Kova brexit etenee vauhdilla

Boris Johnson lähdössä kylään Englannin kanaalin taakse

Uutisena tätä ei todella voi pitää, mutta aina varmempi on niin sanottu kova brexit. Tuore pääministeri Boris Johnson, joka on ollut brexit-leirin radikaalin pään johtajia alusta asti, lähestyi kirjeellä EU:ta esittäen hänelle tuttuja vaatimuksia. Siis sellaisia, joihin EU:n on mahdoton myöntyä.

Rankin on Irlannin rajasta tehdyn sopimuksen purkaminen. Se on ollut neuvottelujen vaikeimpia osia, josta saatu kompromissi olisi kelvannut EU:lle ja Irlannille. Johnson haluaa vetää sen viemäristä, koska sopimus tukkii brexitistien keskeiset tavoitteet eli täydellisen irtoamisen EU:sta tulliliittoja ja vapaata liikkumista myöten.

Johnson tekee kirjeessä selväksi, että ne ovat hänelle prioriteetti, josta ei tingitä. Irlannin raja on sen suhteen nippelitavaraa, kuten hän on ennenkin avoimesti muotoillut. Se ei EU:lle ja varsinkaan veto-oikeudella varustetulle Irlannille sovi.

Eivätpä Johnsonin muutkaan vaatimukset ole yhtään heppoisempia kuin ennenkään. Mikään ei siis ole muuttunut pääministerin salkun myötä.

Neuvottelut luultavasti pelkkää teatteria

Epäselvää on lähinnä se, yrittääkö Johnson oikeasti hakea neuvotteluratkaisua luunkovalla linjallaan. Hänellä on ollut toki koko ajan suuret luulot Britannian mahdista ja omista pelitaidoistaan, aivan kuten Donald Trumpilla Kiinan suhteen. Trump on jo saanut huomata, ettei niiden poliittisten sotien voittaminen isoja vastaan ihan niin helppoa olekaan.

Veikkaan kyllä Johnsonin olevan realistisempi, eli ei hän todellisuudessa koskaan olettanutkaan EU:n taipuvan poskettomiin vaatimuksiin. Kampanja kuten tämä kirjekin ovat osa poliiittista teatteria kotikäyttöön, tavoitteenaan kova brexit kaatamatta omaa puoluetta.

Leikkimällä neuvotteluja Johnson voi väittää yrittäneensä sopia, vaikka tietäisi hyvin etukäteen vaatimustensa mahdottomuuden. Siten hän voisi kaataa EU:n niskaan kaikki vaikeudet, etenkin taloudelliset, jotka kova ero tuo mukanaan. Siihenhän Johnsonin brexit-linja ja nousu pääministeriksi on pohjannut koko ajan.

Turha reissu edessä

Johnson poikkeaa Saksassa ja Ranskassa lähipäivinä, mutta visiitti on ilman suurta ihmettä tyhjä muodollisuus. Ei pääministerin kansliakaan reissulta kummempaa odota. Rupatellaan nyt sivistyneesti, kun se valtiojohtajien velvollisuuksiin kuuluu, vaikkei mitään todellista asiaa olekaan.

Näillä askelmerkeillä kova brexit toteutuu syksyllä. Johnson jo aika avoimesti valmistelee kansalaisiaan siihen.

Ilkeä, monisyinen ja pitkä sekasorto siitä tulee. Osaltaan se selittää, miksi monet Britanniaan tavalla tai toisella sidoksissa olevat sykliset eurooppalaiset yhtiöt ovat pudonneet jo alemmas kuin edellisessä laskumarkkinassa – eikä pohja pilkota vieläkään.

Ei maailma tähän kaadu, mutta mieluummin sotkun olisi jättänyt näkemättä.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2020 © Pörssihaukka