Markkinakatsaus: Suojatasot Fed-testissä

Euroopan suuryhtiöt testaavat kaikkien indeksien tapaan markkinahaarukkansa alalaitaa

Markkinat jatkoivat alas Fedin lyötyä keskiviikkona nyrkin pöytään. Eilen peratut madonluvut säikyttivät sijoittajat, jos kohta trendin jatkuminen alas oli odotettavissa joka tapauksessa.

Povasin aiemmin teknisin perustein, että markkinan kuumemittari VIX korkannee vielä 30 pistettä upottaen indeksit syvemmälle. Näin tapahtui – vaan vieläkö paniikissa höyryä piisaa?

Tämän vuoden laskevien keskipitkien trendien VIX-huiput ovat yltäneet aina 35 pisteen tuntumaan – todella korkealle. Päivätason indikaattorit eivät yllä vielä aivan ylärekisteriin, joten sen korkkaaminen on aika todennäköistä.

Eli ensi viikolla voivat hinnat päätyä vielä alemmas. Ei toki ole kirkossa kuulutettua.

VIX tuskin kaukana huipustaan

Paniikin taite tuskin on enää kaukana eli VIX:in ei pitäisi enää kauan kuumua. Indikaattorit hipovat jo tämän vuoden tavanomaisia huippuja.

VIX hipoo jo tälle vuodelle ominaisia teknisiä huippuja keltaisella vyöhykkeellä

Piti jää tai petti, tapahtuu sama kaikkialla. Oikeastaan kaikki indeksit testaavat nyt markkinahaarukkojensa kesällä asetettuja suojatasoja: Saksan Dax, SP500, Eurostoxx 50, Tukholman OMX30

Markkinat liikkuvat nyt todella identtisesti. Joten osta-suosituksista ei taas ole pula. Kaikki osakkeet eivät sitä tosin vieläkään saa, mutta vaihtoehtoja riittää jo riesaksi asti.

Odotan kyllä myyntiaallon puhisevan viimeisiään. Voi mennä ensi viikkoon, mutta sen yli jatkuessaan yllätyn.

Kesän alusta asti olen tähän varautunut jakamalla kuukausia etupäässä odota-suosituksia. Se ei ainakaan virhe ollut.

Dedicare taas tarjouksessa

Vaikka pudotus jonkun matkaa jatkuisi saa laatuyhtiöitä taas halvalla. Klassisesta ostajan paraatisaumasta saa kerman talteen ainakin ajan mittaan.

Uusia osta-suosituksia ei Euroopan puolelle tullut kuitenkaan kuin Dedicarelle senkin rysähdettyä Fed-paniikissa. Huvittavaakin, koska sitä Yhdysvaltojen rahapolitiikan liikkeet eivät juuri kosketa – paitsi toki osakkeen hinnoittelun kautta.

Dedicare vuolee jo valtaosan tuloistaan Norjasta, jonka laariin sataa niin kallis energia kuin vahva dollari – koska sillä maailman energiakauppa pääosin käydään. Oslon pörssi paukuttaa ATH:nsa tuntumassa ja maan julkinen talous on priimaa.

Dedicare pukkasi mahtavan osarin Q2. Yhtiön täytyy liki romahtaa, jotta nykyistä osakekurssi voisi pitää muuta kuin pilkkahintaisena.

Dedicaren Q2 oli huippuluokkaa millä tahansa mittarilla

Korkean palkkatason Norjaan tuskin on vaikea houkutella henkilöstöä muistakin Pohjoismaista niiden kohdatessa suhdannevaikeuksia. Suomessa hoitajat kiehuvat raivosta palkkatasonsa takia jo nyt.

Dedicaren notkahdus tuo terveen muistutuksen Pörssihaukan metodeista: osta-suosituksen saavat vain teknisesti ylimyydyt osakkeet. Sen takia Dedicare ei sitä saanut liki sadassa kruunussa, vaikkei kallis ollut pätkääkään.

Fed täräytti osakkeen taas polkumyyntiin ilman yllätyksiä. Jo osinkotuotto nousee noin viiteen prosenttiin – kasvuyhtiöllä.

Fed taklasi Dedicaren ostoparatiisiin

Olvi ei enää putoa

Pitkästä aikaa osta-suosituksen jo viikko sitten saanut Olvi ei enää reagoinut paniikkiin ja mitä todennäköisimmin pohjasi tässä 30 euron suojatasolla.

Venäjän murharetken sotkut on siivottu nyt, murheeksi jäi lähinnä inflaatio. Muuten Olvi puksuttaa eteenpäin entiseen tapaan, ja hinnoitteluvoima kompensoinee kustannuspaineita.

Toinen mahtidefensiivinen Axfood rysähti urakalla, kun osinko irtosi juuri Fed-paniikin keskellä. Ei saa vielä osta-suositusta, mutta kauan siihen ei mene.

Axfood suuntaa kohti keltaista ostotasoa

Etenkin jos suhdanteet hermostuttavat, kannattaa Axfoodia varten jättää kassaan pelivaraa. Se on kestänyt kaikenlaiset olot vihellellen, ja Bergendahlsin osto toi lisää kasvupotentiaalia.

Nibe ei vielä

Usein esillä olleesta Pörssihaukan ykkösraketista Nibestä ja sen rallista totesin viimeksi, että huippunäkymistä huolimatta vihreän teknologian pikkujätti saa osta-suosituksen vain teknisen analyysin suosiessa. Sinne suunta nyt kääntyi.

Jo liki 20% miinusta koossa parissa viikossa. Tuoreemmista tilaajista se voi kuulostaa oudolta, mutta olen sukelluksesta oikein ilahtunut.

Nibe on saanut harvakseltaan osta-suosituksia kurssin käytyä todella kuumana todella kauan. Nyt makeita paikkoja on joitakin auennut, piakkoin seuraava.

Myös Nibe alleviivaa, miksi Pörssihaukka odottaa ylimyytyjä paikkoja. Niihin osuminen parantaa tuottoa, railakkaastikin.

Pörssihaukan ykkösraketti saa osta-suosituksen vasta keltaisella vyöhykkeellä

Euforiaan osallistuminen harvoin kannattaa. Osakkeet seilaavat molempiin suuntiin, myös parhaiden yhtiöiden.

Tätä huippuyhtiötä varten kannattaa jättää kassaa. Sopiva rako saattaa aueta kyllä vasta talven kynnyksellä.

UPM sakkaa lupaavasti

Myös jo usein framilla ollut UPM kääntyi alas huolimatta vahvasta osarista ja ohjeistuksesta – kuten TA on jo pitkään vihjannut viikkoindikaattorien hakattua kattoa. Ei päässyt yli tiukasta vastustasosta 35 eurosta, vaikka vimmaisesti yritti.

Joten kyllä se suhdanneluonteinen peli listan ulkopuolelta näyttää aika hyvin osuneen. Tekniset indikaattorit tarjosivat taas arvokasta tietoa.

Nyt vain odotellaan UPM:n teknistä pohjaa. Löytynee selvästikin alempaa, mutta sen näkee sitten.

Ei pettänyt UPM:nkään TA – keltaisella se nousee Pörssihaukkaan

Ilman ihmettä UPM nousee syklisten listalle ennen talvea. Kotimaan ryhmässä niistä on jo vähän pula, UPM paikkaa aukkoa aivan hyvin varmana konkarina.

QT yhä uppoaa

Muilla jonottajilla en näe kiirettä. Vaikkapa hurjaa kasvua takonut QT saattaa olla jo liki pohjiaan, mutta enpä hätäile yhä hintavan osakkeen kanssa.

QT on paraatiesimerkki euforian vaaroista. Vielä vuosi sitten hintariski ei huolettanut ostajia, vaikka arvostuskertoimet jytisivät klassisissa kuplaluvuissa.

Klassinen kuplan puhkeaminen siitä seurasikin, kun mielipuolisen optimistiset kasvuprojektiot pettivät ja korot lähtivät nousuun. Kohta on koossa -80% ATH:sta.

Hyvästä yhtiöstä voi äityä surkea sijoitus, jos hinnoittelusta ei piittaa ja ajoitus pettää. Äkkirikastumisen vauhtisokeus on sijoittajan vaarallisimpia tauteja.

Jenkkikatsaus maanantaina, siellä ensimmäisen kerran osta-suositus BlackRockille. Hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka