Markkinakatsaus: Korjausliikkeitä näköpiirissä

Sijoittaja voi suhtautua markkinoiden vuoristorataan monella tavalla

Pohjoismaiden markkinat eivät kummoista liikettä nyt tarjoa. Jotkut osakkeet ovat kuitenkin jo nykäisseet sen verran alas, että jonkin ajan päästä voinee osta-suosituksen antaa.

Perusskenaariona pysyy silti kesän loputtua iskevä reippaampi indeksitason pudotus, jota moni asia puoltaa. Mutta varmuuden vuoksi ajallista hajautusta voi harjoittaa osapuilleen hinnaltaan ja teknisesti sopivissa osakkeissa.

Nokian Renkaat kitkuttelee ylemmäs kuten viikko sitten alkoi vahvasti näyttää TA:ssa. Ostosuosituksen rajana pysyy 32 euroa, mutta voi sen hiukan kalliimmallakin napata, sillä alemmas en sen usko enää tulevan.

Scanfil halventunee lisää

Scanfil kuuluisi ostettaviin jonkin verran vielä halventuessaan. Ei se kallis ole varsinaisesti, mutta teknisesti edelleen turhan lämmin.

Vaikka yhtiöllä menee tällä tiedolla hyvin, saattaa inflaatio tehdä tepposet – ainakin sikäli, että sijoittajat hermostuksissaan pistävät osakkeen myyntilaariin.

Jos ei muuten niin korkojen nousun pelossa. Pidän sitä todennäköisenä ennen talvea.

Scanfilin osake on nousumarkkinassakin sakannut kohtalaisesti takavuosina siten, että viikkotasolla oskillaattoreista Williams%R käy alle 80 pistettä, Relative Strength ja Ultimate Oscillator 40 pisteessä tai allekin.

Scanfil korjaa jo alas, mutta odotus on vielä halvemmaksi

Näin Scanfil teki edellisessä sinänsä vahvassa nousumarkkinassa viime vuosikymmenen puolivälissä. Historia ei takaa tulevaa, mutta markkinoiden säännönmukaisuuden varaan Pörssihaukka laskee yleensä – ja tässäkin tapauksessa.

Edellisessä pitkässä nousumarkkinassa viikko-oskillaattorit vihjasivat parhaat ostopaikat

Olvilla samat askelmerkit

Olviin pätevät aika samat tekniset lainalaisuudet – yleensä. Joten miksei jatkossakin, kun ne ovat toimineet tähänkin asti hyvin. Eli oskillaattorit pudonnevat pohjaan ennen uutta nousua.

Olvi on teknisen analyytikon lempilapsia varsin säännönmukaisine aaltoineen

Korjausliike kiskoo jo ylöspäinkin, mutta kiire tuskin vielä on. Varsinkin kun hienoa juomatehdasta sai vasta pari kuukautta sitten yli kymmenen prosenttia halvemmalla.

Kysynnän elpyminen ravintoloissa on joka tapauksessa varmaa ilman koronan uutta pahaa aaltoa. Kävin pari viikkoa sitten Joensuussa, jossa rajoituksia oli lievennetty – ja riehakastunnelmaiset terassit tulvivat janoisia.

Ei koronan pelko menoa hillinnyt. Samoin käy muuallakin epidemian asetuttua.

Kindred korjaa, Latour rallaa

Kindredkin korjaa nyt alas. Aiemman kurssihistorian pohjalta se vielä halventuu, vaikka yhtiöllä menee vaihteeksi todella hyvin.

Syksyn osta-suosituksista nousua on koossa edelleen yli sata prosenttia. Harvinaista herkkua, kun kyse ei ole lottolapusta vaan vahvan historian yhtiöstä, toki vaikeuksia kokeneen.

Kindred saa heti osta-suosituksen, jahka TA siihen houkuttaa. Se ei välttämättä kauan enää vie.

Latour rallaa edelleen. Kevään osta-suosituksista on kohta 50% nousua kasassa – ei ihan jokapäiväistä herkkua sekään liki riskittömällä osakkeella.

Uusia sadan prosentin kerholaisia

Samoin jyrää verrokki Investor, josta tuli tuorein Pörssihaukan sadan prosentin tuottoon yltänyt kohde osinkojen kanssa. Sivuston auetessa osake maksoi – tuore splittaaminen huomioiden – sata kruunua.

Teknisesti tulikuumana Investor käy, mutta siitäpä vain, nautiskellaan kyydistä. Ostopaikka aukeaa aikanaan.

Investor kiehuu jo, mutta silti ralli voi vielä jatkua palan matkaa

Sadan prosentin kerhoon osinkojen kanssa kipaisi nyt myös Pohjoismaiden paras rakennusyhtiö JM, joka Pörssihaukan auetessa maksoi 170 kruunua, jonkin aikaa sen allekin.

JM ehti jo käydä samalla tasolla kuin nyt reilu vuosi sitten, mutta korona polkaisi sen takaisin lähtöruutuun. Siitä se syöksyi vuodessa taas kurssihuippuunsa.

JM kenties lunastukseen tuonnempana

Koska rakennusala on vahvasti syklinen ja osakkeet sen myötä voimakasliikkeisiä, JM:n voiton lunastustakin voi harkita jossain kohtaa. Kiire tuskin on, ja vankkana osinkokoneena JM sopii pitkäänkin salkkuun.

Voiton lunastaminenkin on aina riski – jos ajoitus pettää ikävästi.

JM:n pitkät indikaattorit eivät vielä hehku kurssivoiton lunastuksen mitassa

Pörssihaukan kurssiykkösiin lukeutuva Nolato vaikuttaa jääneen markkinahaarukkaan kattonaan ATH 90 kruunua. Siinä tapauksessa kurssi kopaissee kesän mittaan haarukan alareunaan 80 kruunun tuntumaan tai allekin.

Jos Nolato juuttuu markkinahaarukkaan, kopaisee se seuraavaksi sen alareunaa 80 kruunun tienoossa

Se olisi kesämarkkinalle tyypillistä. Ratkennee juhannusjuomien korkkaamiseen mennessä.

Haarukan alareunasta napsahtaisi taas vahva osta. Ne tulevat joka tapauksessa vain viikkotasolla teknisesti ylimyytynä.

Stora muistutus markkinadynamiikasta

Osakkeet ja varsinkin sykliset seilaavat molempiin suuntiin voimalla, joka yllättää kokemattoman. Vaikkapa Stora Enso – joka ei ole ja tuskin tulee Pörssihaukkaan aiemmin perustein – valuu jo alas aika kyytiä huolimatta ennusteita paremmasta osarista.

Teknisesti se teki laskua maaliskuun taitteesta eli viikkoindikaattorit alkoivat pudota. Kurssi seuraa nyt. Osake luultavasti jarruttaa piakkoin, mutta vastaliike ylös ei välttämättä kestä kauan.

Luultavasti Storankin kolme edellä mainittua oskillaattoria koukkaavat pohjaan vielä tänä vuonna. Se on sille kuten vähän kaikille osakkeille ominaista.

Se tarkoittaisi ostopaikkaa – joskin luultavasti samaan aikaan tyrkyllä on paljon Storaakin parempia osakkeita.

Storankin oskillaattorit kiskonevat vielä pohjaan ennen uutta kunnon nousua

Osta vain ylimyydyille

Storaa kuten muitakin liikaa lämmenneitä osakkeita ostaneet tuskailevat sijoittamisen vaikeutta ja kehnoa tuottoa. Siihen on helppo sortua, etenkin kokemattoman.

Markkinat ovat loputonta vuoristorataa. Siitä voi kärsiä tai nauttia. Pörssihaukka tähtää jälkimmäiseen.

Siksi osta-suosituksia irtoaa vain teknisesti houkutteleville eli ylimyydyille osakkeille. Sitä jokaisesta ennen pitkää tulee.

Jenkkisuositukset vasta illalla!

Yhdysvaltojen suositukset laitan vasta illansuussa pörssin auettua, koska muutamat osakkeet sukeltavat lupaavasti. Ne voivat ehtiä ostokelpoisiksi jo tänään, joten haluan tarkastaa hintatason.

Hyvää viikonloppua!

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka