Pörssihaukka antoi viime syksynä poikkeuksellisesti osta-suosituksen metsäyhtiö UPM:stä kampanjaluonteisesti, vaikka yhtiö ei ollut omalla listalla – tarkoituksena osoittaa teknisen analyysin tehokkuus kauppojen ajoituksessa. Mikä on Pörssihaukan keskeisiä tulokulmia sijoittamiseen, toki fundamenttianalyysit toisena perustana.
UPM:n hallituksen nokkamies ja suursijoittaja Björn Wahlroos oli ostanut aiemmin osaketta mahtiposition selvästi kalliimmalla. Lupasin tuolloin palata aiheeseen lunastuspaikan auetessa.
Alkuperäinen ajatus oli napata voitto keväällä osingon irtoamisen alla. Suunnitelman räjäytti Venäjän murharetki, mutta UPM ei sodasta lopulta juuri kärsinyt ja osake toipui tällistä.
Vasta viikko sitten UPM:n hyvää osaria peratessani povasin riuskan ostoriehan jatkuvan vielä jonkin aikaa. Nyt osake ehti 34 euroon, jossa muutamin perustein saa myy-suosituksen.
Viikko-oskillaattorit kipaisivat näinkin nopeasti ylärekisteriin tai ainakin sen tuntumaan. Se ei automaattisesti tarkoita nousun päättyvän, mutta riski kasvaa jo melkoiseksi.
Toiseksi, kuten perjantain markkinakatsauksessa puntaroin, OMX25 koputtelee vastustasona kesän ajan toiminutta 5000 pisteen rajaa, jonka ylitystä ainakaan reippaassa mitassa en pidä vielä järin todennäköisenä. Jos indeksi taittaa alas, niin aika varmasti UPM istuu kyydissä.
Ja myös UPM on jo sille kolmesti kesän aikana testatuksi vastustasoksi muodostuneessa noin 35 eurossa. Se on ollut tiukka raja – kesälle ominaisesti.
Kyllä se joskus puhkeaa ylöspäin, mutta pitkä ralli, loppukesä ja tekniset indikaattorit kaventavat sen todennäköisyyttä tässä kohtaa. Eli tolkun paikka lunastaa syklinen.
Ja joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin kurssi sakkaa. Markkinat aaltoilevat ikuisesti, ja varsinkin sykliset yhtiöt.
Äsken uutisoitiin Wahlroosin ostaneen uuden mahtiposan UPM:ää, tällä kertaa hyvästä montusta. Se tai yleensäkään ulkopuolisten kaupat eivät heiluta Pörssihaukan päätöksiä.
Ja Wahlroos on varmaankin ostanut pitkässä perspektiivissä. Pörssihaukka katsoo UPM:ää tässä raossa aivan toisin silmin.
Lisäksi markkinoiden kuumemittari VIX on valunut alas jo kaksi kuukautta. Hyvä niin talouden yleistilan kannalta, koska se viittaa ison rahan suhtautuvan jo optimistisesti suhdanteen kehitykseen.
Mutta markkinarauha ei koskaan kestä ikuisesti. Luultavasti hermoilun kiihtyminen ainakin johonkin mittaan ei enää kaukana ole, ja silloin sykliset aika varmasti saavat kyytiä.
Ruhtinaalliseksi voitto ei turvonnut, mutta vähän päälle 30 eurosta ostettuna ja 1,30 euron osingollakin höystettynä sitä kertyy noin 10% tai ehkä vähän ylikin.
Ihan ok vajaan vuoden sijoituksella, varsinkin kun laskumarkkinan iskettyä rahansa olisi voinut hakata paljon surkeampaankin kohteeseen. Vuoden aikana on nähty hurjaakin lahtaamista.
Vaikkapa tuolloin kuumana käyneitä Harviaa, QT:ta, Keskoa, Puuiloa, Tokmannia tai Marimekkoa ostaneiden tunnelmat eivät nyt korkealla keiku. Vaikka hyviä yhtiöitä ovatkin, tuolloin vain kovin hintavia ja teknisesti ostokelvottomia.
Nuo kaikki yhtiöthän ovat nyt Pörssihaukan jonossa, ainakin muutamat tulossa listalle aika varmasti vielä tämän vuoden puolella. Vaikkapa Keskon viikko-oskillaattorit ovat vielä liian korkealla, mutta pohjaan osuessaan osake alkaa houkuttaa.
Kesko on hyvä luotettava defensiivinen, mutta kurssi karkasi aivan lapasista ostohuumassa. Hinnoittelu alkaa jo kiehtoa, ja kohta myös tekninen analyysi.
Myös aivan hyvän osarin juuri antanut Marimekko tulee taas alas kuten teknisin perustein olen osannut odottaa. Senkin houkutus kasvaa jo.
Pörssihaukka vaanii parhaat tuotot tarjoavia kurssimonttuja. Sekin on yksi syy UPM:n lunastussuositukseen: rahalle löytyy varmasti lupaavaa rakoa vielä syksyn edetessä, jo listalla olevista tai sinne nousevista yhtiöistä.
UPM pysyy jonotuslistalla odottamassa myyntiaaltoa. Vaikka en yhtiötä kummoisena pidä kansainvälisessä vertailussa, on se kotimaiseksi teollisuuskonkariksi luotettava ja oikeissa raoissa kaupattuna kelpo syklinen.
Eli ostopaikka sillekin siunautuu aikanaan. Tässä kohtaa näin.
Raporttikauden rippeiden perkaamista ehkä vielä tänään, mutta viimeistään huomenna.