Aika parantaa markkinariskin

Hyvä osakesalkku on kuin metsä: aika takaa tuoton, vaikka olosuhteet vaihtuvat. Paul Hudson
Creative Commons Attribution 2.0, Wikipedia Commons.

Markkinariskiä on käsitelty Pörssihaukassa monessa yhteydessä, mutta aihetta kannattaa kerrata etenkin levottomina aikoina. Niitä olemme saaneet taas maistaa niin talven indeksitason rojahduksen kuin yksittäisten yhtiöiden kohdalla etenkin osaripettymysten yhteydessä.

Osakesijoittamisessa on kahta eri riskiä: yhtiö- ja markkinariski. Yhtiöriski tarkoittaa sortumista huonoihin yhtiöihin. Osakepoiminnassakin tulee väistämättä virheitä, mutta tarkoilla kriteereillä ja laajalla hajautuksella yhtiöriski on lopulta helppo pitää kurissa. Hyvä salkku kestää muutamat virheet.

Markkinariski viittaa osakkeiden voimakkaaseen hintaheiluntaan. Ne tekevät sitä lukemattomissa aikaikkunoissa lukemattomista syistä. Vakaimpienkin yhtiöiden kurssit saattavat rojahtaa helposti kymmeniäkin prosentteja parissa päivässä, viikossa, kuukaudessa tai vuodessa.

Markkinariskistä kirjoitellaan lehdissä ahkerasti, usein pelottelevaan sävyyn. Kurssit voivat romahtaa kymmenen prosenttia loppuvuonna, oletko varautunut! Sensaatiohenkiset jutut ovat lehdille hyvää bisnestä. Ne keräävät klikkauksia tunteisiin vetoamalla.

Kurssi merkitsee vain kauppaa tehtäessä

Sijoittamiskulttuuriin on pesiytynyt muutenkin markkinariskin yletön korostus, joskin ehkä enemmän sen käänteisenä versiona. Sijoittamisen päämääränä pidetään osakekurssin kehitystä, vaikka se on sijoitustuoton elementeistä vain toinen osinkovirran ohella.

Kurssikehityksen ymmärtäminen sijoittamisen ainoaksi tavoitteeksi johtaa kääntäen laskevien kurssien kammoon. Sijoittamisen siirtyminen nettiin on voimistanut kurssikehityksen ylikorostusta. Kun arvo-osuustiliä voi vahtia reaaliajassa läpi vuorokauden, sijoittaminen tuntuu pelkältä osakekurssien vilinältä.

Ja kuitenkaan osakekurssin muutoksilla ei ole merkitystä kuin kahdessa tilanteessa: kun ostat tai myyt arvopaperin. On samantekevää, missä se noiden hetkien välillä reissaa. Ja osakekurssit todella reissaavat.

Markkinariski on sinänsä todellisuutta, mutta se on merkityksetön muulloin kuin osakkeen myyntihetkellä. Yksi hyvän salkunhoidon avaintekijä onkin tyyni suhtautuminen kurssiheiluntaan, ellei kyse ole selkeästi aiemmin hyvän yhtiön fundamentaalisesta heikentymisestä.

Kurssit pomppivat jo sijoittajien riskinottohalun suurten muutosten vuoksi. Ne johtuvat epävarmuudesta ja psykologisista tekijöistä. Pelko ja ahneus vääntävät alati kättä sijoittajien sieluissa.

Älä koskaan myy paniikissa

Kurssiheilunnan takana ovat pitkällä aikavälillä talouden fundamentit. On parempia ja huonompia aikoja, ja tämä vaihtelu näkyy etenkin suhdanneherkissä eli syklisissä yhtiöissä. Yleensä ottaen voi silti sanoa, että osakkeet seilaavat enemmän kuin yhtiöiden talous edellyttäisi.

Lowe´s on mallitapaus vakaan laatuyhtiön rajusti heiluvasta osakkeesta.

Se pätee useimpiin syklisiinkin, joita hinnoitellaan suhdanteesta riippuen aivan eri tavalla. Se johtaa yrityksen tuloksiin nähden hurjaan kurssin vuoristorataan.

Syklinen sijoittaminenkin onkin hiukan oma lajinsa, mutta myös suhdanneherkkiin yhtiöihin pätee sama kuin kaikkiin laadukkaisiin yhtiöihin: älä ylikorosta markkinariskiä. Jos syklisen oston ajoitus ei mennytkään kohdalleen, ota rauhallisesti. Hyvä yhtiö kyllä nousee aikanaan. Älä koskaan myy keskellä paniikkia ja ylipäänsä huonoon hintaan.

Vältä pakkorako

Markkinariskiin auttaa aina aika, sikäli kun yhtiö on hyvä. Laskumarkkinaa seuraa nousumarkkina, ja alihinnoittelua varsin usein ylihinnoittelu. Vaikka jälkimmäistä ei tulisi, osakkeita ei koskaan pidä myydä alennuksella. Sen tehdessään voi syyttää vain itseään.

Entä jos iskee pakkorako? Silloinkin on oma strategia pettänyt. Sijoitusten myyntiin käteistarpeen takia on varauduttava ja ajoitettava kaupat markkinoiden innokkaaseen vaiheeseen. Sellaista voi joutua odottamaan kuukausiakin, joskus kauemminkin.

Mutta sijoittajalle ei koskaan saisi puskea kiire. Se on oleellinen osa hyvää sijoitusstrategiaa. Suuret rahantarpeet kuten asunnonvaihto kannattaa miettiä ajoissa.

Jos JM:n kaltaisen syklisen on ostanut epäsuosiolliseen aikaan, ei sitä kannata sellaisena myydä.

Akuuttia käteispulaa voi ehkäistä ennalta pitämällä käteiskassaa tai luotollista arvo-osuustiliä, josta rahaa voi nostaa matalalla korolla osakkeita vastaan. Itse suosin jälkimmäistä. Se on todella vaivatonta, ja auttaa karttamaan pakkomyynnit väärään aikaan yllättävän menon iskiessä.

Varaa tarpeeksi aikaa

Ainoa realistinen tapa välttää ajoittaiset voimakkaat kurssipudotukset on osakkeiden myyminen ennen romahdusta. Se on kuitenkin erittäin vaikea laji kokeneillekin, ja myös tuottaa kaupankäyntikustannuksia – sitä enemmän, mitä laajemmin salkku on hajautettu.

Ja hajautettava on. Se on ainoa toimiva riskinhallinta. Laajasti hajautetussa salkussa ei kurssiheiluntaakaan tarvitse samalla tavalla tuskailla, koska yhtiöiden osakkeet liikkuvat hyvinkin eri tahtiin. Kun yksi laskee, toinen nousee. Vain markkinapaniikeissa kaikki sukeltavat.

Pörssihaukan suosittelema minimiaika osakesijoituksille on kolme vuotta, eikä sekään välttämättä riitä markkinariskin poistamiseen, joskin vähentää sitä jo huomattavasti. Viisi vuotta ja sitä pidempi sijoitusaika käytännössä poistaa markkinariskin hyvin hajautetussa salkussa.

Jos yhtiö on hyvä, viidessä vuodessa kurssi on varmasti kammennut voitolle tai ainakin ollut tuottoisa, kun mukaan lasketaan saatu osinkotuotto. Noiden vuosien aikana tapahtuneet kurssisukellukset, joita on tullut väistämättä vastaan, eivät merkitse mitään.

Jokainen osake käy miinuksella

Osakesijoittaminen on maratonia, jossa ei kannata unelmoida menestyksestä ilman riittävää aikaa. Se on myös riskinhallinnan avain, kun puhumme markkinariskistä. Jos markkinoiden heilunta ahdistaa, iske seinällesi huoneentaulu: Aika parantaa.

Tämä on elintärkeää muistaa jo ostoja tehdessään. Osakekurssi painuu tuoreen ostoksen kohdalla tappiolle, kenties reippaastikin. Se voi viedä päivän, kuukauden, vuoden. Mutta jokseenkin varmasti niin käy.

Sen takia monet hakevat nousevia osakkeita: he pelkäävät kurssipudotusta, ja kuvittelevat nousevan osakekurssin siltä pelastavan. Mutta käänne tulee ennen pitkää, jokaiselle osakkeelle.

Sitä on kuitenkin turha tuskailla – jos yhtiö on hyvä. Aika parantaa.

Sen tajuaminen on menestyvän sijoittamisen kulmakivi. Hiukan paradoksaalisesti totuuden sisäistäminen kuitenkin vaatii yleensä juuri aikaa.

Todellinen riski on stressinsietokyky

Markkinariski on ohimenevä, joten siksi ei pidä pelätä ostaa laskeneita osakkeita. Parhaat nousut tehdään pohjasta, kun trendi on taittunut nousuksi. Mutta pohjaan ei noin vain osu, joten laskevaa osakekurssi voi joutua katselemaan aikansa.

Se ei kuitenkaan tarkoita sentinkään tappiota, vaikka tilillä punainen vilkkuu. Hinta ei merkitse mitään ennen myyntiä. Sen unohtaminen käy helposti kalliiksi.

Markkinariskin kanssa eläminen onkin sijoittamisen psykologisesti vaikein, mutta tosiasiallisesti helpoin osa. Se ei vaadi kuin hermoja ja luottamusta hyvien yhtiöiden pärjäämiskykyyn. Kokemus auttaa siinä ratkaisevasti.

Todellisuudessa markkinariski tarkoittaa ennen muuta sijoittajan omaa stressinsietokykyä. Aika parantaa kurssien sukellukset, mutta ei niiden polkaisemia huonoja myyntejä.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka