Pitääkö olla huolissaan?

Markkinoiden liikkeet nostavat suuria tunteita.

Markkinoiden ahdistus on hyvälle sijoittajalle iskun paikka

Lukijakysymys taas omana juttunaan, koska asiat saattavat mietityttää muitakin. Osakekurssit ovat nousseet voimakkaasti toista vuotta, vaikka monet uutiset ovat yhä kielteisiä. Etenkin US-indeksit ja kieltämättä monet Pörssihaukan suositusosakkeetkin ovat hintavia – joskin tilanne korjautuu nyt vauhdilla. Jo perjantaina povaamani volapiikki paahtaa päälle harvinaisenkin rajuna.

Huoleen ei kuitenkaan ole syytä – hyvän laajasti hajautetun osakesalkun kanssa koskaan. Käteiskassaa omaavalle maltillisen hintaisia osakkeita on aina tarjolla Pörssihaukan laajassa valikoimassa.

Ostopaikkoja alkaa taas aueta roppakaupalla moniin osakkeisiin. Koronavirusta ei sovi toki vähätellä, mutta markkinat tapaavat liioitella uhkia rajujen pörssinousujen päälle. Juuri nämä tilanteet tarjoavat mahdollisuuden reippaisiin ylituottoihin.

Eero kysyy: pitääkö vetää henkeä ja odottaa?

Pitäisikö nyt odottaa dippiä alaspäin ja kerätä käteistä myöhempiä ostoja varten? Tilanne vaikuttaa niin mielettömältä, että ei kai tämä näin voi kauaa jatkua. Osakkeiden nousu on irtautunut täysin fundamenteista, indeksit ovat ennätyskorkealla ja keskuspankit vain työntävät rahaa markkinoille.

Arvostuskertoimet ovat jenkeissä hyvin korkealla ja nyt viime aikoina SP-500 -sisäpiiriläiset ovat myyneet osakkeita viisi kertaa enemmän kuin ostaneet. Matti Myöhäiset yksityissijoittajat näyttävät vielä pörräävän. Käykö niin, että myöhässä ostokiiman saaneille jää Musta Pekka käteen; niinhän pitkän nousujakson loppuvaiheessa innostuneille tahtoo käydä.

Näyttää siltä, että USA:ssa yritysten tuloskasvuennusteet ovat alkaneet pudota jyrkästi. Yritysten omien osakkeiden ostotkin ovat valtameren tuolla puolen selvästi hiipumassa. Saksa näyttäisi olevan jo teknisesti taantumassa ja Japanistakin on saatuja surkeita lukuja.

Vuodatukseni takana on huoli omista rahoistani, kuinkas mutenkaan. Olen onnistunut juurikin Pörssihaukan ansiosta pääsemään hämmästyttävän hyvään voittoputkeen, kiitos vain sinulle erinomaisen hyödyllisestä sivustosta.

Minulla on nyt melkoinen positio käteistä. Vieläkö Pörssihaukka uskaltaa suositella sijoittamista valittuihin yhtiöihin vai pitäisikö vetää henkeä ja odotella pörssikurssien selvää dippiä alaspäin?

Pitääkö olla huolissaan?

Heikki vastaa: älä luota viralliseen tietoon

Kiitos kysymyksistä, Eero, ne ovat ajankohtaisia. Ja mahtavaa, että suosituksista on ollut muikeaa hyötyä!

Noin yleisen tason kysymyksiin on eräin osin hankala vastata. Vaikkapa US-indeksien arvostustasot ovat todellakin korkealla, ja osaltaan sen takia en ole itse innokas indeksisijoittaja.

Fundamenteista irtoamiseen ja julkiseen informaatioon suhtaudun hyvin kriittisesti, kuten Pörssihaukan ydinstrategiaan kuuluu. Virallisen datan perässä ei voi sijoittaa, se on nähty sivustonkin kohta vuoden kestäneen taipaleen aikana.

Vuosi sitten piti olla edessä surkea pörssivuosi ja kauan kestävät ankeat ajat. 2019 oli historian parhaita kurssikehitykseltään. Ja monet makroindikaattorit ovat alkaneetkin jo kohentua reippaasti.

Kuten juuri Philly Index. Se on tärkeä kuvaaja. Vastaavia uutisia saimme Euroopastakin aivan viime päivinä, mutta ne hautautuivat koronaviruskohun alle.

Osakkeiden liike ei indeksitasolla irtoa fundamenteista. US-indeksien ja muidenkin nousijoiden takana on varmasti kohentuva tuloskehitys. Mutta varmuuden siitä saamme vasta jälkikäteen – kun se on jo myöhäistä.

Olen sen niin monta kertaa kokenut kohta 20 vuoden sijoittajahistoriani aikana. Se on yksi avainsyy koko sivuston perustamiseen.

Hyvä osakesalkku on aina turvallinen

Hyvän osakesalkun omistajan ei tarvitse koskaan pelätä. En ole sitä tehnyt sijoitusteni takia sekuntiakaan vuosikausiin. Kurssien heiluntaan voi suhtautua tyynesti, kun on ostanut osakkeet sopivaan hintaan.

Markkina-arvon muutokset kuuluvat väistämättä hommaan. Pitkässä salkussa niihin törmää säännöllisesti eri asteisina. Rojahdukset kestävät aikansa, sitten suunta kääntyy ylös.

Pörssihaukka keskittyy itse seulottuihin osakkeisiin – jo hinnoittelun takia. Ylihinnoittelun ongelma ei ole koskaan kollektiivinen. Sen karttaminen vaaatii laajan valikoiman, tiukan seulan ja paljon työtä.

Pörssihaukan suositukset kohdistuvat poikkeuksetta laadukkaisiin osinkoyhtiöihin. Osinkovirta jatkuu kurssien sukeltaessakin, ja Pörssihaukan suosituksista kasatuissa salkuissa vuodesta toiseen kasvavana. Siksikään ei ole syytä huoleen.

Voittoputken pitäisi jatkua

Riskinhallinta on Pörssihaukan suositusten kivijalka. Kaikki suositusyhtiöt eivät ole aina mielekkään hintaisia. Siksi ne saavat odota- tai ylikuumentunut-leiman.

Mutta indeksien sisällä on aina sisäisiä virtauksia, joissa osa osakkeista ylikuumenee toisten jäähtyessä säällisen hintaisiksi. Hintavirheet korjautuvat aikanaan. Siihen Pörssihaukka nojaa.

Aika hyvin se on toiminut, koska itsekin olet hämmästynyt voittoputkeasi. Kyllä sen suosituksilla jatkua pitäisi.

Ikäviä yllätyksiäkin aina sekaan mahtuu, se kuuluu väistämättä sijoittamisen luonteeseen. Siksi hajautuksen on oltava riittävä.

Siitä on jokaisen huolehdittava itse. Pörssihaukka antaa urakkaan kyllä laajat valmiudet.

Laskumarkkina tuskin lähellä

Suurten dippien odottamista en nyt suosittele, jos puhumme varsinaisesta laskumarkkinasta. Edellinen oli 2018 eli se päättyi vasta reilu vuosi sitten. Se on aika lyhyt aika vielä.

Monet osakkeet kyntävät edelleen lähellä laskumarkkinansa pohjaa. Ostokiima ja ylikuumentumiset ovat kohdentuneet hyvin valikoivasti niin USA:ssa kuin muuallakin.

Mutta voimakkaat korjausliikkeet ovat oma lukunsa. Ne tarjoavat makeat ostopaikat. Moinen repeää parasta aikaa – kuten jo perjantaina uskalsin pitää hyvin todennäköisenä.

VIX loikkasi jo päälle kahdenkymmenen. Rykäisy on niin voimakas, että parhaat ostopaikat tuskin ovat vielä tänään.

VIX:in sinänsä odottamani loikka on harvinaisenkin raju

Mutta eivät kaukanakaan. Jonkun hetken tällainen rumba kuitenkin vie indekseissä.

Päivitän ostosuosituslistan tilanteen vaikuttaessa optimaaliselta. Ylikuumentuneiden pohjoismaisten osakkeidenkin ostokelpoisuus muokkautuu nyt hurjalla vauhdilla. Näin käy nyt varmasti US-osakkeillekin.

Markkinatilanne on nyt todella houkutteleva, mutta myös haastava. Heilunta on paniikeissa hurjaa suuntaan ja toiseen.

Lähtökohtaisesti nämä ovat Pörssihaukan paraatipaikkoja. Pohjiin osumalla tekee rapeita ylituottoja. Näinä tuokioina mitataan sijoittajapalvelun laatu sekä sijoittajan kylmäpäisyys.

Koronaviruksesta huolimatta hyvää viikonalkua!


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka