Markkinakatsaus: Tarkan pelin paikka nyt

Kauppasota pistäää sijoittajankin valikoimaan iskunsa äkkiä ja huolella.

Pakko laittaa pikainen markkinakatsaus, kun Kiinan vastareaktio kauppasotaan kiihdytti volatiliteetin eli kiskoi osakkeet paukkuen yhä alemmas. Nämä ovat sijoittajan herkkuhetkiä, mutta kauanko hermoilu jatkuu ja mihin asti osakkeet uppoavat?

Lyhyellä aikajänteellä ostopaikkoja on nyt varmasti jo riittämiin, mutta mukavinta olisi tietysti saada paperit optimaaliseen hintaan. Rajut volapiikit, jollainen alkaa olla jo käsissä, eivät kestä koskaan kauan.

Ongelma on, että jotkut osakkeet saattavat jatkaa pudotustaan sen jälkeenkin, osa taas toipua saman tien. Talven myyntipaniikki oli tästä hyvä esimerkki. Kutakin osaketta on nyt puntaroitava yksilöllisesti samalla arvioiden VIX:n kehitystä.

Sinänsä tällaisia haastavia tilanteita ja niiden ennakointia varten Pörssihaukka on perustettu. Virhearvioita ei varmasti voi välttää, mutta tässä kohtaa pitkäjänteisen sijoittajan on katsottava kauas. Vaikka jokainen oston ajoitus ei osuisi nappiin, oleellisempaa on saada hyviä papereita sopivaan hintaan.

Jos on runsaasti käteistä, kannattaa varmasti hajauttaa hiukan ajallisesti, koska osa nyt osta-suosituksen saaneista halventuu vielä pahimman paniikin asetuttuakin. Mutta VIX alkaa olla jo niissä lukemissa, että ainakaan kovin väärään aikaan ei ole kaupoilla.

Päivitän suosituslistan vielä iltapäivän tai illan mittaan. Osta-suosituslistaan päivittyy osakkeita, joiden en usko oleellisesti alemmas sukeltavan. Odota-suosituksen yhä saavien odotan siis laskevan vielä, mutta ainahan arvioissa riskinsä on molempaan suuntaan.

Pahin paniikki ei kestä kauan

TA on hyvä opas, muttei virheetön. Jokainen Pörssihaukan suositus ei osu optimirakoon eli hinta tulee vielä alemmas, mutta oleellisempaa on saada sijoituksensa sopivaan hintaan. Ja osalla taas alennusmyynti voi olla äkkiä ohi.

Yleensä ottaen volapiikit ovat niitä sijoittamisessa harvinaisia tilanteita, että on toimittava nopeasti. Pahat paniikit eivät kauan kestä, ja niitä saattaa seurata pitkä tasainen nousu kuten tapahtui talvella.

Toisaalta hintaliikkeet ovat tällaisessa tilanteessa rajuja lyhyen ajan sisään, joten suosituslista muuttuu herkästi siten, että odota-suosituksen saanut osake voi vaihtua aika äkkiä osta-suositukseksi hinnan sukellettua tarpeeksi.

Yhtiöiden erot ovat myös suuria. Nyt jo näkyy muun muassa se, että tietyntyyppiset osakkeet ottavat lukua enemmän, kuten kv-poliittisissa kriiseissä on tapana. Globaaleja syklisiä myydään kylmä rinki takamuksissa, vankat kotimarkkinatoimijat eivät enää juuri ole pudonneet.

Periaatteessa olisi otettava huomioon kauppasodan pitkäaikaisvaikutuskin kuhunkin yhtiöön. En sitä pidä kuitenkaan oleellisena murheena, koska suosituslistalla on vain pitkän vakaan historian omaavia yhtiöitä. Ne kyllä selviävät tästäkin myräkästä, vaikka sen viheliäisyyttä ei sovi vähätellä.

Alan käydä nyt nopeasti läpi teknistä dataa. Näitä joutuu ynnäilemään nyt nopeasti, mutta se kuuluu palvelun ja markkinoiden luonteeseen. Suosituslista siis päivittyy kohta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka