EKP valmis hätätoimiin

EKP:n pääkonttorissa ei koronaa seurata tumput suorana

Euroopan keskuspankin johtaja Christine Lagarde varoittaa finanssikriisin kaltaisesta shokista, elleivät Euroopan hallitukset toimi tomerasti koronaepidemian katkaisemiseksi. Italiassahan on julistettu poikkeuksellinen liikkumiskielto samaan tapaan kuin teki Kiina, jossa epidemia onkin jo laantumassa.

Huomenna kokoustava EKP on Lagarden sanojen mukaan jo valmis hätätoimiin, jotka takaavat rahamarkkinoiden sujuvan toiminnan. Luultavasti paketti sisältää kriisihintaista rahoitusta pankeille, ja muita talouden jäätymisen ehkäiseviä toimia.

Britannian keskuspankki ilmoitti juuri tällaisesta paketista. Vastaavia keskuspankit loivat finanssikriisissä.

Euroalueella poikkeustoimia yleensä jarruttaa rahapolitiikassa konservatiivinen Saksa, jonka ajattelua edelleen ohjaa hyperinflaation muisto sadan vuoden takaa. Saattaa Saksakin olla nyt myötäsukaisempi epidemian levittyä sinnekin, ja sen voimakkaasti kansainväliseen talouteen verkottuneen teollisuuden kärsiessä etunenässä.

Joka tapauksessa EKP ei seuraa tumput suorana, vaan isoja ammuksia se kanuunaansa pistää. Kiinahan teki jo vastaavaa rahapoliittista elvytystä, samoin muut Aasian maat. Italia on katkaissut toistaiseksi asuntolainojen lyhennykset ja muitakin maksuvelvotteita.

EKP ei jää yksin

Eikä EKP varmasti jää yksin. Hätäapua tarjoavat kaikki keskuspankit ja epäilemättä hallituksetkin, vaikka valtiokohtaiset erot voivat olla melkoisia. Mutta keskuspankkien passiviisuus ei varmasti tule kriisinhoidon pullonkaulaksi.

Tilanne todellakin muistutttaa finanssikriisiä, joskin on silti luonteeltaan hyvin erilainen. Tuolloin ongelmana olivat valtavat hoitamattomat velat, jotka loivat kroonisen ongelman kauas näkyvään tulevaisuuteen.

Epidemia on akuutti ja hyvässä tapauksessa lyhytikäinen riesa, Lagardekin toteaa – jos siihen puututaan tiukasti. Monet maat joutuvat vasta miettimään kovia toimia, mutta pakkoraossa niitä on varmasti edessä muuallakin kuin Italiassa.

Parempi kovat lääkkeet onkin niellä heti. Mitä nopeammin epidemia saadaan kuriin, sen vähemmän vahinkoa siitä koituu.

Virkavallalla suuri vastuu

Enemmän kysymysmerkki on muiden päättäjien tahto ja kyky, ja yksityisten kansalaistenkin. Jälkimmäiset ovat osoittaneet suurta varovaisuutta eri puolilla maailmaa epidemian pahentuessa, ja eiköhän niin käy kaikkialla.

Yhdysvaltojen hallitustason reaktiot jäävät nähtäväksi. Donald Trump on toistaiseksi suhtautunut kriisiin aika yliolkaisesti. Verohelpotukset ja vajaan kymmenen miljardin terveydenhuollon tukipaketti tuskin ovat riittävä väline, jos ja kun epidemia leviää sielläkin.

Mutta vaalien lähestyessä poliittinen paine voimakkaisiin toimiin on kova. Kriisi tarjoaa hyvän kilpajuoksun paikan valtapuolueille ja ehdokkaille.

Ja Yhdysvalloissahan osavaltiolla on varsin paljon hallintovaltaa. Kriisitoimet voivat olla paikallisiakin, etenkin liikkumisrajoitteiden kaltaiset pakkotoimet, vaikka keskushallinto passiivisuuteen sortuisikin.

Luota hyviin yhtiöihin

Markkinoilla heilunta on edelleen reipasta. Yhdysvalloissa indeksit kiskaisivat viiden prosentin pompun, ja Euroopassakin pörssit ovat parin prosentin nousussa. Pahin paniikki on nyt selvästi hellittämässä.

Onko tämä silti vasta lähtölaukaus pidemmälle laskumarkkinalle, sitä on vaikea sanoa. Pitkien indikaattorien perusteella se on mahdollista, mutta muutamat vastaavat paniikkitilanteet ovat jääneet varsin lyhyiksi.

Paljon riippuu kriisinhoidon onnistumisesta. Toisaalta rahapoliittinen elvytys tarkoittaa, että muualta kuin osakkeista ei tuottoja ole tarjolla.

Ja miten kriisi eteneekin, sen seuraukset vaihtelevat yhtiöittäin varmasti paljon. Vahvan kriisinkestävyyshistorian omaavissa riskit ovat pienet.

Monet suositusyhtiöt tekivät raivoisan vastaliikkeen sukelluksen jälkeen. Lowe´s, joka perinteisesti kuuluu sijoituskohteista luotettavimpiin, pomppasi kymmenen prosenttia. Kriisikestävyydeltään huima Consolidated Edison ei ole enää kaukana kuukauden takaisesta lähtötasosta.

Laadukkaiden yhtiöiden kanssa ei ole tarvinnut tuskailla aiemmissakaan kriiseissä kuin omia hermojaan. Ja aika parantaa vakavaraisten yhtiöiden tilapäiset haavat.


Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2025 © Pörssihaukka