Pörssihaukka arvioi kuukausi sitten, että kesäkuun vahvan nousun jälkeen pörsseissä on vuorossa laskukuukausi teknisin ja historiallisin perustein. Näin kävi. Kutinsa piti myös viikon takainen arvio nousuviikon jälkeisestä laskuviikosta.
Kesämarkkinan taika pitää. Vahvat nousevat keskipitkät trendit eivät siihen kuulu. Markkinahaarukoissa sahaaminen on tavallista, kuten osaltaan todisti havaintokappaleena toiminut kotimaisten suuryhtiöiden OMX25. Se ei päässyt kuin haistamaan markkinahaarukan 4000 pisteen rajan ylitystä, mutta kiskaisi jo sen alalaitaan noin 3800 pisteeseen.
Syyksi voidaan selittää Fedin odotuksia varovampi koronlasku ja kirsikaksi kakkuun Donald Trumpin uudet tuontitullit Kiinalle. Ja tietysti tällä kaikella on merkityksensä. Mutta loppupäästään voimakas laskeva keskipitkä trendi on silti aivan perinteistä vuodenajan markkinadynamiikkaa – uutisista riippumatta.
Olen aiemminkin todennut, että vaikkapa keskuspankkien päätöksiin suhtaudutaan markkinoilla päällisin puolin aivan miten sattuu. Fedin ensimmäinen koronlasku vuosikymmeneen kiskaisi indeksejä alas. Syyksi tulkittiin kovemmat odotukset.
Selitys on toki ilmeinen. Mutta mitään automaattista logiikka tässä ei ole, vaan sijoittajien reaktiot riippuvat aina odotusten ohella markkinatilanteesta. Päällä oli Pörssihaukan odotuksen mukainen laskeva keskipitkä trendi. Ne tapaavat toteuttaa itsensä ulkoisista tekijöistä riippumatta. Tietoisuus siitä on yksi Pörssihaukan olemassaolon keskeisiä syitä.
Tällaisessa markkinapsykologisessa tilanteessa reaktio olisi luultavasti ollut aivan sama Fedin päätöksestä riippumatta. Koron reippaampi lasku viittaisi odotettua ilkeämpiin suhdannenäkymiin ja perustelisi panikoimisen. Keskupankkien päätökset kuten kaiken muunkin voi tulkita miten haluaa. Sitä markkinoilla tapahtuu jatkuvalla syötöllä.
Trumpin kauppasodan kiihdyttäminen on tietysti kiistatta ikävä realiteetti, varsinkin kun neuvottelujen odoteltiin jo etenevän. Mutta tällaiseenkin käänteeseen suhtaudutaan eri voimakkuudella markkinatilanteesta riippuen.
Nyt volatiliteetti oli jo valmiiksi nousussa, joten Trumpin veto osui herkkään hetkeen. Poliittiset käänteet kuuluvat vaikeimmin ennakoitaviin, mutta teknisen analyysin kannalta markkinatilanteessa ei ole sinänsä mitään yllättävää.
Totesin äsken SP500:n olevan hämmentävä vahvojen trendi-indikaattorien signaalien vuoksi, mutta viikko-oskillaattorien näkökulmasta yliostettu. Ristiriitaisessa tilanteessa kannattaa yleensä varoa. Näin tälläkin kertaa.
Sama päti isoon osaan yksittäisiä osakkeita. Sen vuoksi suosituslistaa on hallinnut odota. Reippaita ropsauksia on vaihteeksi saatukin. Se tarkoittaa taas osta-suositusten ripeää lisääntymistä lyhyen ajan sisään.
Volatiliteetin näin vahva ponkaisu tuli hiukan etuajassa, mutta olihan tässä toki oikeaa reaalitaloudellista dramatiikkaa Fedin ja Trumpin ansiosta. Lyhyellä aikavälillä sen pitäisi tasaantua aika äkkiä, sillä päivätason indikaattorit ovat jo aika tapissa. Odotan pahimman hermoilun asettuvan viimeistään ensi viikon puolivälissä.
Kuumeisempi kysymys on pidemmän aikavälin odote. Olen jo jonkin aikaa arvioinut perinteisen syysmyrskyn aika ilmeiseksi, ja siltä se yhä vaikuttaa. VIX:in viikkoindikaattorit vasta lähtivät ylöspäin tässä hermoilupiikissä aiheuttaen aivan mukavan myyntipaniikin, jolloin perinteiseen tapaan valtaosa osakkeista sukeltaa.
Kun VIX koukkii 20 pisteen tienoilla tai yli kuten nyt, ostopaikkoja aukeaa kaksin käsin. Mutta vielä reippaampi volapiikki iskee indikaattorien mukaan vasta tuonnempana. Silloin ovat perinteisesti kaikki keskeiset oskillaattorit katossa.
Sinne riittää vielä matkaa, joskin hetki saattaa olla ajallisesti lähempänä kuin vielä vähän aika sitten oletin. Klassinen myrskysesonki syksykin on toki jo ovella, vaikka ulkona vielä lämmintäkin piisaa.
Yksittäisten osakkeiden kannalta edes volapiikit eivät aina merkitse parasta ostosaumaa. Tästä ovat tuoreita esimerkkejä Pörssihaukan suositusyhtiöistä muun muassa Amgen, AT&T, Loomis ja Verizon, jotka soutivat indeksejä vastaan. Halpojahan nuo kaikki olivatkin.
Tästä syystä suosituslistalla on erilaisia suosituksia, vaikka valtaosin osakkeiden parhaat ostopaikat määrittelee VIX. Aivan automaattista se ei kuitenkaan ole.
Toisaalta indeksiluonteiset kohteet kuten kehittyvien markkinoiden ETF (IS3N) liikkuu hyvin vahvasti VIX:in tahdissa. Ottaa ajoittain aika koville antaa vaikkapa sille toistuvasti odota-suosituksia, mutta tällaisina hetkinä se tuottaa suurta tyydytystä.
Hinta on halventunut nyt useita prosentteja lähes kevään tasolle. TA:n mukaan se tulee vieläkin alemmas. Siksi se saa vielä odota-suosituksen, muttei kauaksi aikaa enää.
Tietysti voi ynnäillä, että kauppasodan syventyessä paperiin ei pidä koskeakaan, vaan odottaa aikaa parempaa. Mutta se taas tarkoittaa hinnan kallistumista. Sijoittaja ei voi pärjätä hyvin kuin oikeanlaisella rohkeudella.
Kauppasota on tietysti viheliäinen rako, mutta se myös ajaa paperin hinnan alas. Pitkäaikaisen sijoittajan on ostettava synkistelyn keskellä tai jätettävä sikseen. Riskejä on kaihdettava, mutta oikealla tavalla – välttämällä huonot sijoituskohteet.
Suotuisten tuulten odottaja maksaa aina liikaa, ja joutuu kokemaan kuitenkin ne huonot hetket, kuten tällaiset poliittiset myllerrykset. Niitä on vastassa loputon ketju.
Pahinta on odottaa suotuisia jaksoja eli kalliita osakkeita, ja myydä ne pelottavina hetkinä eli halvalla. Se on varma tapa päästä rahoistaan eroon.
Se pätee tietysti yleensä ottaen kaikkiin sijoituskohteisiin. Jos luotat yhtiöön, osta sitä paniikeissa. Ja aivan erityisesti, jos paniikki on yleistä tasoa, eikä yhtiöstä itsestään lähtöisin.
Mutta erityisesti se koskee ETF:iä. Huonot suhdanteet ja kauppasotien kaltaiset riesat ratkeavat aikanaan. Trump ei ole ikuinen. Itse asiassa hän näillä toimillaan sahaa jo omaa oksaansa, sillä bisnesväki ja maataloustuottajat alkavat hermostua kauppasodan seurauksiin.
Dollari on vahvistunut euroa vastaan enemmän kuin odotin, mutta ei se varsinaisesti ole vieläkään 1,11 rajaa puhkaissut kuin koeluontoisesti. Fedin varovaisuus on ainakin syy. Teknisesti tilanne on kinkkisemmän näköinen kuin joitakin viikkoja sitten, mutta en vieläkään reivaa perusarviota, eli en odota euron enää oleellisesti heikentyvän.
Poikkeuksellisesti ostosuosituslista päivittyy vasta ensi viikolla. Syy on yksinkertaisesti se, että monet Pörssihaukan osakkeista vaikuttavat TA:n mukaan kiskaisevan lähipäivinä vielä alemmas ostotasoille. Sikäli kun niin käy, olisi jäsenten kannalta ihanteellista saada suositukset tuoreeltaan.
Toisaalta on ilmeistä, että jotkut osakkeet tulevat alemmas vielä tuonnempana. Täytyy käydä näitä läpi erikseen kohta kohdalta, koska se helpottaa salkun kasaamista etenkin niille, joilla sattuu olemaan reippaasti käteistä salkussa.
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
Hyvin ennustettu, tosin se Nokian pelipaikka.
Kiitos, juu, olihan tuo Kiinan kova vastaus tietysti toisaalta ennakoitava, toisaalta epävarmaa miten se reagoi. Ja kun indikaattorit ovat nousussa, tässä tapauksessa VIX, niin aikansa se ottaa ennenkuin asettuvat.
Tämä on nyt hyvin herkullinen ja toisaalta vaativa tilanne. Lyhyellä aikajänteellä ostopaikkoja alkaa tulla jo, mutta pitää syynäillä aika tarkkaan, onko milläkin paperilla edessä pidempikin pudotus TA:n perusteella. Nämä oikein rajut volapiikit, jos oikein sellainen vielä saadaan, ovat joskus vähän vaikeita arvioida. Joskus ne johtavat uuteen monttuun tuonnempana, mutta joskus eivät, riippuen osakkeestakin.
Talvimonttuhan oli tästä hyvä esimerkki. Osa osakkeista tuli jo sen alle, osa paukuttaa jo kaukana sen päällä, eikä koskaan tule enää sen alle. Tietysti tämä mahdollisuus täytyy tiedostaa aina niin arvioijan kuin sijoittajan.
Nokian odotan kyllä vielä nousevan, mutta olisihan tuo tietysti nyt katsoen kannattanut siihen vitoseen myydä. Kauppasodan eskaloituminen tuli sikäli hankalaan saumaan, mutta ei kannata panikoida. Asettuu tämäkin rumba kuten kaikki muutkin.