Degiro lopettaa suomalaisiin osakkeisiin sijoittamisen

Hallituksen säädösten takia De Giro hylkää suomalaiset osakkeet

Tänään oli tarkoitus julkaista Kriisit teknisen analyysin silmin 5, mutta De Girolta tulleen suomalaisia asiakkaita koskevan viestin vuoksi se siirtyy ensi viikkoon. Kyseinen viesti vastaa ihmetykseen, josta olen saanut kyselyitä.

De Giro ilmoittaa lopettaneensa kaupankäynnin suomalaisilla osakkeilla. Se ei ole onnistunutkaan enää tällä viikolla. Syyksi se ilmoittaa Suomessa tehdyt muutokset säännöksissä ja verolaeissa.

Avoimet positiot suomalaisissa osakkeissa on suljettava ennen 1. lokakuuta 2020. Muussa tapauksessa yhtiö sulkee ne itse eli myy osakkeet tuolloisella hintatasolla.

Samalla De Giro ilmoittaa, että suomalaisten verohenkilöiden suomalaisten osakkeiden lähdevero esimerkiksi osingosta on korotettu 30 prosentista 50 prosenttiin. Lisäys johtuu Suomen hallituksen väärinkäytösten torjunnasta.

Ei koske muita markinoita

Taustalla on käsittääkseni De Giron juridinen asema, jossa osakkeet kirjataan hallintarekisteriin. Päätös koskee siinä tapauksessa kaikkia vastaavia operaattoreita.

Muiden markkinoiden osakkeita muutos ei De Giron mukaan koske. Joten osakekauppa ja osakkeiden omistaminen verokäytäntöineen jatkuu entiseen tapaan poislukien suomalaiset osakkeet.

Kaupankäynnin kustannusten muutoksista tms. De Giro ei myöskään ilmoittanut, joskin vastaavia esteitä on tiedossa joillekin ulkomaalaisille osakkeille myös säädöksellisistä syistä. Niitä on perattava tuonnempana.

Ainakin Cedar Fairin tilanne on sama kuin suomalaisten osakkeiden. Seassa saattaa olla muitakin. Koska lista on todella pitkä, sen perkaaminen vie aikaa.

Nämä ovat viheliäisia tilanteita sijoittajalle, mutta mitään ei niille voi. Lait muuttuvat, joskus välittäjien käytännötkin erinäisistä syistä.

Salkun muokkaus onneksi halpaa

Positioiden sulkeminen on teknisesti tietysti helppoa, eikä De Girolla onneksi paljoa maksa. Muutaman kuukauden varoitusaika kuitenkin tarkoittaa, että myynnin ajoitus voi olla omalta kannalta hankala. Onneksi aikaa on vielä sentään kolme kuukautta.

Lohdullisena puolena kannattaa nähdä se, että vaihtoehtoja onneksi riittää, varsinkin kun De Girolla on halpaa käydä kauppaa muiden markkinoiden osakkeilla – etenkin amerikkalaisilla. Salkun muokkaaminen ei tuo merkittäviä lisäkustannuksia.

Ajoituksellakaan ei ole siinä tapauksessa merkitystä, jos tilalle ostaa saman tien uusia osakkeita. Kurssithan liikkuvat yleensä varsin samaa jalkaa, ja se on ollut meininki varsinkin maalispaniikista asti.

Eli jos suomalaiset osakkeet joutuisikin myymään huonossa markkinaraossa, tilalle saa hyvää tavaraa suhteellisesti samalla hinnalla. Ellei nyt halua siirtää myynnistä syntynyttä käteiskassaa toiselle välittäjälle – muttei sekään onneksi montaa päivää niele.

De Girolla toimiva asiakaspalvelu

Vastaan asiaan liittyviin kysymyksiin siltä osin kuin osaan, mutta tuossa keskeiset asiat. De Girolla on myös toimiva asiakaspalvelu, jos englanti luontuu. Sijoittamisen tekniset termit täytyy tuntea, joten jos on niistä epävarma, kannattaa ne opiskella etukäteen.

Kielitaidon kompastellessa voi ottaa yhteyttä myös meilillä. Oletan suomenkielistenkin viestien kääntyvän siellä päässä, mutta kommunikointiin voi käyttää myös Google-kääntäjää.

Se on varsin hyvä ilmaisohjelma varsinkin suomesta englantiin, kun käyttää yksinkertaista kieltä ja yleisesti tunnettuja käsitteitä. Käännökset toimivat molempiin suuntiin, eli englannista – tai mistä tahansa kielestä – suomeenkin.

Vaikkapa kyseisen viestin ohjelma kääntää kohtalaisen selkeästi. Vähän tulos kompastelee, mutta kyllä siitä selvän saa.

Tutustu Pörssihaukkaan kaksi viikkoa ilmaiseksi ja sitoumuksetta. 


2 thoughts on "Degiro lopettaa suomalaisiin osakkeisiin sijoittamisen"

  1. Eero Tolvanen sanoo:

    De Giro on vaikuttanut monin tavoin mutkikkaalta. Eikö ole muita halpavälittäjiä? Lynxiin olen nimenä törmännyt; voisiko se olla parempi vaihtoehto?

    1. Heikki Ikonen sanoo:

      Valitettavasti ei ole muista halpavälittäjistä kokemusta. Lynxin tiedän, mutten osaa siitä mitään sanoa. Veikkaan, että samantapaisia kommervenkkeja kaikilla halpiksilla on.

      Ei Degiro lopulta mitenkään konstikas kyllä ole. Se toimii sinänsä kuten muutkin, suurin käytännön ero on se veroraportin toimittaminen omaehtoisesti. Mutta ei se ole kuin kerran vuoteen, ja raportti itsessään löytyy sieltä valmiina.

      Suomalaisten osakkeiden kohtelun takanahan ei ole Degiron vaan hallituksen päätös, ja jos muilla välittäjillä on vastaava juridinen asema niin tilannekin tältä osin varmasti sama.

      Ulkomaalaisten ja varsinkin amerikkalaisten osakkeiden kauppaan, etenkin jos sitä tekee hitusenkaan aktiivisesti, Degiro on aivan ylivoimainen, varsinkin jos vertaa jenkkikauppaa törkeästi ylihinnoittelevaan Nordnetiin.

      Näiltä osin suosittelen edelleen Degiroa. Aion itse lisätä sinne sijoituksia, ellei yllätyksiä tule.

      Kohtahan Degiro siirtyy uuden omistajan myötä saksalaisen pankkilisenssin alle, joten käteisvarat on turvattu Saksan pankkitalletussuojan mukaisesti. Se on hyvin korkea ja luultavasti turvallisimpia maailmassa.

Vastaa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka