Kovat toimet käyttöön länsimaissa

Dublinin linna ja moni muu paikka pysyy jonkin aikaa hiljaisena

Koronaepidemia on edennyt vauhdilla, jota oli vaikea uskoa vielä muutama viikko sitten huolimatta Kiinan esimerkistä. WHO julisti koronan maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Angela Merkel totesi jopa 70 prosentin saksalaisista voivan saada tartunnan.

Tänään Donald Trump julisti matkustuskiellon Euroopasta Yhdysvaltoihin kuukaudeksi. Irlanti sulkee kaikki koulut maaliskuun loppuun asti. Moni muu maa seuraa varmasti kohta.

Euroopan keskuspankki ilmoitti odotetusti hätäpaketista. Jo valmiiksi miinusmerkkinen ohjauskorko pysyy ennallaan, mutta paketti sisältää mittavan arvopaperien osto-ohjelman finanssikriisin tapaan. Pankeille tarjotaan kriisirahoitusta, jotta luottomarkkinat pysyvät toiminnassa.

Keskuspankit ovat ainakin hereillä. Yhdysvalloissa vastaavia paketteja on edessä ilman ihmettä ihan kohta. Ja luultavasti raskaampia.

Paniikki jo kuin syksyllä 2008

Markkinapaniikki on yltynyt toimenpiteiden myötä jo pahemmaksi kuin finanssikriisissä. Sitä oli vaikea uskoa kuukausi sitten volatiliteetin kiihtymisen vahvoista merkeistä huolimatta.

Päivänpaisteesta sukellettiin suoraan rajumyrskyn sydämeen. VIX takoo jo liki 70 pisteessä, mitä se ei ole tehnyt kuin lyhytaikaisesti finanssikriisissä.

Tekniset indikaattorit ovat korkeammalla kuin koskaan. Niin korkealla, että sitä oli vaikea kuvitellakaan.

Kriisi on siirtynyt todella vaikeasti kartoitettavalle alueelle. Sen kesto ja mittakaava riippuvat nyt pitkälle viranomaisten onnistumisesta.

Taloudelliset vahingot ovat mittavat, mutta nekin riippuvat epidemian hillitsemisestä. Yksittäisten yhtiöiden tilanne varmasti vaihtelee valtavasti.

Aasiassa tilanne jo parempi

Karmeuden keskellä lohtua löytyy epidemian kouriin ensiksi joutuneesta Aasiasta. Kiinassa uusia tapauksia löytyy enää parikymmentä päivässä, nekin pääosin ulkomailta tulleilta, uutisoi amerikkalainen NPR. Kiinan pörsseissä paniikki on edelleen pysynyt aisoissa.

Toinen saman median uutinen kertoo Hongkongin ja Singaporen saaneen epidemiaa taltutetuksi. Niissäkin se puhkesi ennen länsimaita, vähän Kiinan jälkeen.

Etelä-Koreassa koulut ovat yhä kiinni, mutta arki hiljalleen normalisoitumassa. Laajat pikatestit ovat olleet siellä hyvä keino rajata epidemiaa.

Hämmentäväksi soppa joka tapauksessa meni finanssikriisin tarkkaan kokeneellekin. Maltti on kuitenkin pidettävä. Näinkin karmealla kriisillä on rajansa.

Seuraavaksi odotetaan Yhdysvaltojen keskuspankin toimia.


4 thoughts on "Kovat toimet käyttöön länsimaissa"

 1. Miika sanoo:

  Mikä on näkemyksesi Cedar Fair -suositusyhtiöstä? Jos huvipuistot ovat sesongin kiinni, onko konkurssiuhka kuinka todellinen? Kurssiin hinnoitellaan paljon pahaa jo nyt. Jos vuoden päästä huvipuistot palaavat normaaliin arkeen, voisi kuvitella että osakkeen kurssin toipuminen toisi maukkaat tuotot? Osinko lienee uhattu lyhyellä tähtäimellä.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Nämä ovat vaikeita arvioitavia näin poikkeavassa tilanteessa. En usko, että olisivat koko sesongin kiinni, mutta joksikin aikaa hiljenevät. Kiinassakaan pahin epidemia ei kestänyt kuin muutaman kuukauden, mutta toimetkin olivat rajuja.

   Miten Yhdysvallat onnistuu, sitä ei voi vielä tietää. Osinko lienee todellakin nyt uhattu, mutta en konkurssiin usko.

   Pidän Cedar Fairin odota-listalla siihen asti, kun tekninen analyysi antaa muuhun aihetta. Finanssikriisissä pitkät indikaattorit antoivat aika selvän merkin laskun taittumisesta. Voin ottaa tapauksen erikseen esiin markkinakatsauksessa.

 2. teppo sanoo:

  Kriisistä toipuminen riippuu pitkälti siitä miten vahvasti keskuspankit ja valtiot ovat valmiita pumppaamaan talouteen rahaa.

  Huono juttu on se, että moni seuraamani osake on edelleen reilusti ylihintainen. Sanoisin, että about 5 osaketta 30:sta vasta fair value hinnoissa 2019 tuloksella. 2020 tulokset tulevat olemaan karmeita, ja varmaankin 2021 tuloksilla nykyhinnat edelleen kalliita. Alkaisin ostelemaan vasta kun osakkeiden hinnat ovat 20% aliarvostettuja vuoden 2019 tuloksilla.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Olen samaa mieltä, kriisitoimien mitta ja laatu ratkaisevat paljon. Fediin tässä suhteessa luotan eniten, jonkin verran EKP:hen. Hallitusten valmius vaihtelee, eniten huolettaa Yhdysvallat, siitä enemmän markkinakatsauksessa.

   Yhtiökohtaisesti erot ovat varmasti valtavat, ja vaikeasti arvioitavat näin poikkeavassa tilanteessa. Finanssikriisin perusteella odotan monen yhtiön selviävän varsin vähällä, ja sellaista todistaneisiin mielestäni kannattaa pääpiirteissään luottaa tässäkin tilanteessa.

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka