Tuoreet jäsenet ovat toivoneet selvennystä ostosuosituslistan toimintaan, joten käyn perusasiat läpi. Vanhoille jäsenille tässä ei varsinaista uutta ole.
Ostosuosituslista löytyy yleensä etusivun oikeasta laidasta, koska lähtökohtaisesti se päivittyy viikottain. Normaali päivä on ollut perjantai lähinnä siksi, että jäsenet osaavat varautua siihen etukäteen.
Sähköpostilistan myötä päivitykset voivat tulla tästä eteenpäin muinakin päivinä, jos se on markkinatilanteen mukaan perusteltua. Nyt tieto tulee siitä jokaiselle nopeasti.
Jos ostosuosituslista ei näy etusivun valikossa, löytyy se hakulaatikosta kyseisellä hakusanalla. Järjestelmä tuo ne esiin ilmestymisjärjestyksessä.
Päivityksen ajankohta näkyy jutun otsikon alla, kuten kaikissa jutuissa. Päivitykset eivät ole siis koskaan juuri viikkoa vanhempia. Periaatteessa suositus on voimassa aina seuraavaan päivitykseen asti, mutta yleensä ottaen suosituksia kannattaa käyttää mahdollisimman lähellä niiden ilmestymistä.
Näin varsinkin voimakkaiden markkinaliikkeiden aikaan, jollainen on juuri meneillään. Kurssit voivat heilua kovan volatiliteetin aikana todella vauhdikkaasti.
Volatiliteettia mittaava VIX-indikaattori onkin hyvin tärkeä väline suosituslistalle. Markkinapaniikit, jollaista parhaillaan koemme, tarjoavat parhaat ostopaikat. Niitä tulee melko säännöllisesti, mutta voimakkuuden aste vaihtelee.
Kaikki yhtiöt eivät myöskään reagoi volatiliteettiin samalla tavalla, vaikka pahoissa paniikeissa kaikki osakkeet kyllä laajasti ottaen laskevat. Silti jokainen yhtiö päivittyy joka viikko yksilökohtaisesti.
Jokainen suositus perustuu tekniseen analyysiin ja hinta-arvioon. Hyvät yhtiöt saattavat karata kalliiksi, jolloin niiden tuotto-odotus jää heikoksi. Silloin ne eivät saa osta-suositusta.
Yhtiöiden nostaminen suosituslistalle perustuu fundamentteihin eli pitkän aikavälin talouteen. Se on kokemukseni mukaan kirkkaasti luotettavin indikaattori yhtiöiden tulevaisuudelle.
Hyvät yhtiöt tapaavat pysyä sellaisina, ja niissä riskit ovat matalat. Suosituslistalle noussut yhtiö ei sieltä hevin poistu. Se vaatii, että yhtiön taloudessa tapahtuu isoja pysyvältä vaikuttavia heikennyksiä.
Eikä suosituslistalle pääse yhtiö ennen kuin se on houkutteleva niin hinnoitelultaan kuin teknisen analyysin näkökulmasta. Siksi vaikka Helsingin pörssin aatelinen Kone ei ole vielä suosituksissa – mutta hetki lähestyy sitä mukaa, kun osake sukeltaa.
Kunkin yhtiön esittely löytyy klikkaamalla yhtiön nimeä. Perustiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne eivät ilman isoja yllätyksiä vanhene.
Markkinoiden heilunnasta johtuen päivitysten tahti on tiheä, mutta sama suositus voi kestää yhtiöllä kauankin. Tämä on tyypillistä odota-suosituksille, koska osakkeen ylikuumentumisen purkautuminen voi kestää kuukausiakin.
Pörssihaukka tähtää selkeisiin ylituottoihin indeksisijoittamiseen verrattuna. Se edellyttää osakkeiden ostamista halvalla markkinamontuista. Sen vuoksi osta-suositukset lisääntyvät oleellisesti pörssien voimakkaissa notkahduksissa.
Pörssihaukka ei koskaan odota niin sanotusti yleisen vireen kohentumista, koska parhaat sijoitukset tehdään toisten panikoidessa. Suositusten noudattaminenkin vaatii hiukan kylmäpäisyyttä etenkin voimakkaassa markkinalevottomuudessa. Silloin tehdään myös parhaat nousut.
Ylikuumentuneilla markkinoilla ostosuosituslistassa voi olla vain muutamia osta-suosituksia, periaatteessa ei yhtään. Silloin täytyy vain odottaa, vaikka se saattaa turhauttaa.
Markkinat kuitenkin sukeltavat aina ennen pitkää. Tilaisuuksia kannattaa odottaa.
Myy-suosituksia Pörssihaukka ei anna kuin tapauksessa, jossa yhtiön taloudessa on tapahtunut niin dramaattinen heikennys, että se poistuu suosituslistalta. Sellaista ei ole vielä tapahtunut, eikä niin käy kevein perustein.
Ikävät yllätykset kuuluvat sinänsä sijoittamiseen. Niin kauan kuin kyse on odotusarvoisesti tilapäisestä notkahduksesta, yhtiö pysyy suosituslistalla. Tällaisia tilanteita tulee väistämättä kymmenien yhtiöiden listassa.
Kurssivoittojen lunastamista mielivät voivat hyödyntää ylikuumentunut-suositusta. Kyseisen leiman kohdalla on kuitenkin muistettava, että ylikuumentuminen saattaa venyä.
Selkeästi syklisten sijoituskohteiden kohdalla myyntisuosituksia voi tulla, mutta toistaiseksi siihen ei ole ollut aihetta. Nousumarkkina ei kuitenkaan ole vielä niin kypsä.
Toisaalta Pörssihaukan suositusyhtiöt ovat sellaisia, että syklisinäkin ne voi pitää pitkässä salkussa. Yleensä ottaen Pörssihaukka suosittelee holdaamista eli osta ja pidä -strategiaa jo osinkovirran vuoksi.
Suositukset ovat lähtökohtaisesti tasa-arvoisia. Osta-suosituksen saaneista mieleistensä poimiminen jää itse kunkin päätettäväksi.
Yhtiöillähän on sikäli isoja eroja, että osinkotykkien tuotto perustuu lähinnä korkeaan osinkovirtaan ja korkoa korolle -tekijään, kasvuyhtiöiden taas kurssikehitykseen, toki ajan mittaan osinkovirtaankin.
Jokaisen suosituksen pitkän aikavälin tavoite on vahva nouseva osinkotuotto.
Yhtiöitä käyn tilannekohtaisesti läpi viikottaisessa markkinakatsauksessa, myös kurssivoittojen mahdollisen lunastamisen kannalta. Se ei ole kuitenkaan tavallista.
Vaikka jotkut osakkeet määrittelen markkinakatsauksissa erityisen houkuttelevaksi, omistusten keskittämiseen kannustamiseksi sitä ei pidä tulkita. Hajauttaminen on osakesijoittamisen ainoa riskinhallinnan keino. Siitä on syytä pitää tiukasti kiinni, vaikka kohteet vaikuttaisivat kuinka lupaavilta.
Yksittäiset yhtiöt voivat kohdata mitä ihmeellisimpiä yllätyksiä. Sitä täytyy korostaa etenkin aloitteleville sijoittajille.
Seuraava ostosuosituslistan päivitys ja markkinakatsaus lähipäivinä. Siitä tieto sähköpostiin tuoreeltaan.