Markkinakatsaus: Tammiralli pörsseissä hyytyy

Ennuste lupaa suojan jälkeen takatalvea.

Arvioin kaksi viikkoa sitten talouslehti Piksun vakituisessa markkinakatsauksessani markkinarauhan jatkuvan vielä jonkun viikon, jonka aikana kuitenkin jo hermostuminen alkaa kasvaa eli nousuja katkovat selvät pudotukset. Näin kävi. Joissakin pörssi-indekseissä uudet välihuiputkin kurkattiin, mutta alaspäinkin on kopaistu jo ihan mallikkaita lyhyitä trendejä.

Indeksien välillä on eroja. Helsinki on pärjännyt melko hyvin, Saksan Dax-indeksi taas kiskaisi jo alle kahden viikon takaisen lukemansa. Jenkkipörssit ovat kiivenneet nousevaa keskipitkää trendiä parhaiten, mutta pudotus iski niihinkin, teknojättien hallitsemaan Nasdaqiin muiden mukana. Japanin pörssi Nikkei luistelee jo kohti joulukuun pohjaa.

Tuloskauden pohistessa kuumana yksittäisten yhtiöiden erot ovat toki huimia, joten indeksit eivät kerro aina paljoa niiden kurvailuista. Valtaosa osakkeista kuitenkin liikkuu aika lailla indeksin mukana.

https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-OMXH25/

https://www.tradingview.com/symbols/INDEX-DAX/

https://www.tradingview.com/chart/?symbol=FX%3ANAS100

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-NI225/

Yhdysvaltion valtionlainojen korot ovat olleet laskussa jo jonkin aikaa kuten hyvissä ajoin povasin. Osakesijoittajalle korkojen liikkeillä on merkitystä markkinaindikaattoreina.

Jos korot painuvat alas, talouden ja samalla markkinoiden suhdanne menee sinne myös. Korkojen lasku alkoi samaan aikaan kuin pörssien sukellus eli syksyllä, eikä korkojen laskumarkkina ole teknisen analyysin mukaan ohi vielä aikoihin.

Suhdanteen heikentyminen jatkuu, sillä odotan korkojen tulevan alas koko helmikuun. Osakkeet tosin tapaavat pohjata selvästi ennen korkomarkkinoita suhdanteen kääntyessä. Mutta sitä ei vielä hetkeen tarvitse miettiä.

https://www.tradingview.com/symbols/TVC-US10Y/

Dollari on hinkannut paikallaan euroa vastaan kapeassa markkinahaarukassa, mutta keskipitkä trendi on pulkassa eli dollari vahvistumassa muutamaksi kuukaudeksi. Taite tapahtuu hitaasti eli ottanee muutaman viikon, että dollari pääseen reilummin vauhtiin. Sitten liike yllättänee kiivaudellaan viime kuukausien mateluun tottuneet. Siihen viittaavat vahvasti tekniset indikaattorit.

https://www.tradingview.com/symbols/EURUSD/

Öljyyn, joka liikkuu identtisesti muiden markkinainstrumenttien kanssa, pätevät samat sanat kuin osakkeisiin. Volatiliteetti on kasvanut ja keskipitkä trendi tekee taitetta. Öljy on hyvä talous- ja markkinaindikaattori, joka seilaa finanssimarkkinoiden elimellisenä osana – hyvänä sellaisena kokonaisuuden hahmottamisen kannalta.

Öljyalan analyyseja on sen liikkeitä ymmärtääkseen turha vilkuilla. Viime kuukaudet todistavat harvinaisen jäännöksettömästi, kuinka tarkkaan suhdanne- ja sentimenttiriippuvainen öljy seuraa muuta markkinaa kuten osakkeita, puuhatkoon saudit ja putinit mitä lystäävät.

https://www.tradingview.com/symbols/USOIL/

Kaikki viittaa siihen, mihin olen pitkän aikavälin analyyseissani Piksussa tähdännyt jo toista vuotta: saamme vielä yhden reippaasti putoavan keskipitkän trendin laskumarkkinan loppuun. Arvioin jo vuosi sitten – kun harva edes uskoi ylipäänsä laskumarkkinan tuloon- sen päättyvän tänä keväänä.

Aika alkaa olla käsissä, joten seuraava putoava keskipitkä trendi alas olisi toteutuessaan odotukseni mukaan viimeinen. Se siis muodostaisi päätepysäkillään pitkän trendin taitteen. Arvioin sinne olevan aikaa muutamia kuukausia.

Tässä vaiheessa pitkää trendiä keskipitkät trendit ovat sitkeitä, eli ne höyläävät usein huipun tai pohjan tuntumassa useita viikkoja. Sen vuoksi tämä tammiralli ei luultavasti hetkessä taitu, vaan saattaa jauhaa huipun tuntumassa vielä muutaman viikon. Mutta kaukana ei alaslähtö enää ole.

Perinteisesti alas tullaan reippaasti, kuten liikkui sitä edeltänyt nousukin, tässä tapauksessa tammiralli. Tilanne on tietysti herkullinen aikaa sitten tekemäni ennusteeni sekä koko teknisen analyysini kivijalan eli trendisysteemin kannalta. Toteutuessaan ennuste kertoo varmasti jokaiselle, kuinka suuri on markkinoiden trendien hyödyntämispotentiaali sen liikkeet hallitseville.

Keskipitkän trendin taittumista puoltaa volatiliteetti-indeksi VIX, jonka vauhkoontuessa markkinat rytisevät alas. Ja toisinpäin: kun VIX vaeltaa pohjalukemissa, markkinat kirmaavat korkeuksissa.

https://www.tradingview.com/symbols/CBOE-VIX/

VIX on nyt hyvin matalalla verrattuna joulukuun markkinamyrskyyn. Mutta VIX ei pysy ikuisesti paikoillaan, kuten yleensäkään markkinat. VIX alkaa kiihtyä, vaikka vielä muutama viikko siihen saattaa kulua. Kun VIX pääsee vauhtiin, markkinat kautta linjan ottavat kyytiä.

Donald Trumpin ja Kiinan yhä jatkuva nokkapokka antaa siihen fundamentaalisenkin syyn. Kauppaneuvottelujen on odotettu edistyvän, mutta viime aikoina ei siitä ole merkkejä saatu. Neuvottelujen takkuaminen tietäisi kauppasodan merkittävää syventymistä maaliskuusta alkaen, kun Yhdysvaltojen tuontitullit iskisivät raskaasti kiinalaistuotteisiin.

Se merkitsisi myös kustannusten nousua Yhdysvalloissa sekä Kiinan vastatoimia. Markkinapaniikin yltyminen johtaisi kuitenkin siihen, että niin poliitikot kuin keskuspankit ryhtyisivät toimiin. Raju sukellus pakottaisi osapuolet etsimään sopua ja Fedin laskemaan ohjauskorkoa.

Keskipitkä putoava trendi kestää tässä vaiheessa pitkää trendiä perinteen mukaan kohtalaisen kauan. Ja monen viikon pudotus pörsseissä yllättäisi taas joulun kauhuista jo toipuneet valtavirran analyytikot. Pessimismi valtaisi kommentaattorit ja median. Niin käy aina laskumarkkinan pohjalla.

Trendit itsessään eivät katoa, mutta niiden ajoitus ja mitta ovat toki aina haaste analyytikolle. Vahvojen nousujen jälkeen vaatii sitkeyttä ja itseluottamusta odottaa seuraavaa ja tässä tapauksessa todennäköisesti viimeistä rykäystä alas. Yksittäisten yhtiöiden kohdallahan tilanne on aina kysymysmerkki suhteessa indekseihin, mutta ainakin sykliset osakkeet liikkuvat yleensä tiukasti niiden mukana.

Villiintyvä VIX kiskoo kyllä käytännössä kaikki kellariin. Ostoksille ei koskaan mennä muulloin kuin VIX:in innostuessa kunnon lukemiin. Sitä kannattaa odottaa. Sijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä, monella tavalla.

 


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka