, kun Nokian markkina-arvo oli ennen ostohysteriaa sentään parikymmentä miljardia.

Osaketta puffasi tviitissään jopa tunnettu pornotähti – ja kauppahan kävi. Nokiaakin jotkut ihastelivat somesijoittajien nerokkaana löytönä, jonka suursijoittajat ovat polkeneet mutaan pahuuttaan tai ainakin tyhmyyttään.

Suomalaisiakin mukana hypessä

Suomalaisissakin sijoittajaryhmissä laskeskeltiin voittoja, jahka kurssi korkkaa kaikkien aikojen ennätyksensä 60 euroa. Kauemmas maan pinnalta sijoittaja ei voi enää liitää.

Nokia jos mikä on tässä maassa läpivalaistu yhtiö. Silti Suomessakin monet – kokemattomat – sijoittajat luottivat nettijuoruihin.

Hypen järjettömyys paljastui lopullisesti viikon kuluttua, kun Nokia antoi jo tavanomaisen ankean vuosiraportin. Kurssi oli tosin ehtinyt palata todellisuuteen jo reilusti ennen sitä.

Historiaa osake teki. Tuskin yhdenkään tuon kokoluokan yhtiön markkina-arvo on ensin tuplannut ja sitten puolittunut vuorokaudessa.

Nokian kupla ja sen puhkeaminen oli todellista salamasotaa

Argumentit olivat huuhaata

Isolle joukolle täyspäisiä suomalaisia piensijoittajia somehype oli toki onnenpotku. He saivat rahastaa usein vuosiakin tuskastuttaneen osakkeen kuin taivaan lahjana.

Reddit-argumentit paljastuivat silkaksi haaveiluksi. Tai tarkoitukselliseksi harhaanjohtamiseksi, mitä on tietysti vaikea kenenkään todistaa.

Sitä kuitenkin tapahtuu varmasti jatkuvalla syötöllä. Joku tai jotkut ostavat osakkeita, levittävät huhun ja pistävät peukut pystyyn.

Tätä ahkerasti tekevät kuuluvat varmasti jo ison rahan ammattilaisiin. Potentiaaliset palkkiot ovat niin valtavat.

Turha romantisoida sometreidausta

Sometreidereitä maalailtiin piensijoittajien vapaustaistelijoina, jotka nujertavat ison pahan rahan eli shortaavat vipurahastot. Se on joutavaa romantisointia.

Ainakin osaavimmat heistä ovat tavallisia opportunisteja, jotka haluavat hyötyä mistä tahansa. Ylishortattu osake antoi siihen mahdollisuuden joukkovoimaa käyttäen.

Liike oli taitavasti organisoitu. Sen aloittaneet olivat ostaneet GameStopia jo hyvissä ajoin. Kenties osa oli tuskaillut shortaajien aiheuttamaa kurssilaskua kauankin.

He saivat palkintonsa, jos rahastivat huuman ajoissa. Lystin kustansivat vähemmän nokkelat.

Shortaaminen kuuluu markkinadynamiikkaan

Shortaajia on sinänsä turha vihata. Vaikka en lajia kenellekään suosittele, kuuluu se pääpiirteissään tavanomaiseen markkinadynamiikkaan.

Shortaajat voivat ainakin osittain estää kuplien syntymisen painamalla ylikuumentuneiden kohteiden hintoja alas. Se on hyvä asia.

Kuplat ovat vaarallisia. Sillä ne puhkeavat ennen pitkää, vaikka spekulantit kuinka muuta toivovat ja uskottelevat.

Teknokuplan puhkeamisen aiheuttamat varallisuustappiot johtivat pitkään laskusuhdanteeseen vuosituhannen alussa. 1930-luvun suuri pörssiromahdus ja lama on vielä irvokkaampi tapaus.

Japanin osakekupla 1980-luvulla ei siitä jää paljoa jälkeen. Kokonainen kansakunta menetti kiinnostuksensa sijoittamiseen, kun Nikkein holtittoman ylihinnoittelun paluu todellisuuteen tuhosi piensijoittajien varallisuutta järjettömät määrät.

Japanin pörssin osakekupla jätti pysyvän trauman kokonaiseen kansaan

Velkavipuun tukehtumiseen on vain yksi syyllinen

Shortaajien viha kumpuaa lukemattomien piensijoittajien käyttämästä järkyttävän kovasta velkavivusta. Kurssien sukeltaessa iskee margin call eli tilin oma pääoma valuu liian alas.

Se pakottaa myymään sijoituksia rajulla tappiolla. Tai jopa jättää raskaisiin velkoihin. Uhkarohkeus on johtanut itsemurhiinkin.

Tästä he syyttävät shortaajia. Mutta vipuspekulaation räjähdykseen silmille löytyy syyllinen aina peilistä.

Kova vipu on venäläistä rulettia, ja varsinkin kokemattomalle viisi patruunaa rullassa. Jopa sinänsä turvallisilla yhtiöillä.

Riskinhallinta on aina omissa käsissä. Vivuttomalle sijoittajalle sukeltavat kurssit eivät ole katastrofi vaan mahtava alennusmyynti.

Pelata voi turvallisestikin

Sijoittaminen on turvallista ja tuottoisaa, kun sen tekee oikein. Treidaamistakin voi tehdä yhtä matalalla riskillä kuin pitkäjänteistä sijoittamista.

Sitä on Pörssihaukan pelipaperisysteemi, koska se perustuu erittäin luotettaviin ja säällisesti hinnoiteltuihin osakkeisiin. Niiden riski on sama, tähtäsipä muutaman viikon tai usean vuosikymmenen sijoitusaikaan.

Kurssin pudotessa arvioitua alemmas täytyy vain odottaa trendin kääntymistä. Ilman velkavipua se ei vaadi kuin aikaa – kun kyse on riittävän hyvästä osakkeesta.

Ja osaava treideri hakee kurssimonttuja. Eikä ravaa jo loppuun palaneen markkinaruudin perässä. Siten pääsee rahoistaan kyllä eroon ilman vipuakin.

Sijoittaminen on oikeilla ehdoilla turvallista ja tuottoisaa. Sen voi tehdä myös raskaasti väärin.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka