Biolääkkeiden johtava tuottaja Amgen nousi Pörssihaukan suositusyhtiöksi jo maaliskuussa, mutta markkinateknisistä syistä se sai odottaa osta-suositusta kesään asti. Tuolloin osakkeen hinta putosi alle 180 dollarin.
Pörssihaukan arvio liki vuoden laskumarkkinassa valuneesta yhtiöstä on pysynyt sinänsä koko ajan samana: kyseessä on laadukas, vakaa ja vakavarainen osinkokone, jonka vahva kassavirta ja nousevat uudet lääkkeet kompensoivat viime vuosien hitaan kasvun.
Markkinoiden selvästi pessimistisempi näkemys oli painanut osakkeen Pörssihaukan mielestä alennushintaiseksi. Teknisen analyysin perusteella se oli ollut odotettavissa, ja siksi osta-suositus viipyi.
Halvimmillaan osake maksoi 166 dollaria vasta kesäkuun alussa, ja vain pari viikkoa sitten rapian päälle 170. Kalleimmillaan osake kävi jo päälle 210 dollarin. Siitä kertyy nousua parikymmentä prosenttia.
Akuutti syy ponkaisuun on tuomioistuimen päätös Amgenin hyväksi yhtiön myynniltään tärkeintä lääkettä Enbreliä koskevassa patenttioikeuskiistassa. Sen kopiolääkkeet eivät saa myyntilupaa Yhdysvalloissa ainakaan toistaiseksi.
Päätös on tietysti tärkeä Amgenille, koska kopiolääkkeet nakertavat alkuperäisvalmisteiden myyntiä ja luovat hintojen alentamisen paineen. Pörssihaukan mielestä osakekurssi olisi kyllä ennen pitkää tullut ylös joka tapauksessa niistä syistä, joiden ansiosta Amgen on suositusyhtiöksi nostettu.
Vaikka Enbrel on Amgenille tärkeä tuote, olisi sen rooli ollut ennen pitkää joka tapauksessa laskussa. Ei yksikään hyvä yhtiö voi yksittäisten tuotteiden varassa roikkua, varsinkaan lääkeyhtiö juuri patenttioikeuksien purkautumisen takia. Eikä Amgenille niin ollut käymässäkään.
Tapaus tiivistää Pörssihaukan strategian. Suositusyhtiöt on valittu niiden pitkän historian ja siihen perustuvien näkymien perusteella. Tilapäiseksi tulkitut heikkoudet, kuten Amgenin kohdalla viime vuosina vaatimattomasti kehittynyt liikevaihto, eivät Pörssihaukkaa pelota ilman erityistä ja painavaa syytä.
Amgenissa niitä ei ollut näköpiirissä pitkässä perspektiivissä. Runsaasti toisenlaisiakin käsityksiä yhtiöstä löytyi, etenkin kun markkinoiden enemmistö ylikorostaa liikevaihdon kasvua. Pessimismin ansiosta osaketta sai halvalla.
Juuri tällaisia yhtiöitä Pörssihaukka janoaa ja suosittelee, hakien niiden markkinapohjia. Vain se mahdollistaa keskimääräistä korkeammat sijoitustuotot.
Osakekurssi saattaa laahata hyvinkin pitkään, mutta kärsivällisen sijoittajan ei sitä kannata murehtia. Halvan hyvä osakkeen tuoton turvaa joka tapauksessa osinkovirta. Ja ennen pitkää hyvän yhtiön kurssikin nousee.
Näin olisi ollut Amgeninkin kohdalla, vaikka markkinat olisivat nukkuneet pidempäänkin. Se on aina Pörssihaukalle keskeinen yhtiövalinnan kriteeri ja sijoittamisen perusta.
Toisaalta osakekurssit saattavat pamahtaa korkeuksiin hyvinkin nopeasti, ja usein siten markkinat toimivatkin, kuten Amgenin kohdalla. Kun nousu pääsee vauhtiin, on siitä paras pala hetkessä ohi.
Monet sijoittajat, myös raskaan sarjan ammattilaiset, hakevat nousevia osakkeita. Se on huono strategia, koska nousujen kyttääjät tulevat haaskalle myöhässä.
Amgeninkin paras alennusmyynti on jo takana. Eikä sitä ilman ihmettä taas vähään aikaan nähdä, vaikka toki osakekurssi sahaa jatkossakin.
Amgen pysyy luonnollisesti suosituslistalla, mutta osta-suositusta se tuskin hetkeen saa. Sen aika on markkinoiden suunnattua yhtiöön uuden pessimismin aallon ja myyntiryntäyksen.