Taantuma jo liki varma

Kaiteesta kiinni Jerome, alamäki edessä! Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nosti odotetusti ohjauskorkoa 25 pisteellä vaihteluvälille 5,0-5,25%. Täysin yllätyksetön oli myös kommenteista välittynyt viesti nostojen päättymisestä.

Suoraan tai varauksetta ei sitä toki sanottu, mutta sanamuodot tekivät sen aika selväksi. Fed odottaa nyt kallistuneen rahan viiveellä syntyviä vaikutuksia ja taloustilanteen muutoksia, joista merkittävin on tuoreeltaan pankkisektorin horjuminen.

Inflaatio ja työllisyys jatkavat toistaiseksi liian ylhäällä, jotta Fed voisi väläyttää korkosyklin taitetta avoimesti. Toisaalta monet sektorit tärisevät jo horkassa.

Powell totesi tilanteen omalaatuiseksi ja muistutti inflaation hidastumisen ottavan aikansa. Mutta, kuten Pörssihaukka on moneen kertaan perannut, inflaatio alkoi jarruttaa jo viime kesän alussa.

Ja sen kynnyksellä olemme taas. Joten ilman ihmettä viimeistään kesän lopulla inflaatio on ainakin monessa hintakorissa laantunut oleellisesti.

Philly Index kilkuttaa taantumaa

Pidän aika varmana korkosyklin ehtineen taitteeseensa. Koska ja millä tahdilla se lähtee alas riippuu olosuhteista, mutta ainakin rivakka taantuma urakan hoitaisi nopeastikin.

Wall Street Journalin mukaan Fedin sisältä kuuluukin jo arvioita taantuman tulosta vuoden toisella puoliskolla. Oireita totisesti riittää.

Pörssihaukassa säännöllisesti tarkasteltu Philly Index, joka mittaa teollisuuden aktiivisuutta, upposi huhtikuussa entistä syvemmälle miinus 31 pisteeseen. Yhtä syvällä se käy vain pari kertaa vuosikymmenessä.

Ja viimeisen 50 vuoden aikana joka kerta Phillyn vajottua näin pahasti pakkaselle on se tarkoittanut taantumaa. Kovin paljon alempana se ei käynyt edes finanssikriisissä.

Historian perusteella taantuman todennäköisyys on nyt luokkaa 90% tai yli. Jäähtymisen mittakaavaa tai kestoa ei Phillyn perusteella voi kylläkään etukäteen povata.

Philly Indexin perusteella taantuma on aika varma nakki

Yritysten hintaindeksillä samat sävelet

Samaa todistaa Philly Price Diffusion Index, joka mittaa yritysten maksamien ja velottamien hintojen muutosta. Mitä useammat yhtiöt raportoivat hintojen laskusta suhteessa niiden nousuun, indeksi putoaa – ja päinvastoin.

Se rysähti jo pistelukuun kahdeksan. Nolla, joka ei ole enää kaukana, tarkoittaa aina kunnon suhdannekuoppaa ja usein taantumaa.

Myös yritysten hintaindeksi hipoo taantumatasoa (harmaat palkit)

Price Indexin kyykkäys nollan pintaan on myös aina tuonut inflaation alas – kuinkas muuten. Eivät kuluttajahinnat kuplassa elä, vaan käsi kädessä yritysten kustannusten kanssa ainakin pienellä viiveellä.

Taantumat tuovat kuluttajainflaationkin alas poikkeuksetta

Jotain tilanteessa ei mitään oleellisesti uutta. Suhdanne ryömii jo osittain ojan pohjalla, inflaatio asettuu ja rahapolitiikan vuoristoradassa kapusimme sen korkeimmalle huipulle.

Oma valistunut veikkaus on, ettei taantuma pitkäksi veny. Yhdysvaltojen taloushan jatkaa edelleen monin osin hyvässä kuosissa.

Sitä rasittavat inflaatio ja kallis raha – joiden pitäisi taittua voiton puolelle jo tänä vuonna tai viimeistään ensi vuoden alussa. Olisi historian vastaista odottaa muuta.

Euroopassa tilannekuva voi olla vielä hiukan toinen, mutta eivät suurten talouksien suhdanteet koskaan kaukana toisistaan seilaa. Ja sijoittajan kannalta Yhdysvallat on avain, koska sen rahavirrat ohjaavat markkinoita.

Pörssit ennakoivat aina

Joten tervetuloa taantuma! Sen mukana korot huitelevat alas, toivottavasti tukka hulmuten.

Vaan entä osakemarkkinat – eivätkö ne romahda taantumassa? Tyypillisesti kyllä. Mutta markkinat myös ennakoivat syklejä ison rahan suhdannelukutaidon ansiosta.

Pörssit pohjaavat käytännössä aina reilusti ennen taantuman päättymistä. Etenkin jos kyse on niin sanotusti normaalista taantumasta, jonka takana on kireän rahapolitiikan jäähdyttämä talous.

Tällainen koko lailla klassinen ja nykytilannetta muistuttava taantuma oli viimeksi 1990-luvun alussa. Sen virallisesti päättyessä pörssit olivat kirineet pohjasta jo edelliseen huippuunsa.

Tästä lisää huomenna markkinakatsauksessa.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka