Inflaation suunta pysyy oikeana, Fed jatkaa löyhäämistä. Siitä hyötyvät muun muassa kiinteistöyhtiöt ja korkorahastot, jollainen nousee kohta ensimmäistä kertaa Pörssihaukkaan.
Viikon odotetuin data julkaistiin eilen. Yhdysvaltojen inflaatio hidastui raportin mukaan edelleen syyskuussa saavuttaen uuden pohjan kolmeen ja puoleen vuoteen.
Pääinflaatio oli syyskuussa 2,4%, elokuussa vielä 2,5%. Luku on matalin sitten helmikuun 2021, eikä enää kaukana Fedin kuten yleensä keskuspankkien kahden prosentin tavoitteesta.
Indeksin sisällä on aina kirjavaa liikettä. Nyt nousivat vaikkapa energiakustannukset, kun öljyn hinta kiristyi osaltaan Lähi-idän kriisin takia.
Samoin kananmunien hintapiikki, joka johtui lintuinfluenssasta, kohotti ruokakorin hintaa. Tällainen heilunta on usein hetkellistä tai ainakin vaikea ennustaa, mikä vaikeuttaa keskuspankkien rahapolitiikan määrittelyä.
Volatiilit ruuan ja energian pois sulkeistava ja yleensä hitaammin heiluva ydininflaatio nousi hiukan 3,3 prosenttiin, elokuussa se oli 3,2%. Paras uutinen sen ja koko raportin osalta on asumiskustannusten lasku 0,2 prosenttiin kuukaudessa.
Se vastaa vuositasolla 2,4 prosenttia. Vuosiluku oli syyskuussa yhä 4,9%, laskussa kuitenkin.
Asumisen kustannusten hidas taantuminen selittää paljolti inflaation sitkeyden. Ilman sitä pääinflaatio olisi kuopattu jo ajat sitten – puhuttaisiin jo deflaation vaarasta!
Asumiskulut sulkeistava indeksi on noussut nyt reilussa kahdessa vuodessa vaivaiset 2,4% eli reilun prosentin vuodessa. Siis reilusti alle tavoitteen.
Ydininflaatiokin olisi jo kolmessa prosentissa. Kuukausitasolla se on jo normalisoitunut. Alle 0,2% lukema on ok, viimeisin ei yltänyt edes 0,125 prosenttiin.
Asumisen kulut ovat hintakorin hidasliikkeisintä osaa. Suunta on nyt silläkin oikea ja myös tarkoittaa tulevaisuuden kannalta, että kyseisen momentin jäähdyttyä se ei ihan heti ala kiusata hintakehitystä.
Kaikkiaan inflaatio on menossa oikeaan suuntaan, koska pandemian aikana hintoja nostaneet tekijät ovat suurelta osin hiipuneet, kysyntä taas hidastunut normaalille tasolle.
Inflaatiota piiskasivat ylös ensin työvoimapula ja sen myötä palkkojen nousu, vuokrapiikit, löysä rahapolitiikka ja hallitusten massiivinen elvytys. Ne jäivät keskeisin osin taakse.
Osat hintakorista ovat kaukana kunnon inflaatiosta. Osin vahvan dollarin ansiosta Yhdysvalloille tärkeiden tuontituotteiden hinnat ovat olleet jo yli kaksi vuotta deflaatiossa!
Toki ne nousivat sitä ennen rajusti. Ja toisaalta taas laskivat 2018 alkaen ensin matalasuhdanteen ja sitten koronan takia.
2018 laskettuna tuontihinnat eivät ole nousseet kuin kymmenen prosenttia, seitsemässä vuodessa olemattoman vähän. Tuontihyödykkeet, mukaan lukien palvelut, kattavat noin viidesosan Amerikan kaikesta kulutuksesta.
Joten ei amerikkalaista kuluttajaa enää inflaatio koettele, vaikka se mielikuva voi elää vahvana edelleen. Fedillä on varaa jatkaa koronlaskuja, etenkin jos työmarkkina pysyy tasapainossa eikä ainakaan kuumu.
Viikko sitten julkistetut uudet työpaikat sitä saivat aprikoimaan. Mutta nyt taas työttömyyshakemusten määrä kasvoi korkeimmalle tasolle yli vuoteen.
Joten sekavaa purtavaa tarjoaa taas makrodata. Itse näen kehityksen myönteisenä ja korkojen laskua tukevana.
Isoin riski on presidentinvaali. Donald Trumpin tariffit nostaisivat etenkin tuontihintoja dramaattisesti.
Harris ei niitä kannata. Hänen voittaessaan rahapolitiikan löyhääminen ilman miinoja jatkuu ainakin ensi vuoden puolelle.
Trumpin edesottamuksia saa seurata muutenkin vatsa kääntyillen. Nyt hän hyökkäsi CBS-kanavaa vastaan, koska sen ajankohtaisohjelma ”60 minutes” hänen mukaansa mielisteli Harrisia haastattelussa.
Trump uhoaa peruuttavansa yhtiön toimiluvan presidenttinä. Tämän salaliiton takia Trump vaatii myös demokraattipuolueen sulkemista koko vaalista.
Luvista vastaava viranomainen torjui syytökset ja puolusti sananvapautta, kuten yleensäkin asiaa kommentoinut media. Tietenkin, jokainen pätevä toimittaja tai kustantaja tekee niin.
Uskomatonta, että presidentiksi aikova ja entinen sellainen voi päästellä tällaista suustaan vieläpä aivan vakavissaan. Eikä se polkaise skandaalintapaistakaan muualla kuin vastustajien leirissä.
Vaikka sananvapaus on Yhdysvaltojen perustuslain avainoikeuksia. Toki medioilla on Yhdysvalloissa poliittinen viitekehyksensä ja sen mukainen toimituspolitiikka.
Mutta se koskee kaikkia, myös Trumpille suosiollista konservatiivista mediaa. Sen lupia ei kukaan vaadi peruttavaksi.
Kunnon diktaattorin tapaan Trump haluaisi nitistää muut mediat kuin itselleen mieleiset. Hänen kannattajiensa mielestä tavoitteessa ei ole mitään vikaa.
Ei amerikkalainen politiikka näin törkyistä ollut ennen Trumpia. Kaikenlaista vehkeilyä on toki aina riittänyt, mutta sananvapauteen ei tuossa asemassa kukaan juljennut puuttua.
Pelottavan ohueksi ovat amerikkalaisen yhteiskunnan peruspilarit paljastuneet. Yksi ainoa populistipoliitikko on kyseenalaistanut kannattajiensa hurratessa vaalijärjestelmän, sananvapauden, oikeuslaitoksen ja ties mitä.
Ei olisi uskonut vielä kymmenen vuotta sitten. Mihin tahansa saa silläkin rintamalla varautua.
Markkinoilla rauha säilyi jenkkipörsseissä pääosin, jonkin verran reippaampaakin liikettä alas nähtiin. Pörssihaukan listalta etenkin AMT, Verizon, Washington Trust ja jonottajista Toyota ja Adobe ovat saaneet maistaa kiitettävästi matalapainetta.
Kyttääminen turhauttaakin jos vapaata kassaa polttelee hyppysissä, mutta ei yliostettuihin osakkeisiin kannata sotkeutua. Trendit vievät aikansa, joskus useita viikkoja.
Jos maltilla voittaa luokkaa kymmenen prosenttia ellei enemmänkin etua hötkyilyyn verrattuna niin varmasti kannattaa. Sijoittaminen on maratonia, jossa tuotto kohenee riittävän osuneella ajoituksella.
Toyotan puikkaus edellisen pohjansa luo – jenkkiversiona 160 taalaan – ja mahdollisesti sen allekin on entistä ilmeisempää. Valistunut veikkaus on sen tapahtuvan vuodenvaihteen tuntumassa, ehkä ennen sitä.
Tämä puhtaasti kurssidatan ja sen historian perusteella. Joskus sen pohjalta voi ennustaa ihmeen hyvin, vaikka tärkeintä on tunnistaa tilanteet reaaliajassa.
Vaikka nyt suhdannevaikeudet voittanut American Tower on marssinut jo vuoden nousumarkkinassa oikeinkin ripeää tahtia. Inflaatio teki pahaa jälkeä katteelle, liikevoittomarginaalista katosi neljännes.
Kvartaaligrafiikassa suhdannekuoppa ja elpyminen näkyvät vielä alleviivatummin. Liikevoittomarginaali karautti jo liki 45 prosenttia!
Huikea osinkoputki taittui, muttei dramaattisesti. Eiköhän se palaa taas nousukantaan.
Toisaalta nousuvireessäkin osake aaltoilee, tietenkin, trendien kestäessä useita viikkoja suuntaansa. Kuukausi sitten osake maksoi 240 taalaa, nyt alle 220.
Tuollaiset erot merkkaavat jo aika lailla. Etenkin jos osaketta ajoittain lunastaakin ja ajoitus jotensakin osuu.
Tuore suositus ATM:lle vaihteeksi osta rajahintana 220 taalaa. Päiväkuvaaja suosii jo.
Relative Strength ja Stochastic kopsahtivat jo pohjaan, mikä on kuluneen vuoden nousumarkkinan aikana merkinnyt optimirakoa. Tuskin paljon heittää nytkään.
Keväällä kurssi tosin niiasi vielä toisen aallon alas tuoden sen edellisen pohjan alle, mutta eipä tuostakaan suurta draamaa tai vahinkoa syntynyt.
Viikkokuvaaja ei ole ihanteellinen, mutta jos AMT jatkaa vahvassa nousussa kuten vaikuttaa tuo yletön ahnehtiminen riskin kurssin karkaamisesta. Kunnon härkämarkkinassa korjausliikkeet alas ovat teräviä ja nopeita.
H-hetki jää usein lyhyeksi. Joten osta, vaikka kurssi saattaa alempanakin käydä, ei siitä kuitenkaan takeita ole.
Tekniseltä kannalta AMT:n nousumarkkinalla on todella paljon nousuvaraa, kuukausikuvaaja tärisee edelleen jäässä. Lunastustaso hädin tuskin näkyy taivaanlakea vasten.
Ei pitäisi olla hätää, kun laskevat korot hyödyttävät kiinteistöyhtiöitä kaikin tavoin. Rahoituskulut ohentuvat, asiakkaiden investointihalut heräävät ja kuluttajatkin avaavat lompakkonsa kustannustason laskiessa.
Tekoälybuumikin vaatii datansiirtokapasiteettia. AMT sitä tarjoaa. Jos se saa oman kapasiteettinsa maksimikäyttöön nostaa se katetta hulppeasti.
Ilahduttavana bonuksena aiemmin Degiron kaupankäyntilistalta puuttunut AMT löytyy sieltä nykyään. Näin ollen sen voi nostaa pelipaperiksikin, kuten tapahtuu ilman yllätyksiä ellei tänään niin viikon alussa.
Degirolla AMT tosin vaatii, että sinne täyttää REIT-yhtiöitä koskevan tiedustelun ja vastaa kysymyksiin oikein. Palaan asiaan.
Pepsiltä tuli aivan asiallinen osari. Kehitys ei humise kuluttajien varovaisuuden takia, mutta varsinaisia ongelmiakaan ei ole.
Yhtiö odottaa maltillista kasvua. Osakekohtainen tulos ylittänee kahdeksan taalaa tänä vuonna, seuraavana on haarukassa osapuilleen yhdeksän.
Nykyään varsin monipuolisen yhtiön asemaan ja varmuuteen nähden osake on huokea. Pitkän salkun palana Pepsi on todella helppo, vaikka hiukan tahmeat ajat ovat tänä vuonna painaneet.
Eivätköhän ne senkin kohdalla helpota. Jos kurssi dippaa vielä alle 170 niin pelipaperiksin voi nousta.
Jonoon nousi uutena Medpace, voimakkaasti kasvava ja oikein kannattava lääketeollisuuden alihankkija. Se tekee tilaustutkimuksia, joita lääkevirastot edellyttävät myyntilisenssin saamiseksi.
Medpace on vielä pienehkö mutta asemaltaan hyvä toimija, jolla kasvuvaraa pitäisi riittää jatkossakin. Reipas kurssilasku toi sen houkuttelevaksi muttei ihan vielä ostokelpoiseksi.
Milton-hurrikaani nosti joitakin huolestuneita kysymyksiä luonnontuhojen vaikutuksesta sijoituksiin. Amerikkassahan hurrikaanit riehuvat joka vuosi joskus karmeinkin seurauksin.
Sijoittajalle niillä ei juuri merkitystä ole, ellei nyt sattumoisin omista jotain tuhoalueella merkittävästi toimivaa sijoituskohdetta. Kansallisella tasolla ja varsinkaan isoihin globaaleihin yhtiöihin niillä ei ole mitään vaikutusta.
Ei myöskään kokemukseni mukaan markkinoihin. Tähän asti tuhoisin hurrikaani Katriina pisti päreiksi 2005 koko New Orleansin kaupungin aiheuttaen 125 miljardin vahingot.
Pörsseissä se ei näkynyt mitenkään, paitsi ehkä vakuutusyhtiöiden kursseissa, ei muuten. Sen puoleen ei tarvitse kynsiään pureskella, vaikka ihmisten hätä kamalaa seurattavaa on.
Pasi kysyi, onko osakkeissa laskupäivän jälkeen odotettavissa toinen samanlainen kuten katulegenda kertoo eli kannattaako sitä odottaa ostoa vaaniessa. Väite ei ole perätön, joskaan ei todellakaan mutkaton.
Aikomukseni oli käsitellä aihetta tänään, mutta materiaalin tungoksen takia se siirtyy maanantaille.
EDIT!!! Jutusta poistettu korkorahasto PTY:n osuus! Vaikka se löytyy Nordnetin listalta EU:n säännösten takia sitä ei voi valitettavasti ostaakaan Suomesta tai muualta EU:n alueelta.
Pahoittelen virheellistä informaatiota, ja tietysti mahdollisuuden puuttumista. Kyse oli todella mainiosta osinkokohtesta.
Hyvää viikonloppua!
Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.
PTY on amerikkalainen closed-end fund, joten sitä ei pysty ostamaan vaikka Nordnetin listoilla näkyykin.
Eipä voikaan piru vie.
Hei, joillain meistä on salkkuja myös rapakon takana. 😀
Antaa palaa vaan Pörssihaukka! Olen kiitollinen myös kv-vinkeistä.
USA salkuista täytyy myös pitää huolta. Yhdessä salkussa on ollutkin tuo PTY jo pidemmän aikaa. Nyt ilmeisesti suositus oli tankata?
Tosiaan, enpä tullut ajatelleeksi. No pistän esittelyn ensi viikolla, se on käytännössä jo valmis.
Juu, oli osta-suositus tulossa saman tien.
Peukkua MEDPACE:lle 👍. Omista positioistani yksi parhaita onnistumisia. Myin kun kuului huonoja uutisia ja ehdin juuri ostaa takaisin hintaan 337, joten toivon, että olet väärässä ajoituksen suhteen… 😉
Kiva kuulla! Tuskin hinta enää paljoa alemmas tulee, mutta odotan pohjan osuvan kohdalle vasta jonkun viikon sisään.