Viikon tulossatoa

Cisco on nettiteknologian ylivertainen ykkönen

Kesälle ominaisesti iso osa osakkeista on kokenut kurssinsa matelevan tai jo sukeltavan syksyä kohti. Tämä pätee etenkin syklisiin yhtiöihin, muttei aukottomasti.

Jotkut sykliset ovat posottaneet jopa kiihtyvällä tempolla. Kuten nettiteknologian markkinajohtaja Cisco, Pörssihaukassa pelipaperinakin viime viikkojen ylivoimaisena ykkösenä jo liki kahdenkymmenen prosentin nousulla sitten toukokuun.

Tuore raportti, joka päättää myös yhtiön tilivuoden, on kurssikehityksen mukainen eli oikein hyvä. Koronan tuska jää taakse jo kevein mielin.

Kvartaalitasolla liikevaihto kasvoi kahdeksan prosenttia 13,1 miljardiin dollariin. Se on jo lähellä yhtiön 13,4 miljardin ennätyskvartaalia kahden vuoden takaa.

Suurin osa kassasta jaetaan omistajille

Jo lähes kolmasosa myynnistä tulee ohjelmistoista. Se on hyvä trendi, koska niiden merkitys kasvaa yleensäkin teknologiassa – ja ohjelmistoissa katteet ovat tyypillisesti tukevat.

Vertailukelpoinen nettotulos osaketta kohti nousi viisi prosenttia 0,84 dollariin kvartaalilla. Liikevoittomarginaali on tutusti 30 prosentin luokkaa, erittäin hyvä alalle kuin alalle.

Cisco tuloutti omistajilleen kassaansa kvartaalilla 2,4 miljardia osinkoina ja omien osakkeiden ostoina. Summa kattaa 80 prosenttia nettotuloksesta – todella paljon.

Siihen on varaa, koska investoinnit syövät liikevoitosta vain viiden prosentin verran vuodessa, olemattoman vähän. Kasvu jää luonnollisesti hitaaksi, mutta taitavalle syklisijoittajalle Cisco mahdollistaa silti makeat voitot.

Ohjeistus nousee

Yhtiö varaa omien osakkeiden ostoon edelleen liki kahdeksan miljardia ilman tarkempaa aikataulua. Cisco kaventaa osakekantaansa keskimäärin kolme prosenttia vuodessa.

Eli sen verran osakekohtainen tulos kohenee jo tämän pääoman palautuksen kautta. Sen päälle varsinainen kasvu ja Ciscon kohdalla myös edelleen ylöspäin hivuttautuva kannattavuus.

Ciscon osakekohtaiset luvut kehittyvät paljon paremmin kuin sen liikevaihto

Cisco on tuplannut epsinsä vuosikymmenessä. Osinkokin on kehittynyt hyvin, joskin koronan nyt hidastamana.

Tilauskanta on hyvä, samoin näkymät. Ohjeistus odottaa liikevaihdon kasvavan 5-7 prosenttia seuraavana tilivuonna, ja vertailukelpoisen epsin yltävän noin 3,40 dollariin.

Cisco odottaa hyvää alkavaa tilivuotta

Cisco jatkaa tuttuja latuja. Se on syklinen, aika vahvastikin ajoittain, eli maailmantalouden suhdanne määrittää tuloskuntoa ja samalla osakekurssia.

Riskit olemattomat

Cisco tekee kuitenkin tulosta kaikkina aikoina. Sen kannattavuus kestää vaikeatkin suhdanteet. Kasvava osinko juoksee. Yhtiö on käytännössä velaton.

Internetin merkitys kasvaa aina vain. Eikä nettiä käytännössä ole ilman Ciscoa.

Riskit ovat olemattomat pitkässäkin salkussa. Se on valtava etu heikkoihin ja etenkin pahasti velkaisiin syklisiin verrattuna.

Hidasliikkeisenä yhtiönä Cisco ei oikeastaan koskaan ole kallis. Se tekee asemaltaan todella vahvasta markkinajohtajasta mieluisan syklisen sijoituskohteen.

Silti Ciscolla voi kuoria parhaimmillaan rasvaiset kurssivoitot. Ja se on Pörssihaukan tavoite Ciscon kaltaisilla osakkeilla.

Osta-suositukset ovat osuneetkin mielestäni ihan hyvin siitä asti, kun yhtiö nousi suosituksiin hiukan päälle 40 taalan hinnassa. Halvimmillaanhan osake tippui sen allekin koronamyrskyn ohella viime syksynä.

Pelivoitto odottaa

Sieltä on noin 50% nousu jo kasassa. Eikä voitto tässä vielä ole.

Jossain vaiheessa lunastus tulee kyseeseen, jos osake ylikuumenee selkeästi. Vielä sinne riittää matkaa niin teknisesti kuin fundamentaalisesti.

Ciscolla voi tehdä muhkeat sykliset voitot olemattomalla riskillä

Suhdannehuipulla myymisessä on mieltä, sikäli kun osaketta saa tuonnempana taas halvemmalla. Toki se vaatii ajoituksen onnistumista, mutta se on lähtökohtaisesti Pörssihaukan leipälajeja.

Pelipaperina Cisco saa ilman ihmettä lunasta-suosituksen syksyn mittaan, näillä näkymin oikein herkullisella pikavoitolla. Vielä kurssi näyttää teknisesti niin vahvalta, että nousu jatkuu palan matkaa.

Pörssihaukkaa näillä näkymin seuraavan kerran perjantaina osakesuosituslistalla ja markkinakatsauksella.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.


Vastaa

Sijoituskohteet
Sijoitusstrategiat
Muut
Pörssihaukka somessa

Pörssihaukka
Y-tunnus 1666554-1
info@porssihaukka.fi

Tietosuojaseloste

Kaupan ehdot

2023 © Pörssihaukka