Markkinakatsaus: Vahvasti taitteen maku

Sään pitäisi vaihteeksi viilentyä pörsseissäkin

Donald Trumpin kauppasotakiivailujen hermostuttamat markkinat rauhoittuivat voimakkaan heilunnan jälkeen kuukauden tasaisen nousevaksi keskipitkäksi trendiksi. Nyt siinä on vahvasti taitteen maku teknisen analyysin ja kokemuksen perusteella.

Kuukausi ei sinänsä ole keskipitkälle trendille pitkä mitta, päinvastoin lyhyt vahvassa nousumarkkinassa, joten suurta varmuutta tässä kohtaa ei asiasta ole. Kp-trendit eivät kuitenkaan ole olleet viime kuukausina kuukautta pidempiä, eikä kevätrallin aika vielä ole enempää kokemuksen kuin pitkien indikaattorien perusteella.

VIX heräilee taas

Joten pörsseissä olisi aika tulla alaspäin. Viikkoindikaattorit ovat korkealla, päiväindikaattorit osin tulossa jo alas. Ja aina tärkeä VIX tekee lopulta nousua, joten ostopaikat lähestyvät, jos maailma vähänkään entisessä kuosissaan pysyy.

Yksittäisten osakkeiden liike on raporttien vyöryessä rajusti heittelevää molempiin suuntiin. Syklisten vaikeudet keräävät nyt suurimman huomion, mutta samaan aikaan monet yhtiöt porskuttavat tasaisen hyvin tai jopa loistavasti, kuten tänään sinänsä yllätyksettömän osarinsa antanut Loomis.

Tämä on tärkeä muistutus siitä, että mitään yleistä osakkeiden ihanteellista ostopaikkaa ei ole, pois lukien massiiviset markkinapaniikit. Niissä kaikki tulevat alas, mutta kunnon markkinapaniikkeja ei ole tavallisesti tarjolla kuin muutama vuodessa.

Ostosuosituslistan päivitys ensi viikolla

Sellainenkin kenties tänä vuonna ehditään kokea, mutta tässä kohtaa siitä ei ole vahvoja viitteitä. Hermoilun kuitenkin odotan lisääntyvän lähiviikkoina eli VIX:in pitäisi nousta ainakin sen verran, että päiväindikaattorit iskevät kattoon.

VIX:in päiväindikaattorit ovat tulossa lopulta ylös

Se on laajasti ottaen lähiaikojen paras ostopaikka, mutta yksittäisten osakkeiden kohdalla asia ei automaattisesti näin mene. Aika lailla kuitenkin tavallisesti.

Yleensä ottaen paras ostopaikka löytyy VIX:in piikeistä, ja sitä siis vasta odotellaan. Tästä syystä katson perustelluksi päivittää ostosuosituslistan vasta ensi viikon puolella, jos kohta sekään ilmeisesti ei ole vielä paras hetki. Todennäköisesti kuitenkin parempi kuin juuri nyt.

Volatiliteetti kiihtyy yleensä rajusti ja päällisin puolin odottamatta. Tunti-indikaattorit nousevat nyt sen verran lupaavasti, että ensi viikko ei siihen mahdotonkaan ole.

Ja kaiken lisäksi kaupankäyntikin Pohjoismaissa on juuri nyt keskeytynyt Nasdaqin palvelinongelmien takia.

Hyvää viikonloppua!


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka