Italian hallituskriisi ei paha riesa – vielä

Oppositiojohtajaksi pakotettu tähtipoliitikko Matteo Salvini ihailee maanmiestään Benito Mussolinia (vasemmalla)

Italian epäpyhä populistikoalitio koki odotetun lopun eli hallitus kaatui vuoden verran keskenään tapeltuaan. Äärioikeistolainen Lega ja sen johtaja Matteo Salvini vaativat omalle hallitukselleen epäluottamuslausetta toiveenaan uudet vaalit, joissa se olisi gallupien perusteella noussut pääministeripuolueeksi.

Viiden tähden poimima mutta puolueeseen kuulumaton kompromissipääministeri Giuseppe Conte ilmoittikin eroavansa heti, syyttäen parlamentin eropuheessaaan rajusti Salvinia hallituksen hajottamisesta valtapoliittisista syistä. Hän kuitenkin oli valmis jatkamaan toisen koalition johdossa.

Se tarkoittaisi Viiden tähden ja vasemmistokeskustalaisen PD:n hallitusta. Neuvottelut ovat kuulemma jo kuumeisesti käynnissä. Toinen vaihtoehto on virkamieshallitus.

Presidentin ainoa valta painaa nyt

Presidentillä ei ole Italiassa muuten juuri valtaa, mutta hallituksen muodostamisessa hän on ehdoton avainpelaaja. Uusintavaaleista päättävä presidentti Sergio Mattarella ei halua kuullakaan sellaisista.

Mattarellan tiedetään inhoavan Salvinia niin poliittisesti kuin ihmisenä, joten hän ei varmasti edesauta tämän vehkeilyä nousta Italian johtoon, varsinkin kun maan tulenarasta budjetistakin pitäisi päättää aivan pian.

Lega on varmasti ulkona – mutta vain toistaiseksi. Sama pätee hautuvaan kriisiin.

Italian merkitys EU:lle ja koko maailmalle juontuu sen valtavasta valtionvelasta. Sen turpoaminen entisestään johtaisi samaan tilanteeseen kuin Kreikan kanssa. Lisää velkaa olisi markkinoilta vaikea saada, ja velkojen maksamatta jättäminen tietäisi vakavaa pankkikriisiä, joten EU:lta kaivattaisiin miljardeittain tukea.

Eikä sitä kukaan halua antaa, varsinkin kun Italia on tarpeiltaan aivan eri luokkaa kuin Kreikka. Eikä Italian pelastamiseen riittäisi kenenkään rahatkaan. Eurosta lähtö taas tietäisi historian pahinta pankkikriisiä, kun Italian velat jäisivät maksamatta.

Salvinin suosio vain turpoaa oppositiossa

Sama vääntö käytiin jo Silvio Berlusconin kanssa vajaa kymmenen vuotta sitten, mutta hänet ajettiin rajussa pelissä ulos vallasta. Sen jälkeen Italia sai budjettikuria noudattavan hallituksen ja tilanne rauhoittui.

Sekä Viiden tähden liike että Lega ovat suhtautuneet velkaantumiseen hyvin huolettomasti, mutta Lega veroleikkauksineen vielä suruttomammin. Lega on myös vielä avoimemmin eurovastainen. Jos Salvinista tulisi pääministeri, avoin sota EU:n kanssa olisi valmis. Ja sen ratkaiseminen vielä vaikeampaa kuin Berlusconin kanssa.

Tämä uhkakuva toistaiseksi väistyy, koska jonkun uuden hallituksen Italia saa. Mutta uusi koalitiokaan tuskin kauan kestää, eikä virkamieshallitus kuulosta monen vuoden ratkaisulta demokratiassa.

Salvinin suosio luultavasti vain kasvaa entisestään oppositiossa, koska hänet on helppo nähdä poliittisen juonittelun marttyyrina, vaikka hän itse soppansa keitti.

Kriisi odottaa seuraavissa vaaleissa

Seuraavissa vaaleissa Legan nousu valtaan vaikuttaa hyvin ilmeiseltä, vaikka toki kansalaisten mielialat ehtivät heilua suuntaan ja toiseen lyhyessäkin ajassa. Mutta kuten vaikka perussuomalaisten suosio osoittaa, kovat puheet ja johtavan oppositiopuolueen asema buustaavat yleensä kansansuosiota.

Ja Salvini, populistiksikin harvinaisen rääväsuinen ja korrektiudesta piittaamaton Mussolinin ihailija, osaa varmasti maalipaikkansa hyödyntää. Joten kriisi odottaa Italiassa riippumatta siitä, millainen hallitus siellä valtaan nousee nyt.

Tilannettahan ei lainkaan helpota maailmantalouden vaikea suhdanne, joka saattaa yhä pahentua. Tyytymättömyys kanavoituu tavallisesti oppositiopuolueiden laariin. Legan ja Salvinin näkymät seuraaviin vaaleihin ovat herkulliset.

Koska vaalit sitten ovat, mene tiedä, mutta ikuisesti niitä ei voi siirtää, ellei uusi koalitiohallitus vastoin odotuksia pärjäisi keskenään ja muutenkin yllättävän hyvin. Silloin taloussuhdannekin kenties ehtisi kohentua.

Se olisi kriisin ehkäisyn kannalta ihanne, mutta valitettavasti vaihtoehto on epätodennäköinen. Aivan heti asiaa ei kuitenkaan tarvitse murehtia.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka