Morningstar ja Investopedia

Morningstarin avainlukupaketti on loistava työkalu sijoittajalle

Jäseniltä on tullut kysymyksiä sijoittajasivustoista, joihin Pörssihaukan jutuissa on linkkejä. Ilmaisia – ja tietysti maksullisia – palveluitahan on paljon, Yhdysvalloissa varsinkin.

Pörssihaukassa linkatuin palvelu on Morningstar, joka tietääkseni on alansa suurin tai ainakin suurimpia sivustoja. Se on erittäin monipuolinen ja hyödyllinen palvelu, jota edelleen saa varsin kattavana maksuttomanakin, mutta siitä on myöskin maksullinen versio.

Morningstarin numeraalinen tarjonta on ollut mielestäni ylivertainen ennen kaikkea siksi, että se ulottuu parhaillaan kymmenen vuoden päähän. Sijoituskursseillani Morningstarin sivustot ovat aivan keskeinen lähdemateriaali, jota ilman kursseja olisikin hyvin vaikea pitää. Tärkeä se on Pörssihaukallekin yhtiöiden numeroita avattaessa.

Palvelu on huonontunut

Aikoinaan Morngingstarilta löytyivät kymmenen vuoden keskeiset numerotiedot jokseenkin kaikista maailman pörssiyhtiöistä, mutta nykyään se ei ole enää automaattista. Monesta yhtiöstä ainakin maksuton versio tyrkyttää kapeampaa, vain kolme vuoden taakse ulottuvaa.

Näin on valitettavasti käynyt monelle pohjoismaalaiselle yhtiölle. Isommista jenkkiyhtiöistä tiedot löytyvät edelleen kymmeneltä vuodelta, mutta sekään ei ole enää automaattista.

Koskaan voi olla etukäteen varma, kumpaa versiota Morningstar tarjoaa. Joissakin tapauksissa molemmat saattavat löytyä, mutta itse yritän kaivaa aina sen kymmenen vuotta kattavan.

Joskus se onnistuu useampaa hakusanaa kokeilemalla, muttei aina. Palvelu on siten huonontunut ainakin omasta mielestäni, mutta vielä se on kovasti hyödyllinen silti.

Googlaamalla toimii parhaiten

Morningstarin käyttö on helpointa googlaamalla. Laittaa hakukone Googleen haluamansa yhtiön ja sen sarakkeen nimen, jota kaipaa. Eli vaikkapa: Kone key ratios Morningstar.

Tällä haulla saatte parikin erilaista vaihtoehtoa, jotka näyttävät näytössä tältä:

Yleensä ylin vaihtoehto on se käyttökelpoisin

Itse käytän listassa ylimpänä olevaa linkkiä, josta pääsee usein siteeraamilleni numeraalisille sivuille, vastaaville kuin jutun pääkuvassa Illinois Toolworkista.

Avainluvut, joka on siis kaikkein tärkein tietopaketti sijoittajalle, on englanniksi key ratios. Sieltä löytyvät liikevaihto, liikevoittomarginaalit, osakekohtaiset tulokset, osingot jne. Alemmassa laatikossa ovat pääoman tuotot jne.

Jos ei osaa avainkäsitteitä englanniksi, ne kannattaa opetella vaikka kääntäjäohjelman avulla. Siitä enemmän alempana.

Valuation – nimike avaa arvostutasot: P/E-luvun, P/B-luvun, P/CF-luvun, osinkotuoton prosentteina. Sivun alalaidassa ovat samat luvut historiallisena tilastona, sekä vertailukohtana SP500:n samat luvut.

Financials -sarakkeesta löytyvät mm. yhtiön korko- ja veromenot.

Opiskelu hyödyllistä, muttei välttämätöntä

Lukujen merkityksen opiskelu on oma pitkä prosessinsa, mutta siihen kannattaa paneutua vaikka hissukseen, ja Pörssihaukan juttujen opastamana. On mukavampi sijoittaa ymmärtäessään keskeiset asiat.

Pörssihaukan jäsenten ei tarvitse luvuista sinänsä toki mitään ymmärtää, koska tämä on täyden palvelun talo. Sen kun perkaa ostosuosituslistaa säännöllisesti, ja hajauttaa riittävästi Pörssihaukan opastusten mukaisesti.

Mutta pahitteeksi keskeisten asioiden hahmottaminen ei tietysti kenellekään ole. Ja oppiminen on jo henkisesti palkitsevaa.

Morningstarin kotisivujen kautta ei numerotietoja kannana etsiä, ne löytyvät jostain syystä helpommin googlaamalla. Muuten sen sivuja voi toki perata mielenkiinnosta, joskin sieltä mahdollisesti löytyviin vihjeisiin tai sellaiseksi tulkittaviin kannattaa suhtautua varauksella.

Vinkkaajia ei maailmasta puutu. Mutta harvoilla on osaamisesta Pörssihaukan näytöt.

Investopedia loistava yleislähde

Perusasioiden opiskeluun loistava sijoittajapalvelu on Investopedia, johon pätevät samat sanat kuin Morningstariin. Sen kotisivuja voi plerata vaikka sitten viihteenä, mutta parhaat tietopaketit löytyvät helpoimmin googlaamalla.

Laittaa vain hakusanan, vaikkapa revenue (liikevaihto), return of own capital (oman pääoman tuotto), interest coverage (korkomenojen taso)… Ja toiseksi hakusanaksi Investopedia.

Linkkejä tulee silloinkin tarjolle useampia. Ensimmäinen on niistäkin tavallisesti se, mitä haetaan, mutta muitakin voi käydä läpi.

Sijoittaja ei periaatteessa tarvitse tietoa saadakseen kuin netin. Sijoituskirjallisuutta ei sellaisenaan taida nettiversioina hevin löytää, mutta muu perustietous on netissä tarjolla.

Investopedia on todella kattava ja luotettava perushakemisto. Sieltä löytyvät lähtökohtaisesti kaikkien sijoitustermien selitykset.

Jos englanti ei suju, käytä kääntäjää

Toki täytyy tietää, mitä hakee. Mutta avainkäsitteet toistuvat kaikissa sijoitusanalyyseissa, ja Pörssihaukassahan ne ovat aina esillä.

Englantia on kohtalaisen hyvin osattava, tai sitten käytettävä Googlen kääntäjää. Se toimii yleensä hyvin englannista suomenkieleen asiatekstia kääntäessään.

Leikkaat haluamasi pätkän ja laitat sen käännettäväksi, klikkaat käännöskieleksi suomen. Aikaa kuluu muutama sekunti. Se on todella tehokas – ja ilmainen.

Jotkut termit vähän sotkevat ohjelmaa, mutta pääosin käännökset ovat käyttökelpoisia. Tältä näyttää vaikkapa pätkä Investopedian interest coverage – termin selitystä; itse termiähän perkasin laveasti taseen roolin yhteydessä:

Käännökset ovat yleensä hyvin käyttökelpoisia

Hyviä maksuttomia sivustoja on muitakin, jopa runsaudenpulaksi asti – mutta vaiva on myönteinen riittävällä kokemuksella.

Käsittelen muutamia hyödyllisiä toisella kertaa estääkseni jutun ylettömän turpoamisen.

Yritän ehtiä kertoa kokemuksistani halpavälittäjä De Girosta tällä viikolla.

Hyvää viikonalkua!


2 thoughts on "Morningstar ja Investopedia"

 1. juha sanoo:

  Minkä ihmeen takia niitä pitää Kuukkelista asti etsiä??

  http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=

  Ja kyllä tuolta löytyy erittäin hyvin muitakin kuin jenkkiosakkeita LC/MC koolla. Esim. Suomen paskafirma:

  http://financials.morningstar.com/ratios/r.html?t=laskf

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Googlella on löytynyt varmimmin jostain syystä nuo 10 vuoden luvut, sivusto tarjoaa vähän eri versioita joistakin osakkeista.

   Mutta tuo sanasto sieltä toki löytyy kiitos, kun vain tietää mitä hakee. Hyvä tarkennus, se jäi toteamatta vähän kiireessä.

   Suomalaisetkin osakkeet löytyvät useimmiten Morningstarilta 10 vuoden aikaikkunassa, mutta eivät kaikki enää.

Vastaa

Sijoituskohteet
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka