Suhdannemittarit kurkottavat pakkaselle

Kohta aika laittaa laittaa lämmitys päälle, Jerome. Kuva: Pörssihaukka / Midjourney AI

Inflaatio jatkaa edelleen hallitsevana makrotaloudellisena tarinana, vaikka siitä löytyy yhä enemmän säröjä. Näin etenkin korkeiden korkojen taklaamassa Yhdysvalloissa.

Siellä asuntojen hinnat laskivat tammikuussa edellisestä kuukaudesta kovan korkotason jatkaessa ostohalujen nakertamista. Pudotus oli tammikuussa vain 0,2%, mutta hinnat ovat laskeneet jo seitsemän kuukautta peräkkäin – pisin laskuputki sitten 2012.

Kesäkuusta, jolloin hintapiikit yleensäkin koettiin, asuntoindeksi on pudonnut noin -15%. Se on paljon, käänteli miten päin tahansa.

Vuositasolla nousua yhä oli vajaan neljä prosenttia, mutta viime kesästä asti kehitys on noudattanut samaa kaavaa kuin valtaosa hyödykkeistä eli inflaatio on hidastunut. Vaikka mediassa enimmäkseen ihan muuta vaahdotaan.

Asuminen on iso pala kuluttajahintaindeksejä. Kaiken kattavasta CPI:stä sen osuus on tasan kolmannes, volatiilit energian ja ruuan pois sulkevasta ydininflaatioindeksistä Core CPI:stä yli 40%.

Asuminen ruokkinut inflaatiota

CPI on nyt pisteluvussa 301, vain kaksi prosenttia viime kesäkuuta ylempänä. Sinne on enää pari kuukautta, vaikkei se siltä tunnu ainakaan Pirkanmaan lumikinosten keskellä.

Core CPI:ssa tilanne on hiukan ikävämpi, muttei sekään ole kuin karvan yli kolme prosenttia kesäkuuta korkeammalla. Turhan paljon yhä, muttei mitään murhalukuja kuten viime keväänä.

Asumisen kustannukset ovat kuitenkin inflaatiota keskeisesti ruokkinut elementti. Ja ilman sitä CPI on nyt jokseenkin samassa pisteluvussa kuin kesäkuussa.

Asumiskustannukset kattavat muutakin kuin asuntojen hinnat, lainakustannukset ja vuokrat – vaikkapa remonttitarpeiden, sähkön, veden ja huonekalujen hinnat. Joka tapauksessa asuntojen hintakehitys antanee suunnasta hyvän kuvan.

Eipä hääppöinen inflaatio ilman asumiskustannuksia. Kuva: U.S. Bureau of Labor Statistics

Korkeat korot purevat. Mikä muu olisikaan mahdollista. Eivät hinnat taikavoimilla lennä.

Tuottajahinnat liki deflaatiossa

Tuottajahintaindeksi PPI on jo liki samalla tasolla kuin vuosi sitten pisteluvussa 258 pistettä, vain kaksi prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten – ja noin -7% kesäkuun piikin alapuolella.

Maaliskuussa luultavasti PPI on jo nollassa tai miinuksella eli deflaatiossa. Tuottajahinnat oireilevat aika hyvin kuluttajahintojenkin muutoksia.

Tuottajahinnat koputtavat jo deflaation ovea. Kuva: U.S. Bureau of Labor Statistics

Olisi omituista ja historian vastaista odottaa muuta. Paljon riittää puhetta sitkeästä inflaatiosta, mutta todisteet kulkevat keskeisin osin toiseen suuntaan.

Ja inflaation hellittäessä tulevat korotkin alas. Vallankin kun reaalitalouden indikaattoritkin palelevat jo tosissaan. Huomenna aiheesta lisää, käsittelyssä Philly Indeksit.

Pörssit haistavat jo suunnan

Suhdannekuoppaa syventää monien pankkien hyppiminen tulisilla hiilillä taseidensa kanssa. Korkosalkkujen arvon sulaminen pakottaa monet leikkaamaan luototusta selustansa varmistaakseen.

Bloombergin mukaan näin tapahtuu jo. Reaalitalous jäähtyy – mutta niin tekee sitten inflaatiokin. Tämä on normaalia suhdannekiertoa.

Ja suhdannekuopissa pörssitkin pohjaavat. Mikä on aika varmasti jo takana, kuten Pörssihaukka on jo kuukausia tilannetta tulkinnut.

Lisäsin hiukan tavaraa eiliseen Hexagonin raporttikatsauksen loppuun, se jäi vähän vajaaksi.

Sivut aukesivat äsken viivytellen eli serverissä on jotain ongelmaa, pahoittelut. Ei kestä yleensä kauan.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


4 thoughts on "Suhdannemittarit kurkottavat pakkaselle"

 1. Hannu Vuorinen sanoo:

  Miltäs Nolaton tekniset käyrät näyttää, olisiko jo niin alhaalla, jotta aika lisätä. -21 loppuvuoden isoihin ostoihin taittunut rajusti.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Alkaa olla ostorako indikaattorien mukaan. Palaan tänään aiheeseen. Venäjän sikaretki on maksanut Nolatolle.

 2. Jani Sillanpää sanoo:

  Katselin just tiistaina Nolatoa että pitäisikö ostaa, mutta ei ollut vielä ostosuositusta niin päätin odottaa. Joidenkin tulosennusteiden mukaan kuopan pohja saattaa olla vasta ensi vuonna mutta silloinkaan se ei paljoa syvemmällä pitäisi olla.

  1. Heikki Ikonen sanoo:

   Vaikea arvioida talouden kehitystä olosuhteiden takia, mutta eivät sen laskukaudet ole ennenkään kovin kauan kestäneet. Nyt toki on useampi kivi kengässä, kohta lisää aiheesta.

Vastaa

Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2024 © Pörssihaukka